На які пільги щодо вартості проїзду та надання санаторно-курортних путівок мають право особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до категорії 2?

Ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» встановлено, що громадяни, віднесені до 2 категорії осіб, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи, мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним, повітряним, залізничним або водним транспортом.

Тобто громадянин, придбавши квиток на зазначений транспортний засіб, має право доїхати за цим квитком тільки до одного населеного пункту України (а не декількох, тобто без врахування пересадок) та право на компенсацію 50-відсоткової вартості проїзду туди і назад на підставі відповідних проїзних документів.

Компенсація виплачується органами, що визначаються місцевими органами виконавчої влади, за місцем проживання пільговика.

Стосовно санаторно-курортного лікування та відпочинку п.2 ст. 21 зазначеного Закону для громадян, віднесених до категорії 2 осіб, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачено першочергове щорічне безплатне надання санаторно-курортних путівок або путівок на відпочинок чи одержання за їхнім бажанням грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні. Порядок надання путівок та розмір їхньої середньої вартості визначаються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Положення про організацію оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 800 від 16.05.2000 p., щорічне оздоровлення потерпілих громадян організовують відповідні підрозділи місцевих держадміністрацій, органи охорони здоров'я, освіти, соціального захисту населення на підставі результатів щорічного медичного обстеження (диспансеризації).

Потерпілим особам видається довідка для отримання путівки (форма 070-у), яка подається за місцем проживання до органів, що організовують оздоровлення. У довідці зазначаються діагноз, доцільність санаторно-курортного лікування чи відпочинку, сезон та профіль санаторно-курортного закладу.

Оздоровлення проводиться у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах, профілакторіях, оздоровчих комплексах, на базах відпочинку, туристичних базах, розташованих в екологічно чистій місцевості, тощо.

Отже, для отримання путівки на санаторно-курортне лікування або відпочинок громадянину, віднесеному до 2 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, необхідно звернутися до органів виконавчої влади за місцем проживання із письмовою заявою та медичною довідкою за формою 070-у.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 1/2007