УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 108 від 25.12.97
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 січня 1998 р.
за N 16/2456
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 188 (z0563-03) від 23.06.2003 )

Про затвердження форми державної статистичної звітності про санаторно-курортні (оздоровчі) заклади та Інструкції щодо її заповнення

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 303 (z0678-02) від 12.08.2002 - зміни діють, починаючи зі звіту за 2002 рік )
На виконання доручення Президента України Л.Д.Кучми від 12 вересня 1997 року N 1-14/642 щодо стабілізації соціально-економічного становища у Автономній Республіці Крим НАКАЗУЮ:
1. Затвердити форму державної статистичної звітності N 1-курорт "Звіт санаторно-курортного (оздоровчого) закладу" і ввести її в дію зі звіту за 1998 рік (додається).
2. Затвердити Інструкцію щодо заповнення форми державної статистичної звітності N 1-курорт (додається).
3. Розповсюдити форму N 1-курорт на всі санаторно-курортні (оздоровчі) заклади незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форми власності та господарювання.
4. Управлінню статистики умов життя населення (Калачова І.В.) вчасно забезпечити видавництво - виготовлювач оригіналами затвердженої форми державної статистичної звітності та Інструкції щодо її заповнення.
5. ГОЦ Держкомстату України (Крамарєв В.Г.) забезпечити збір і розробку державної статистичної звітності за формою N 1-курорт.
6. Фінансово-економічному управлінню (Шевченко Т.М.) передбачити відповідне фінансування статистичних робіт.
7. Скасувати накази Мінстату України від 21.09.93 р. N 212 "Про затвердження форм державної статистичної звітності по оздоровленню населення" (ф.ф. NN 64 і 65) і від 23.09.93 р. N 215 "Про затвердження форми державної статистичної звітності по санаторіях-профілакторіях" (ф. N 64-санаторій-профілакторій).
8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Власенко Н.С.
Голова Комітету
О.Г.Осауленко

