Надання відомостей про обтяження


Наше підприємство збирається придбати для здійснення господарської діяльності будівельну техніку (автокрани, бетономішалки, екскаватори тощо), проте не має досвіду співробітництва з їх власником та відомостей про його репутацію. Де можна отримати інформацію про те, чи не перебувають ці речі у податковій заставі?


Згідно з п. 8.3 ст. 8 Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" податковий орган зобов'язаний зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі застав за умови строку дії цієї податкової застави більш як десять календарних днів.

Як відомо, в Україні функціонує система реєстрації відповідних прав кредитора на майно боржника, які у разі, коли мова йде про рухоме майно, називаються забезпечувальними обтяженнями, правовий режим регулювання яких визначено у положеннях Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" (далі — Закон). Згідно з п. 1 ст. 37 Закону податкова застава поряд з іншими видами публічних обтяжень рухомого майна підлягає реєстрації у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, порядок ведення якого затверджено постановою Кабінету Міністрів від 05.07.2004 р. № 830 (далі -Порядок).

У п. 28 розділу "Видача витягів" Порядку зазначено, що фізична чи юридична особа може отримати витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, який свідчить про Наявність чи відсутність у ньому запису про обтяження, зміну обтяження, відступлення прав на предмет обтяження, шляхом подання реєстратору заяви про надання витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, в якій має бути зазначено одну з таких відомостей:

Також до заяви має бути доданий документ про внесення плати за видачу витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна — у супротивному випадку (так само як і у разі внесення плати не в повному обсязі або відсутності у заяві, наведення неповністю чи з виправленнями вищезазначених відомостей) реєстратор відмовить у видачі витягу.

Отже, юридичні або фізичні особи, які бажають отримати інформацію про наявність або відсутність податкової застави рухомого майна, повинні звернутися з відповідною заявою (її форму наведено в Додатку № 5 до Інструкції про порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна та заповнення заяв, затвердженої наказом Міністерства юстиції від 29.07.2004 р. № 73/5) до реєстратора Державного реєстру обтяжень рухомого майна, яким є державне підприємство "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України.

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №11 ( 17 - 23 березня 2007 року)