Які розміри страхових внесків до Пенсійного фонду встановлені для фізичних осіб-підприємців? Які документи треба подати до органу Пенсійного фонду для зняття з обліку фізичної особи-підприємця?

Відповідно до ч.1 ст .19 та пп. 2 п. 8 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (далі — Закон) фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, що оподатковуються за загальною системою оподаткування, сплачують страхові внески з сум доходу (прибутку), отриманого від відповідної діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, у межах максимальної величини, з якої нараховуються страхові внески, але не менше мінімального страхового внеску.

Порядок нарахування і строки сплати страхових внесків платниками визначені Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України №2.1-1, від 19.12.2003 p., зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за №64/8663 (зі змінами).

П. 5.3.2 розділу 5 зазначеної Інструкції встановлено, що для фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності (крім тих, які обрали особливий спосіб оподаткування) розмір місячного страхового внеску повинен бути не меншим мінімального розміру страхового внеску за кожний місяць, розрахованого шляхом множення розміру мінімальної заробітної плати за відповідний місяць, у якому платник мав чистий дохід, на 31,8 відсотка.

Отже, фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності сплачують страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок лише за ті місяці, у яких вони мали чистий дохід.

Порядок зняття з обліку фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності визначається розділом 6 Тимчасового порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців як платників страхових внесків, який затверджений постановою правління Пенсійного фонду України №10-1 від 21.06.2005 р. та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.07.2005 р. за №762/11042.

Відповідно до п.6.1 зазначеного Порядку платник подає до органу Пенсійного фонду України розрахунок сум страхових внесків за період роботи у звітному році та копію акта перевірки органу державної податкової інспекції.

Орган пенсійного фонду закриває справу платника та надає довідку про зняття з обліку фізичної особи-підприємця після остаточного погашення ним заборгованості зі сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 46/2006