Земля у власність за давністю користування


Чи може земельна ділянка бути передана у власність або у користування громадянина, якщо він вже давно нею користується й ніхто ніколи не заявляв своїх прав на неї?


Згідно зі ст. 119 Земельного кодексу України громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання в користування.

Слід наголосити, що згадане положення Земельного кодексу України обумовлює можливість передачі земельної ділянки громадянам у власність або користування за давністю користування добросовісністю та відкритістю користування земельною ділянкою. Крім того, використання земельної ділянки має бути безперервним, тобто щорічним (сезонні перерви обробки землі до уваги не беруться).

Термін добросовісного та відкритого користування земельною ділянкою має становити не менше 15 років. При цьому перебіг терміну за давністю користування для набувача права власності на землю або надання її в користування починається з моменту початку фактичного використання земельної ділянки, а не з дати набуття чинності Земельним кодексом України (нагадаємо, що він вступив у законну силу 1 січня 2002 p.).

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №51 ( 23 – 29 грудня 2006 року)