Який розмір стипендії призначається студентам, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи?

4.6 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №796-12 від 28.02.1991 р. (далі — Закон) передбачено, що дітям до досягнення повноліття, які до вступу в державні вищі заклади освіти, професійно-технічні заклади освіти, розташовані за межами зони забруднення, мали підстави для отримання категорії 4, надаються пільги, передбачені п.п. 4 і 5 ч.1 цієї статті та п. 4 ч.3 цієї статті, а студентам з числа цих дітей віком до 23 років надаються пільги, передбачені п. 6 ст. 22 (виплата підвищеної стипендії) Закону.

Відповідно до ст. 14 Закону до 4 категорії осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють, або постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили, або відпрацювали, або постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років.

Тобто, якщо студенти чи учні отримують стипендію і мають відповідні підстави для її отримання в підвищеному на 100 % розмірі згідно з Законом, то розмір отримуваної стипендії підвищується на 100 % за рахунок коштів державного бюджету, які спрямовуються на соціальний захист громадян, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи.

Виплата підвищеної стипендії провадиться також дітям, які після досягнення повноліття будуть мати підстави для отримання З категорії осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до ст. 14 Закону до 3 категорії осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють, або постійно навчаються на території зони гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили, або відпрацювали, або постійно навчалися у цій зоні не менше трьох років.

Постановою Кабінету Міністрів України № 936 від 20.09.2005 р. затверджено Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, п.3 якого передбачено провадити виплату компенсацій, допомоги певних видів та надання пільг від дня подання громадянином заяви, але не раніше ніж від дня видачі йому посвідчення встановленого зразка.

П.п. 14 і 15 цієї постанови передбачено провадити виплату підвищеної на 100 % стипендії учням та студентам.

Кошти на виплату підвищеної на 100 % академічної або соціальної стипендії перераховуються закладам за місцем навчання громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на підставі паспортних даних, що подаються навчальним закладом протягом 20 днів після початку семестру, та щомісячних розрахунків, надісланих не пізніше ніж до 20 числа місяця, що передує місяцю виплати.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 1/2007