КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 7 березня 2007 р. N 396
Київ

Про затвердження Порядку надання та використання у 2007 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для стимулювання розвитку регіонів, у тому числі депресивних територій

Відповідно до статті 45 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" (489-16) Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок надання та використання у 2007 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для стимулювання розвитку регіонів, у тому числі депресивних територій, що додається.
Прем'єр-міністр України
В.ЯНУКОВИЧ
Інд. 39

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 7 березня 2007 р. N 396

ПОРЯДОК

надання та використання у 2007 році субвенції з державного бюджету ( 489-16 ) місцевим бюджетам для стимулювання розвитку регіонів, у тому числі депресивних територій

1. Цей Порядок визначає механізм надання та використання у 2007 році субвенції з державного бюджету (489-16) місцевим бюджетам для стимулювання розвитку регіонів, у тому числі депресивних територій (далі - субвенція).
2. Субвенція надається бюджетам Автономної Республіки Крим, обласним, Київському та Севастопольському міським бюджетам відповідно до регіональних програм соціально-економічного розвитку на середньостроковий період (далі - програми соціально-економічного розвитку), а для розвитку територій, що мають статус депресивних, - відповідно до програм подолання стану депресивності території.
3. Субвенція спрямовується на фінансування окремих заходів, передбачених програмами подолання стану депресивності території та програмами соціально-економічного розвитку за такими пріоритетними напрямами, що визначені у Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2006 р. N 1001 (1001-2006-п) (Офіційний вісник України, 2006 р., N 30, ст. 2132):
реструктуризація економічної бази окремих регіонів і створення умов для її диверсифікації на новій технологічній основі;
розбудова і модернізація виробничої та соціальної інфраструктури для сприяння підвищенню інвестиційної привабливості регіонів;
впровадження ресурсо- і енергозберігаючих технологій;
забезпечення повної зайнятості працездатного населення;
соціальна та економічна реабілітація передусім малих шахтарських міст і селищ, де закрито вугільні шахти, а також гірських населених пунктів та інших територій, що потребують державної підтримки для розв'язання проблем розвитку;
розвиток соціально-культурної сфери, охорони здоров'я та охорони навколишнього природного середовища;
покращення екологічної ситуації.
4. Субвенція призначається за умови попереднього пропорційного фінансування з місцевих бюджетів та інших джерел, передбачених програмами соціально-економічного розвитку. Частка участі місцевих бюджетів визначається Мінфіном з урахуванням рівня соціально-економічного розвитку кожного регіону, але не менш як 10 відсотків обсягу фінансування заходу за рахунок субвенції.
Не застосовується умова щодо попереднього пропорційного фінансування з місцевих бюджетів:
для місцевих бюджетів сільських та селищних територіальних громад;
для виконання програм подолання стану депресивності території.
5. Розподіл субвенції здійснюється за такими критеріями:
розвиток основної галузі економіки регіону;
розвиток інфраструктури регіону;
завершення будівництва пускових і перехідних об'єктів з високим ступенем готовності;
створення та оновлення основних фондів суб'єктів господарювання комунальної форми власності;
концентрація фінансових ресурсів на порівняно невеликій кількості територій.
6. З метою визначення заходів, що підлягають фінансуванню за рахунок субвенції:
Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій подають до 1 травня Мінекономіки програми соціально-економічного розвитку, затверджені відповідно Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами;
Мінекономіки утворює до 10 травня міжвідомчу робочу групу з питань аналізу зазначених програм, до складу якої входять представники Мінфіну, Мінбуду та інших заінтересованих центральних органів виконавчої влади;
міжвідомча робоча група визначає до 1 червня відповідність програм напрямам Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року (1001-2006-п) та подає у двотижневий строк Мінфіну свої висновки;
Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій подають програми Мінфіну до 15 червня;
Мінфін з урахуванням висновків міжвідомчої робочої групи здійснює розподіл субвенції за критеріями, визначеними у пункті 5 цього Порядку, та затверджує до 1 липня остаточний перелік заходів, які фінансуються за її рахунок.
7. Проектно-кошторисна документація на об'єкти, що фінансуються за рахунок субвенції, затверджується відповідно до Порядку затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 р. N 483 (483-2002-п) (Офіційний вісник України, 2002 р., N 15, ст. 800).
8. Закупівля товарів, робіт і послуг за рахунок субвенції провадиться відповідно до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (1490-14) .
9. Видатки, пов'язані з фінансуванням заходів за рахунок субвенції, здійснюються відповідно до Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1764 (1764-2001-п) (Офіційний вісник України, 2001 р., N 52, ст. 2374).
10. Перерахування субвенції проводиться відповідно до Порядку перерахування дотації вирівнювання, додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів та субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, коштів, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів, а також міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 р. N 490 (490-2002-п) (Офіційний вісник України, 2002 р., N 15, ст. 807; 2003 р., N 14, ст. 617; 2007 р., N 6, ст. 226), та Порядку обслуговування державного бюджету за видатками (z0716-04) , затвердженого Державним казначейством.
11. Державне казначейство щомісяця інформує Кабінет Міністрів України, Мінфін та Мінекономіки про обсяги надання субвенції у розрізі регіонів та заходів.
12. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації інформують до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом, Мінфін та Мінекономіки про використання субвенції та обсяги залучених для виконання програм соціально-економічного розвитку та програм подолання стану депресивності території коштів відповідних місцевих бюджетів, інших джерел у розрізі заходів.
13. Мінфін узагальнює інформацію, подану згідно з пунктом 12 цього Порядку, та в місячний строк повідомляє Кабінетові Міністрів України і Комітетові Верховної Ради України з питань бюджету про результати використання субвенції.
14. Контроль за цільовим та ефективним використанням субвенції здійснюється в установленому законодавством порядку.