Затверджено
Наказ Державного комітету статистики
України 25.12.97 N 108

Інструкція щодо заповнення державної статистичної звітності за формою N 1-курорт

Звіт заповнюють відповідальні особи санаторіїв, санаторіїв-профілакторіїв, пансіонатів з лікуванням, курортних поліклінік, бальнеологічних лікарень, грязелікарень, будинків відпочинку, пансіонатів без лікування (пансіонатів відпочинку) тощо (надалі - санаторно-курортні (оздоровчі) заклади), що розташовані на території України, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форми власності та організаційно-правової форми господарювання. Заклади, що знаходяться у віданні підприємств, установ, організацій (надалі - підприємств) України, але розташовані за її межами, також звітують за формою N 1-курорт.
Не звітують спеціалізовані санаторні дитячі табори цілорічної дії, табори відпочинку і оздоровлення дітей, суб'єкти туристичної діяльності та спортивно-тренувальні бази.
Самостійно звітують санаторно-курортні (оздоровчі) заклади, що знаходяться на самостійному балансі. За заклади, що знаходяться на балансі підприємств, за домовленістю звітують керівні підприємства.
За санаторії-профілакторії, що фінансуються за рахунок коштів державного соціального страхування, звітують профспілкові комітети підприємств, на балансі яких вони знаходяться.
Санаторно-курортні (оздоровчі) заклади, що протягом всього звітного періоду або більше знаходилися на ремонті, або не працювали з іншої причини (відсутність коштів на експлуатацію закладу, відсутність дозволу санепідстанції на експлуатацію закладу, відсутність осіб, що бажають оздоровлюватися у даному закладі тощо) у звіті заповнюють адресну частину та розділ 1, а у розділі 2 проставляють планову кількість ліжок (місць) та роблять примітку на полях форми: "Не працює з ....".
Звітують всі санаторно-курортні (оздоровчі) заклади, незалежно від того, де вони розташовані - у спеціальних або пристосованих спорудах, у наметах, орендованих будинках гуртожитків, у приватних будинках тощо, на основі записів паспорта закладу, даних кошторису, журналу реєстрації хворих та інших документів.
Адресна частина бланка заповнюється чітко і без скорочень. Назву галузевого профспілкового органу заповнюють тільки санаторії-профілакторії і вказують найменування того органу, у віданні якого перебуває те підприємство, на балансі якого знаходиться санаторій-профілакторій, назву цього підприємства та його форму власності.
Якщо санаторно-курортний (оздоровчий) заклад створений на кошти кількох підприємств, то вказується назва головного підприємства, у віданні якого він перебуває відповідно до угоди між власниками. У разі підпорядкування закладу кільком колгоспам робиться запис "міжколгоспний". Коли заклад належить безпосередньо тому міністерству (відомству), концерну, корпорації, асоціації тощо, що здійснює функції державного управління, то назви підприємства, якому належить заклад, і міністерства, у віданні якого знаходиться це підприємство, повинні збігатися.
Звіт санаторію-профілакторію заповнюється бухгалтерією підприємства, на балансі якого він перебуває, за участю профкому і головного лікаря санаторію-профілакторію.
У розділі 1 "Характеристика закладу" по рядках 01, 02, 04, 05, 07-09 і 11 проставляється один з передбачених у графі А кодів. Наприклад, звіт заповнює відповідальна особа спеціалізованого, цілорічного санаторію, що обслуговує довгостроково родини (сім'ї), зокрема, з дітьми, розташованого на курорті і звільненого від податку згідно зі статтею 12 Закону України "Про плату за землю" (2535-12) . У цьому випадку в рядку 01 проставляється код "1", рядку 02 - "2", рядку 04 - "4", рядку 05 - "1", рядку 07 - "1", рядку 09 - "2", рядку 11 - "1". По рядку 03 вказується спеціалізація закладу, якщо по рядку 02 у графі 1 проставляється код "2". На вільному місці у рядку 06 записується назва курорту. В рядку 10 графи 1 наводиться загальна площа земельної ділянки, що закріплена за закладом відповідними документами. Дані рядка заповнюють заклади, розміщені автономно.
Для заповнення рядка 12 про середньооблікову кількість працівників використовують дані рядка 010 графи 2 державної статистичної звітності за формою N 1-ПВ (термінова) місячна "Звіт з праці". Як фізична особа, кожний лікар враховується по основній посаді тільки один раз, незалежно від кількості посад, які він займає. Незважаючи на те, що посада головного лікаря за штатним розписом належить до посад адміністративного персоналу, дані про фізичну особу, яка її займає, вказуються по рядку 13.
Цілорічні заклади, що були закриті на ремонт або не працювали протягом всього звітного періоду з іншої причини, вважаються цілорічними, сезонні - сезонними.
У графах 1 - 3 розділу 2 "Ліжковий фонд і його використання" відображаються дані про ліжка (місця), розгорнуті у межах кошторису; ліжка (місця), розгорнуті понад кошторис - на верандах, у лікарських кабінетах, за рахунок ущільнення місць у палатах, а також орендовані у приватних будинках у звіт не включаються.
Графа 1 заповнюється цілорічними санаторно-курортними (оздоровчими) закладами як довгострокового, так і одно-дводенного перебування, графа 3 - тільки санаторіями-профілакторіями. У графі 1 наводиться кількість ліжок, яка є сталою протягом року, у графі 2 - цілорічних і сезонних. Сезонними вважаються ліжка, розміщені у корпусах, що діють з 1 червня по 31 жовтня або протягом коротшого терміну. Наприклад, у січні працювало 50 ліжок, з лютого по квітень - 60, у травні - 75, з червня по жовтень - 100, у листопаді - 75, у грудні - 50. В даному випадку кількість цілорічних ліжок, яка має бути показана у графі 1, дорівнює 50, а у місяць максимального розгортання (графа 2) - 100.
У графі 4 вказується кількість фактично проведених ліжко-днів усіма особами, які були оздоровлені у санаторно-курортному (оздоровчому) закладі, включно з днями, проведеними особами на ліжках, розгорнутих понад кошторис і орендованих у приватних будинках. Санаторії-профілакторії вказують дані про фактичну кількість людино-днів, проведених хворими як на стаціонарних, так і на амбулаторних ліжках. Курортні поліклініки, бальнеологічні лікарні, грязелікарні, що надають комплексне лікування по курсівках, наводять дані про кількість проведених хворими людино-днів.
