МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
30.01.2007 N 65

Про проведення Всеукраїнської естафети інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти

З метою виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 20.03.2006 р. N 210 (v0210290-06) "Про подальший розвиток професійно-технічної освіти", рішення колегії Міністерства освіти і науки України від 29.08.2006 р. "Про підсумки роботи навчальних закладів та установ професійно-технічної освіти у 2005/2006 навчальному році та основні завдання розвитку професійно-технічної освіти на 2006/2007 навчальний рік" (v11_1290-06) , плану роботи Міністерства освіти і науки України на 2007 рік з питань впровадження інноваційних технологій навчання та виробництва у навчально-виробничий процес НАКАЗУЮ:
1. Провести з лютого по червень 2007 р. Всеукраїнську естафету інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти.
2. Графік і порядок проведення Всеукраїнської естафети інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти затвердити (додатки N 1, 2)
3. За підсумками Всеукраїнської естафети інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти в серпні 2007 р. провести Всеукраїнську виставку - ярмарок у м. Києві.
4. Директору департаменту економіки та фінансування Кулікову П.М. забезпечити фінансування проведення Всеукраїнської естафети інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти та Всеукраїнської виставки - ярмарку у м. Києві.
5. Міністру освіти і науки Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити організацію проведення Всеукраїнської естафети інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти та участь делегацій згідно затвердженого графіку і порядку проведення.
6. Контроль за виконанням даного наказу покласти на Першого заступника Міністра Жебровського Б.М.
Міністр
С.М.Ніколаєнко

Додаток N 1

ПОРЯДОК

проведення Всеукраїнської естафети інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти

I. Загальні положення

Мета та завдання.
Всеукраїнська естафета інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти (надалі Всеукраїнська естафета) проводиться згідно з планом роботи Міністерства освіти і науки України на 2007 рік, за результатами всеукраїнських нарад за галузевим спрямуванням з питань якісної підготовки кваліфікованих робітничих кадрів.
Всеукраїнська естафета проводиться з метою виконання завдань:
- активізації впровадження інноваційних технологій навчання та виробництва у навчально - виробничий процес професійно-технічних навчальних закладів;
- популяризації робітничих професій, створення позитивного іміджу, запровадження новітніх форм та методик викладання сучасних технологічних досягнень, інноваційних систем навчання і виховання майбутніх фахівців; діяльності педагогів-новаторів та авторських шкіл; співпраці з соціальними партнерами та роботодавцями;
- залучення педагогічних працівників та обдарованої учнівської молоді до участі у дослідно-експериментальній роботі, технічній творчості, написанні підручників, посібників, методичних розробок, тощо.
Керівництво проведення Всеукраїнської естафети.
Загальне керівництво за організацією та проведенням Всеукраїнської естафети покладається на департамент професійно-технічної освіти (Десятов Т.М.), Інститут інноваційних технологій і змісту освіти (Кудін А.В.).
Безпосереднє проведення Всеукраїнської естафети покладається на начальників управлінь освіти та науки обласних (міських) державних адміністрацій, керівників науково (навчально)- методичними центрами (кабінетами) професійно-технічної освіти, директорів професійно-технічних навчальних закладів, керівників навчально-тренувальних фірм та інших інноваційних структур.

II. Програма та терміни проведення Всеукраїнської естафети

Всеукраїнська естафета проводиться з лютого по червень 2007 року на базі установ та навчальних закладів професійно-технічної освіти, навчально-виробничих ділянок на підприємствах - замовників кадрів, тощо.
Склад учасників Всеукраїнської естафети:
Експертні групи формуються у регіонах для вивчення та впровадження досвіду роботи з питань інновацій у кількості 11 осіб.
До складу експертних груп - учасників естафети входять:
- заступник начальника (начальник відділу) управління освіти та науки обласних (міських) державних адміністрацій з питань професійно-технічної освіти;
- директори, заступники директора з навчально-виробничої та навчально-виховної роботи професійно-технічних навчальних закладів;
- представники науково (навчально)- методичних центрів (кабінетів) професійно-технічної освіти;
- старші майстри, викладачі спецдисциплін, майстри виробничого навчання, методисти, роботодавці - замовники кадрів;
- керівники авторських шкіл, представники експериментальних педагогічних майданчиків, навчально-тренувальних фірм;
- голови обласних асоціацій працівників професійно-технічної освіти, обласних рад директорів професійно-технічних навчальних закладів, члени громадської ради з питань професійно-технічної освіти.
Перебування делегації у регіоні визначається планом проведення, тривалість перебування не більше 2-х днів.
План та програма подаються департаменту професійно-технічної освіти за 15 днів до дати проведення за підписом начальника управління освіти і науки обласних (міських) державних адміністрацій. Зміст плану та програми проведення естафети у відповідному регіоні повинен відповідати основним завданням, визначеним цим порядком.
Оформлення матеріалів.
Для підготовки матеріалів щодо проведення естафети створюється робоча група з числа організаторів Всеукраїнської естафети при Інституті інноваційних технологій та змісту освіти.
Протягом трьох робочих днів після закінчення Всеукраїнської естафети у регіоні робочій групі подаються матеріали, що містять:
- опис інноваційного проекту (назва проекту, мета, актуальність проблеми, практичне застосування інноваційного проекту, фотографії, відеоматеріали)
- перелік експонатів, рекомендованих для участі у Всеукраїнській виставці - ярмарку.

