Наша сім'я проживає ум. Києві і складається тільки з пенсіонерів та інваліда 2-ї групи. У зв'язку з тим, що столична влада підняла тарифи на комунальні послуги в Києві з 1 грудня 2006 року, чи маємо ми право на житлову субсидію?

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №848 від 21.10.1995 р.' (у редакції постанови Кабінету Міністрів України №1050 від 22.09.1997 р.) субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного урядом обов'язкового відсотка платежу. При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з площі 21 кв.м на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. м на всіх зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, — на загальну площу незалежно від розміру квартири.

За умови призначення субсидії сім'я, що складається тільки з пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, або у складі якої є неповнолітні діти чи інваліди 1 і 2 груп, і середньомісячний дохід у якій на одного зареєстрованого не перевищує 50 % прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, платить за житлово-комунальні послуги 15 % сукупного доходу, всі інші — 20 %сукупного доходу. Законом «Про Державний бюджет України на 2006 рік» з 1 жовтня 2006 року установлено на одну особу розмір прожиткового мінімуму на місяць — 472 грн., а 50 % від цієї суми становить 236 грн.

При підвищенні цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для громадян, яким призначена житлова субсидія, розмір витрат залишається незмінним, підвищення вартості послуг відшкодовується за рахунок субсидії.

Для призначення субсидії з відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг необхідно звернутись із заявою до органів праці і соціального захисту населення за місцем проживання.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 47/2006