У розділі 3 "Кількість оздоровлених закладом осіб" санаторії, санаторії-профілакторії, пансіонати з лікуванням, курортні поліклініки у графі 1 вказують кількість хворих осіб, які поступили у заклад протягом звітного року, заклади відпочинку - кількість осіб, що відпочивають, які вибули за рік. Санаторії, санаторії-профілакторії, пансіонати з лікуванням включають у звіт дані про осіб, які поступили до закладу як з метою лікування, так і з метою відпочинку. Усі санаторно-курортні (оздоровчі) заклади вказують дані про кількість оздоровлених осіб незалежно від кількості пред'явлених ними путівок. Осіб, оздоровлених на ліжках, орендованих у приватних будинках, також включають у звіт. Санаторії-профілакторії включають у звіт також усіх оздоровлених амбулаторно - з харчуванням і без нього.
Якщо заклад знаходився на ремонті кілька місяців протягом звітного періоду, у звіті вказується кількість осіб, обслугованих закладом за період його роботи.
Бальнеологічні лікарні, грязелікарні, що знаходяться на самостійному балансі і укладають договори з санаторно-курортними (оздоровчими) закладами на обслуговування осіб, які оздоровлюються в останніх, розділ 3 не заповнюють.
У графі А розділу 4 "Розподіл іноземців, які тимчасово перебували в Україні на оздоровленні, по країнах, з яких вони прибули" вказуються назви країн, з яких прибули іноземці, у графі В - код країни відповідно до Класифікатора держав світу (v0160207-96) , затвердженого наказом Держстандарту України від 18 квітня 1996 р. N 160. Сума даних рядків 01 - n по графі 1 має дорівнювати сумі даних рядків 01 і 02 по графі 7 розділу 3.
Розділ 5 "Фінансові показники" заповнюють тільки госпрозрахункові санаторно-курортні (оздоровчі) заклади.
По рядку 01 наводиться сума продажної вартості всіх путівок (курсівок); сума продажної вартості визначається шляхом підрахунку ціни, вказаної на кожній путівці (курсівці), незалежно від того, скільки сплатила за неї особа, яка її придбала. Санаторії-профілакторії по зазначеному рядку вказують повну вартість всіх путівок. Повна вартість путівки визначається як сума двох складових її вартості - коштів соціального страхування і господарчих витрат на утримання закладу.
По рядку 02 вказуються фактичні витрати на один ліжко-день (людино-день) в середньому за рік, що визначаються як частка від розділення суми фактичних річних витрат на кількість фактично проведених ліжко-днів (людино-днів). У звітах санаторіїв-профілакторіїв вказуються повні фактичні витрати на один ліжко-день (людино-день) в середньому за рік.
По рядках 03 і 04 вказується вартість (по санаторіях-профілакторіях - повна вартість) найбільш типової (розповсюдженої) для закладу путівки (курсівки). Якщо путівки (курсівки) закладу не різняться між собою за вартістю (повною вартістю), то вказується той єдиний її розмір, що склався на відповідну дату.
( Звітний період для форми N 1-курорт є 12 місяців: з 1 жовтня попереднього по 30 вересня звітного року згідно з Наказом Державного комітету статистики N 303 (z0678-02) від 12.08.2002 - зміни діють, починаючи зі звіту за 2002 рік )
Державна статистична звітність
Коди
форми доку- мента за ДКУД органі- зації- склада- ча - іденти- фікацій- ний код ЄДРПОУ тери- торії за СПАТО галузі за ЗКГНГ виду еко- номічної діяльнос- ті за КВЕД форми влас- ності за КФВ органі- заційно- правової форми господа- рювання за КОПФГ міністе- рства, відомст- ва, МДО, концер- ну, асо- ціації за СПОДУ вищестоя- щої орга- нізації - ідентифі- каційний код ЄДРПОУ КС
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Кому надсилається ________________________________                      Форма N 1-курорт
                     (назва і адреса одержувача)            Затверджена наказом Держкомстату України
Назва  санаторно-курортного  (оздоровчого) закладу                       25.12.97 N 108
__________________________________________________
__________________________________________________                      Поштова - річна
Поштовий  індекс  та  адреса  санаторно-курортного    1. Надсилають санаторно-курортні (оздоровчі) заклади,
(оздоровчого) закладу ____________________________    що  знаходяться  на  самостійному  балансі,  а  також
Форма власності санаторно-курортного (оздоровчого)    підприємства   і   організації,   на   балансі   яких
закладу __________________________________________    знаходиться санаторно-курортний  (оздоровчий)  заклад
__________________________________________________    незалежно  від   відомчої   підпорядкованості,  форми
Назва організації, об'єднання, підприємства, якому    власності та  господарювання:  цілорічні - 10 жовтня,
належить    (яке    орендує)   санаторно-курортний    сезонні - через 10 днів після закінчення сезону:
(оздоровчий) заклад ______________________________       - органу державної  статистики  за  місцем   свого
__________________________________________________    перебування   за   вказівкою   обласного   управління
Поштовий індекс та адреса цієї організації _______    статистики;
__________________________________________________       - відділу   (управлінню)     курортів    виконкому
Назва галузевого профспілкового органу ___________    (райдержадміністрації) за місцем свого перебування;
__________________________________________________       - своїй   вищестоящій  організації   (організації,
Назва  Міністерства  (відомства),  МДО,  концерну,    якій належить заклад).
асоціації, у віданні якого знаходиться організація,    2. Санаторії-профілакторії,   що   фінансуються    за
об'єднання,   підприємство,   що   має   (орендує)    рахунок коштів  державного  соціального  страхування,
санаторно-курортний (оздоровчий) заклад __________    крім перелічених вище адрес, надсилають звіт:
__________________________________________________       - своєму  вищестоящому  галузевому  профспілковому
Дата    відкриття     та    закриття     сезонного    органу.
санаторно-курортного   (оздоровчого)  закладу   (у
цифровій формі) __________________________________

