Мене і маму постійно б'є батько, коли п'яний приходить додому, а також влаштовує вдома п'яні дебоші. Як ми із мамою можемо захистити себе, куди необхідно звернутись?

Відповідно до Закону України «Про попередження насильства в сім'ї» №2789 від 15.11.2001 р. заяви та повідомлення про застосування насильства в сім'ї приймаються дільничними інспекторами міліції та кримінальною міліцією у справах неповнолітніх органів внутрішніх справ за місцем проживання заявника. За отриманим повідомленням уповноважені особи міліції вживають у межах своїх повноважень заходи стосовно усунення насильства, зокрема, виносять офіційні попередження членам сім'ї про неприпустимість вчинення насильства та такої поведінки, а також беруть на профілактичний облік осіб, схильних до вчинення насильства у сім'ї, виносять захисні приписи та контролюють їх виконання. В разі потреби співробітники міліції можуть залучити до розгляду повідомлень про вчинення насильства органи опіки і піклування, служби в справах неповнолітніх, спеціалізовані установи для жертв насильства в сім'ї.

Члени сім'ї, які вчинили насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону.

Сімейним кодексом України встановлено, що батько може бути позбавлений батьківських прав щодо дитини, якій не виповнилось 18 років, і це питання вирішується у судовому порядку.

Ст. 116 Житлового кодексу передбачено: якщо член сім'ї порушує правила спільного життя, що робить неможливим для інших проживання з ним, а заходи запобігання виявились безрезультатними, то його можна виселити без надання іншого житлового приміщення.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 6/2007