УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ЧЕРНІГІВСЬКА МИТНИЦЯ
Н А К А З
22.01.2001 N 41
Зареєстровано
в Чернігівському обласному
управлінні юстиції
5 лютого 2001 р.
за N 6/313
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Чернігівської митниці N 59 (v0059483-05) від 14.02.2005 )

Про введення в дію Технології митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Чернігівської митниці N 246 (v0246483-01) від 16.05.2001 N 1 (v0001483-02) від 02.01.2002 N 125 (v0125483-02) від 02.04.2002 )
У відповідності до Положення про Чернігівську митницю Державної митної служби України, затвердженого Головою Державної митної служби України 02.12.99 р., та Типової технології митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів, затвердженої наказом ДМСУ від 30.12.98 р. N 828 (z0032-99) та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 21.01.99 р. за N 32/3325, на виконання п. 5 наказу ДМСУ від 28.11.2000 р. N 679 (z0906-00) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.12.2000 р. за N 906/5127 "Про внесення змін і доповнень до Типової технології митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів" та з метою вдосконалення організації митного контролю і визначення послідовності дій посадових осіб митниці при здійсненні митного контролю та митного оформлення НАКАЗУЮ:
1. Ввести в дію після реєстрації в управлінні юстиції в Чернігівській області Технологію митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів (додається).
2. Головному юрисконсульту Фисуну М.В. забезпечити державну реєстрацію цього наказу в управлінні юстиції в Чернігівській області.
3. Скасувати Технологію митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів, затверджену наказом по митниці від 22.02.2000 р. N 76 (v0076483-00) та зареєстровану в управлінні юстиції по Чернігівській області 28.02.2000 р. за N 4/261, та наказ по митниці від 18.08.2000 р. N 361 "Про внесення змін до Технології митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів".
4. Начальнику загального відділу Репеті Л.П. забезпечити доведення наказу до начальників оперативних підрозділів.
5. Вищезазначеним начальникам забезпечити вивчення Технології митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів особовим складом та контроль виконання.
6. Начальнику вантажного відділу та начальникам митних постів "Ніжин", "Прилуки", "Енергія", "Щорс" забезпечити інформування суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо Технології митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів в частині, що їх стосується.
7. Загальний контроль покласти на заступника начальника митниці Суха М.І.
Начальник митниці
С.М.Остролуцький

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Чернігівської митниці
22.01.2001  N 41
Зареєстровано
в Чернігівському обласному
управлінні юстиції
5 лютого 2001 р.
за N 6/313

ТЕХНОЛОГІЯ

митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів

Технологія митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів (далі - Технологія) розроблена згідно з Типовою технологією митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів, затвердженою наказом Державної митної служби України від 30.12.98 р. N 828 (z0032-99) , враховуючи зміни і доповнення, внесені наказом ДМСУ від 28.11.2000 р. N 679 (z0906-00) "Про внесення змін і доповнень до Типової технології митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів" у відповідності до розділів IV-VI Митного кодексу України (1970-12) та Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 р. N 574 (574-97-п) , з метою визначення послідовності дій посадових осіб митниці при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів (далі - товарів).

