Створення веб-сайту: облік витрат


Наше підприємство уклало договір з відповідними спеціалістами щодо створення власного веб-сайту. Зрозуміло, що за виконання цього замовлення нам доведеться сплатити чимало коштів. Яким чином потім провести податковий облік цих витрат?


Визначення веб-сайту не містить ні податкове, ні цивільне чи господарське законодавство (його можна знайти хіба що у деяких підзаконних актах — наприклад, відповідно до п. 1.3 Порядку інформаційного наповнення та технічного забезпечення Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади, затвердженого наказом Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України, Державного комітету зв'язку та інформатизації України від 25.11.2002 р. № 327/225, веб-сайт — це сукупність програмних та апаратних засобів з унікальною адресою у мережі Інтернет разом з інформаційними ресурсами, що перебувають у розпорядженні певного суб'єкта і забезпечують доступ юридичних та фізичних осіб до цих інформаційних ресурсів та інші інформаційні послуги через мережу Інтернет). Але у будь-якому випадку не викликає сумніви) те, що веб-сайт створюється у результаті інтелектуальної та творчої праці. З огляду на це, а також враховуючи, що частиною веб-сайту є комп'ютерні програми та бази даних, можна дійти висновку, що відповідно до положень ч. 1 ст. 433 Цивільного кодексу та ст. 8 Закону "Про авторське право і суміжні права" веб-сайт належить до об'єктів інтелектуальної власності (авторського права).

Тепер звернемося до податкового законодавства. Так, згідно з п. 1.2 ст. 1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі — Закон) об'єкти інтелектуальної, у тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані у порядку, встановленому відповідним законодавством, об'єктом права власності платника податку, є нематеріальними активами. А як зазначено у пп. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону, витрати на придбання нематеріальних активів для власного виробничого використання підлягають амортизації.

Таким чином, якщо договір на створення веб-сайту передбачає перехід до платника податку (у даному випадку замовника) права інтелектуальної власності (авторського права) на цей веб-сайт, то витрати, понесені таким платником згідно з цим договором, підлягають амортизації, що здійснюється відповідно до пп. 8.3.9 п. 8.3 ст. 8 Закону. Згідно з вказаною правовою нормою кожний окремий вид нематеріального активу амортизується рівними частками, виходячи з його первісної вартості з урахуванням індексації (формула визначення коефіцієнта індексації міститься у пп. 8.3.3 п. 8.3 ст. 8 Закону) протягом строку, який визначається платником податку самостійно, виходячи із строку корисного використання таких нематеріальних активів або строку діяльності платника податку, але не більше 10 років безперервної експлуатації. Амортизаційні відрахування провадяться до досягнення залишковою вартістю нематеріального активу нульового значення.

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №11 ( 17 - 23 березня 2007 року)