Які органи мають право вилучати оригінали та копії бухгалтерських документів підприємства?

Відповідно до Закону України «Про державну податкову службу в Україні» №509 від 04.12.1990 р. податкові органи мають право вилучати оригінали та копії фінансово-господарських та бухгалтерських документів у межах компетенції та в порядку, встановлених законами України.

Так, органи податкової служби мають право при проведенні перевірок вилучати у підприємств, установ та організацій копії фінансово-господарських та бухгалтерських документів, які свідчать про приховування (заниження) об'єктів оподаткування, несплату податків та зборів (обов'язкових платежів), а при проведенні арешту активів платника податків на підставі рішення суду — вилучати оригінали первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів. Забороняється вилучення у суб'єктів господарської діяльності документів, що не підтверджують факти порушення законів України про оподаткування.

Разом з цим, Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181-111 від 21.12.2000 р. передбачає два випадки, в яких можуть бути вилучені оригінали документів на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та у громадян-суб'єктів підприємницької діяльності. Відповідно до пп.9.4.1 п.9.4 ст. 9 цього Закону оригінали первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів можуть бути вилучені на підставі рішення про арешт активів. Виконавець рішення про арешт активів платника податків (податковий керуючий або інший працівник податкового органу, призначений його керівником (його заступником) складає опис документів, що скріплюється підписами посадової особи податкового органу та платника податків, і залишає платнику податків копії цих документів.

Крім випадку арешту активів, вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів податковими органами (тобто податковою міліцією як органу дізнання у справах про ухилення від сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а також у справах про приховування валютної виручки) може бути здійснено згідно із кримінально-процесуальним законодавством. У ст. 186 Кримінально-процесуального кодексу

України передбачено, що можуть бути вилучені лише ті документи, які мають значення для справи. Тому таке вилучення документів у платника податків може бути здійснене лід час розслідування кримінальної справи, якщо слідство має обґрунтовані підстави вважати, що платник податків пов'язаний із правопорушенням, за фактом якого кримінальну справу порушено.

Таким чином, податківці можуть вилучати:

Відповідно до пп.3.5 п.3 Інструкції про порядок вилучення посадовими особами органів державної податкової служби України оригіналів та копій фінансово-господарських та бухгалтерських документів, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України №493 від 08.11.2005 p., посадова особа органу державно)' податкової служби знімає копії з документів, що вилучаються, або копії яких вилучаються, використовуючи копіювальну техніку платника податків (за згодою) або копіювальну техніку органів державної податкової служби. При вилученні оригіналів документів орган державної податкової служби залишає платнику податків копії вилучених документів із зазначенням на них підстави, дати вилучення оригіналів, посади, прізвища, ініціалів особи, яка проводила вилучення. У разі відсутності копіювальної техніки у платника податків або його відмови у її наданні копії вилучених оригіналів документів із зазначенням на них такої інформації передаються платнику податків не пізніше наступного робочого дня після вилучення.

При вилученні посадовими особами органів державної податкової служби копій документів зазначені копії у встановленому порядку засвідчуються платником податків, що перевіряється.

Вилучення оригіналів або документів оформляється описом, в якому зазначаються дата, підстави для вилучення документів, назва органу державної податкової служби, посади, прізвища, імена та по батькові посадових осіб, які проводять вилучення, а також прізвища, імена та по батькові представника платника податків та інших осіб, у присутності яких проведено вилучення, тощо. Опис обов'язково засвідчується підписами посадових осіб органу державної податкової служби та представників платника податків. Копія опису, складеного посадовими особами органу державної податкової служби, вручається під підпис представнику платника податку.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 2/2007