МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ
ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
18.02.2004 N 62

Про затвердження заходів Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2004 рік

На виконання постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 16.01.2004 N 45 (45-2004-п) "Про затвердження Програми протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2004 рік" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити заходи Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2004 рік, що додаються.
2. Установити персональну відповідальність керівників структурних підрозділів Міністерства, що визначені як виконавці відповідних пунктів заходів, за своєчасне і якісне їх виконання.
3. Першому заступнику Міністра - керівнику апарату Першину В.Л., заступникам Міністра Мусіній Л.О., Березному А.В. забезпечити оперативне виконання цих заходів.
4. Контролі, за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр
М.Деркач

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністра економіки
та з питань європейської
інтеграції
18.02.2004  N 62

ЗАХОДИ

Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2004 рік

N п/п Пункт Програми згідно з постановою КМУ і НБУ від 16.01.2004N 45 (45-2004-п) Зміст заходу Термін виконання Виконавці
1 1. 1.1. З дійснити комплекс заходів, спрямованих на подальше впровадження міжнародних стандартів у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму, зокрема: провести моніторинг законодавчих актів та надати пропозиції Державного департаменту фінансового моніторингу щодо внесення необхідних змін до законодавства; протягом року департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.) департамент фінансової та інвестиційної політики (Довганюк Л.В., Лівий І. З.) департамент економічної та соціальної політики (Піщейко В.О., Андрійченко Ю.І.) юридичний департамент (Медвецький А.А., Рибій О.В., Федоренко Ю.В., Поліщук О.Г.)
2 1.2. провести аналіз власних нормативно-правових актів Мінекономіки на предмет відповідності їх вимогам Сорока рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів з відмивання грошей (FATF) (1124-2001-п, 835_001) та за необхідності внести до них зміни; -"- департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.) департамент економічної та соціальної політики (Піщейко В.О., Андрійченко Ю.І.) департамент фінансової та інвестиційної політики (Довганюк Л.В., Шовкалюк В.С., Лівий І.З.) департамент з питань координації державних закупівель та державного замовлення (Колишко Р.А., Яременко С.О.) юридичний департамент (Медвецький А.А., Рибій О.В., Федоренко Ю.В., Поліщук О.Г.)
3 1.3. разом з Мінфіном, Національним банком та Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку підготувати відповідні пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про режим іноземного інвестування" в частині запровадження механізму запобігання внесенню іноземних інвестицій готівковими коштами, джерела походження яких неможливо підтвердити; до 1 липня департамент фінансової та інвестиційної політики (Довганюк Л.В., Шовкалюк В.С., Лівий І.З.) департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.)
4 1.5. з метою недопущення до участі в приватизації коштів, одержаних злочинним шляхом, на основі проведення аналізу підготувати відповідні пропозиції Фонду державного майна щодо удосконалення законодавства у сфері приватизації підприємств привабливих галузей економіки до 1 липня департамент реформування відносин власності (Мельник О.В., Максимов О.А.)
5 9. Забезпечити проведення на постійній основі моніторингу зовнішньоекономічних операцій через офшорні зони постійно департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А., Пешков О.С.)
6 11. Забезпечити проведення в межах компетенції аналізу використання нових банківських технологій з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та з урахуванням його результатів надати пропозиції Державному департаменту фінансового моніторингу щодо внесення змін до відповідних нормативно-правових актів протягом року департамент фінансової та інвестиційної політики (Довганюк Л.В., Лівий І.З.) департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.)
7 13. Підготувати пропозиції (у тому числі на основі інформації Торговельно- економічних місій у складі Посольств України за кордоном стосовно світової практики боротьби з легалізацією "брудних" грошей) щодо подальшого удосконалення системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, запровадження механізму легалізації тіньових капіталів, які не мають кримінального походження, для включення їх до проекту Комплексної програми протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2005-2010 роки -"- департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.) департамент економічної та соціальної політики (Піщейко В.О., Андрійченко Ю.І.)
8 15. Забезпечити постійну участь представників Мінекономіки у роботі міжвідомчої робочої групи з дослідження методів та тенденцій у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом протягом року департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.)
9 16. Забезпечити в межах компетенції Міністерства виконання постанови Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 N 1896 (1896-2003-п) "Про Єдину державну інформаційну систему у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму" -"- департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.) департамент інформатизації (Заболоцький І.О., Кривошеєв О.В.)
10 24. Надати Фонду державного майна пропозиції щодо запобігання використанню коштів з непідтверджених джерел для приватизації державної частки підприємств привабливих галузей економіки та внесення їх до статутних фондів фінансових установ протягом року департамент реформування відносин власності (Мельник О.В., Максимов О.А.) департамент фінансової та інвестиційної політики (Довганюк Л.В., Лівий І.З.)
11 35. З метою забезпечення подальшого інформування заінтересованих міжнародних організацій, зокрема Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), Спеціального комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів протидії відмиванню грошей (MONEYVAL) та Офісу ООН з протидії наркотикам та злочинності (UNODC), повідомляти Державний департамент фінансового моніторингу про заходи, що вживаються в Україні для боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, подолання корупції та організованої злочинності, хід виконання цієї Програми протягом року департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.) департамент економічної та соціальної політики (Піщейко В.О., Андрійченко Ю.І.) департамент фінансової та інвестиційної політики (Довганюк Л.В., Лівий І.З.) департамент реформування відносин власності (Мельник О.В., Максимов О.А.) департамент з питань координації державних закупівель та державного замовлення (Колишко Р.А., Яременко С.О.)
12 38. Підготувати пропозиції Державному департаменту фінансового Моніторингу щодо організації проведення в Україні міжнародної конференції з питань боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом до 30 грудня департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньоекономічною діяльністю (Андріящук В.В., Жижко О.А.) департамент економічної та соціальної політики (Піщейко В.О., Андрійченко Ю.І.)
Начальник управління контролю за
зовнішньоекономічною діяльністю
О.Жижко