III. Підсумки проведення Всеукраїнської естафети інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти

За результатами проведення Всеукраїнської естафети відбудеться Всеукраїнська виставка-ярмарок: "Професійно технічна освіта: інновації розвитку".
Місце проведення Всеукраїнської виставки-ярмарку (надалі Виставка) - Палац спорту м. Київ.
Склад учасників Всеукраїнської виставки та перелік експонатів формується на підставі пропозицій, наданих з регіонів.
Експонати виставки розміщуються за галузевим спрямуванням. Окремо експонуються матеріали інформаційно-методичного забезпечення та засоби навчання професійно-технічної освіти.

Додаток N 2

ГРАФІК

проведення Всеукраїнської естафети інноваційних проектів у системі професійно-технічної освіти

Назва регіону, де проходить естафета Назва регіону, який бере участь в естафеті Дата проведення естафети Відповідальні особи:
департаменту професійно- технічної освіти відділення змісту професійно- технічної освіти
Лютий
Рівненська Волинська 21.02 Гаврилюк К.В. Сидоренко М.П.
Вінницька Житомирська 21.02 Мазуркова О.Ф. Остапченко Т.Є.
Хмельницька Рівненська 28.02. Гриценок Н.І. Головінова В.О.
Чернігівська Черкаська 28.02. Марченко А.В. Бугай Н.І.
Березень
Львівська Закарпатська 14.03 Соломатіна К.М. Грицишин О.Б.
Київська Дніпро- петровська 14.03 Войчук С.М. Снісар З.І.
Волинська Тернопільська 21.03 Соломатіна К.М. Сидоренко М.П.
Ів.- Франківська Львівська 21.03 Супрун В.В. Розсоха Л.А.
Житомирська Київська 21.03 Акімов О.О. Астряб Ю.С.
Тернопільська Ів.- Франківська 28.03 Джус В.М. Шляхтичева Л.І.
Миколаївська Херсонська 28.03 Войчук С.М. Меркулова Л.О.
Квітень
Чернівецька Хмельницька 04.04 Акімов О.О. Онопрієнко Л.М.
Харківська м. Київ 04.04 Десятов Т.М. Судаков Є.М.
Дніпропетро- вська Донецька 04.04 Мазуркова О.Ф. Головінова В.О.
Сумська Чернігівська 11.04 Джус В.М. Онищенко С.В.
Донецька Луганська 11.04 Супрун В.В. Асєєва Т.І.
Кіровоградсь- ка Миколаївська 11.04 Войчук С.М. Шенін О.А.
Луганська Харківська 18.04 Гаврилюк К.В. Бугай Н.І.
Херсонська Запорізька 18.04 Гриценок Н.І. Шенін О.А.
Черкаська Сумська 18.04 Давидюк Н.В. Манюк О.І.
АРК Севастополь 25.04 Десятов Т.М. Паршина Н.П.
Закарпатська Чернівецька 25.04 Крячко Л.В. Бугай Н.І.
Запорізька Полтавська 25.04 Давидюк Н.В. Судаков Є.М.
Травень
Полтавська Кіровоградська 16.05 Крячко Л.В. Самардак А.Я.
Севастополь Одеська 16.05 Мазуркова О.Ф. Паршина Н.П.
Одеса Вінницька 23.05 Крячко Л.В. Паршина Н.П.
м. Київ АРК 23.05 Марченко А.В. Шнюкова І.В.