Звіт санаторно-курортного (оздоровчого) закладу

за 199___ рік

Розділ 1. Характеристика закладу

N рядка Коди з гр.А Контрольна сума (Б,1)
А Б 1 2
Тип закладу: санаторій (1), санаторій-профілакторій (2), пансіонат з лікуванням (3), курортна поліклініка (4), бальнеологічна лікарня (5), грязелікарня (6), бальнеогрязелікарня (7), бальнеофізіотерапевтичне відділення (8), інше (вписати) (9) Тип санаторію, пансіонату з лікуванням: загальнотера- певтичний (1), спеціалізований (2) Спеціалізація санаторію, пансіонату (вказати) Обслуговує: дорослих (1), підлітків (2), дітей (3), родини (сім'ї), зокрема, з дітьми (4), усі перелічені категорії осіб (5) Знаходиться на курорті (1), поза курортом (2) Назва курорту (вказати) Заклад: цілорічний (1), сезонний (2) Заклад не працював з причини: перебування на капіталь- ному ремонті протягом всього звітного періоду (1), відсутності коштів на експлуатацію закладу (2), відсутності дозволу санепідстанції на експлуатацію закладу (3), відсутності осіб, що бажають оздоровлю- ватися у даному закладі (4), інше (вказати) Перебування: одно-дводенне (1), довгострокове - 3 дні і більше (2), довгострокове і одно-дводенне (3) Загальна площа території, га (вписати в гр.1) Заклад звільнений від земельного податку згідно зі статтею 12 Закону України "Про плату за землю": так (1), ні (2) Середньооблікова кількість працівників, осіб (вписати в гр.1) у тому числі лікарів середнього медичного персоналу 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 х х

Розділ 2. Ліжковий фонд і його використання

N рядка Кількість розгорнутих ліжок (місць) Кількість фактично проведених ліжко- днів (людино-днів) оздоровленими дов- гостроково і про- тягом одного-двох днів Контроль на сума (А,1-4)
стаціонарних амбулатор- них
цілорічних у місяць мак- симального розгортання
А 1 2 3 4 5
01

Розділ 3. Кількість оздоровлених закладом осіб

Назва показ- ників N рядка Кількість оздоровлених, осіб З загальної кількості оздоровлених (гр.1) Контроль на сума (Б,1-7)
всього з них особи, що постражда- ли внаслі- док аварії на ЧАЕС з них іноземці, що пере- бували на оздоров- ленні (в тому чис- лі - з країн, що утворилися із ко- лишнього СРСР, крім України)
діти до 14 років включно підлітки (15-17 років включно) діти до 14 років включно підлітки (15-17 років включно)
А Б 1 2 3 4 5 6 7 8
Зі строком перебування 3 дні і більше 01
1-2 дні..... 02

Розділ 4. Розподіл іноземців, які тимчасово перебували в Україні на оздоровленні - по країнах, з яких вони прибули

Назви країн, з яких прибу- ли іноземці N рядка Код країни* Кількість оздоровлених закладом іноземців Кількість фак- тично проведе- них ліжко-днів (людино-днів) Контроль- на сума (Б,В,1,2,)
А Б В 1 2 3
З загальної кількості оз- доровлених іноземців (підсумок ря- дків 01 і 02 по графі 7 розділу 3) прибули з
01
02
03
04
05
06
07
08
n
_______________
* Коди країн вказуються у порядку їх зростання.

Розділ 5. Фінансові показники*

Назва показників N рядка Одиниця виміру Контроль на сума (Б,1)
А Б В 1 2
Сума продажної вартості всіх путівок (курсівок) Фактичні витрати на один ліжко-день (людино- день) в середньому за рік Вартість найбільш типової (розповсюдженої) для закладу путівки (курсівки) на 1 липня 1998 року на 1 січня 1999 року 01 02 03 04 тис.грн. грн. грн. грн.
_______________
* По рядку 01 дані наводяться з одним десятковим знаком після коми, по рядках 02-04 - у цілих числах.
Дата "___" ____________     Керівник _____________________________
     (у цифровій формі)     (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові)
Виконавець ____________     Головний бухгалтер ___________________
(прізвище і N телефону)     (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові)
( Форма із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 303 (z0678-02) від 12.08.2002 - зміни діють, починаючи зі звіту за 2002 рік )