Як оформити довідку про сплату податку , з доходів фізичних осіб при виїзді на постійне місце проживання за кордон?

Постановою Кабінету Міністрів України № 231 від 31.03.1995 р. затверджено Правила оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення. Для оформлення паспорта у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон необхідно подати до управлінь (відділів) у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, головних управлінь, управлінь МВС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довідки про сплату податку з доходів фізичних осіб платником податку-резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, або про відсутність податкових зобов'язань.

Відповідно до Порядку отримання довідки про сплату податку з доходів фізичних осіб платником податку-резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, або про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1998 від 24.12.2003 p., декларація про майновий стан і доходи (податкова декларація, далі — декларація) подається платником податку до податкового органу за податковою адресою не пізніше моменту закінчення 60 календарного дня, що передує виїзду платника податку за кордон на постійне місце проживання. Декларація подається за звітний податковий період, на який припадає день подання такої декларації (від початку звітного податкового періоду до дня подання декларації).

Протягом 30 календарних днів від дня отримання декларації податковий орган зобов'язаний визначити податкове зобов'язання платника податку та надіслати йому податкове повідомлення, а у разі відсутності податкових зобов'язань — видати довідку платнику податку.

Платник податку зобов'язаний у порядку, передбаченому законом, сплатити визначену у податковому повідомленні суму податкового зобов'язання, включаючи пеню та штрафні санкції (за їх наявності).

Документ, що підтверджує сплату податку (квитанція банку, платіжне доручення), пред'являється платником податку податковому органу для отримання довідки, яка засвідчується підписом начальника податкового органу і скріплюється печаткою.

Довідка дійсна протягом 60 календарних днів від дати її видачі.

Довідка, форма якої визначається Державною податковою адміністрацією, повинна містити, зокрема, такі дані: назву податкового органу, який видає довідку; прізвище, ім'я, по батькові платника податку; ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів; звітний податковий період, за який була подана декларація та видається довідка; інформація про сплату податку або про відсутність податкових зобов'язань з цього податку.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 46/2006