1. Загальні положення

1.1. Митне оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, здійснюється оперативними підрозділами митниці в 4 етапи.
Тривалість митного оформлення товарів залежить від характеру товару, обсягу товарної партії, від того, чи підлягає той або інший товар перевірці інших контрольних служб, і не повинна перевищувати одного робочого дня. Дії особового складу на кожному етапі митного оформлення контролюються начальником відповідного підрозділу.
1.2. Чисельність співробітників на кожному етапі технологічного процесу митного оформлення встановлює начальник оперативного підрозділу митниці з урахуванням кількості суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, вантажопотоку, виду товару та інших факторів.
1.3. Функціональні обов'язки та межа їх відповідальності на кожному етапі митного контролю та митного оформлення визначаються у посадових інструкціях, затверджених начальником митниці.
1.4. У разі необхідності співробітники Служби по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил (далі - СБК та ПМП) беруть участь у процесі митного контролю на 3-му та 4-му етапах.
1.5. У цій Технології терміни вживаються в такому значенні:
Вантажна митна декларація (574-97-п) (далі - ВМД) - заява, що містить відомості про товари і транспортні засоби та мету їх переміщення через митний кордон України або про зміну митного режиму щодо них, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежів.
День оформлення ВМД - дата проставлення на ВМД відбитку особистої номерної печатки посадової особи митниці (особисте митне забезпечення типу N 1), у тому числі й у разі оформлення нової ВМД замість анульованої в установленому порядку.
Особа декларанта - це особа, яка має кваліфікаційне свідоцтво, зарахована до штату підприємства, що має свідоцтво про визнання його декларантом, або особа, що призначена підприємством - власником товару для декларування і зарахована до штату цього підприємства.
Комерційні документи - документи, які дають вартісну, якісну та кількісну характеристику товару. Ці документи оформлює на своєму бланку продавець, а покупець на підставі їх здійснює оплату. Вартісна характеристика товару надається в рахунку та у проформі-рахунку. Окрім рахунків, до комерційних документів належать специфікація, пакувальний лист, сертифікат якості тощо.
Рахунок-фактура - вид комерційного рахунку. Окрім свого основного призначення як документа, в якому зазначено суму належного за товар платежу, рахунок-фактура може бути використаний як супровідний документ.
Митне оформлення - сукупність дій, пов'язаних з пропуском в Україну чи за її межі товарів, переміщуваних через митний кордон України.
Митні процедури - здійснення контролю за дотриманням порядку переміщення товарів, їх огляд, оформлення документів, накладення митного забезпечення, перевірка вірності заповнення ВМД, нарахування сум, що підлягають сплаті, підготовка статистичних даних на інші дії, що виконуються митними органами України відповідно до законодавства України в галузі митної справи.
Митний режим - сукупність положень, що визначають для митних цілей статус товарів та транспортних засобів, переміщуваних через митний кордон України.
Прийняття ВМД до оформлення - процедура попередньої перевірки відомостей, зазначених у ВМД на відповідність вимогам, визначеним у нормативних актах з митних питань, та поданим комерційним документам.
Транспортні засоби - транспортні засоби, що тимчасово прибувають на митну територію України або відбувають з цієї території, а також використовуються для міжнародних перевезень товарів.
Повне оформлення ВМД - проставлення на всіх її аркушах особистої номерної печатки інспектора митниці.
Подвійні ставки ввізного мита - це ставки, які встановлюються Кабінетом Міністрів України на один код товару за ТН ЗЕД (n0001410-92) (або на одну товарну субпозицію) і залежать від двох аспектів: текстового опису товарів та, як правило, трьох останніх знаків коду товару.
Вибірковий митний контроль. Вибірковість контролю означає, що основним видом митного контролю є зовнішній огляд товару, або в окремих випадках розпаковується одне чи кілька місць, або перевірка здійснюється шляхом оцінки зовнішнього вигляду товару, транспортного засобу на наявність тайників, без пошкодження їх упаковки і тари, без порушення цілісності товарів та інших дій, які застосовуються при митному контролі.
Повний митний контроль проводиться шляхом розпакування всіх місць товару (упаковок), встановлення їх назв, підрахунку кількості поштучно, перевірки наявних порожнин і конструктивних особливостей в контейнерах, вагонах та інших засобах транспортування з метою виявлення тайників, в яких можуть знаходитись не заявлені до митного контролю предмети.
Під тайниками слід розуміти спеціально виготовлені, обладнані або пристосовані сховища, а також конструктивні порожнини, ємкості транспортних засобів, багажу тощо. До використання інших засобів, що утруднюють виявлення предметів, необхідно, зокрема, відносити їх приховування у валізах, одязі, взутті, головному вбранні, речах особистого користування, на тілі або в організмі людини чи тварини.
Надання одним предметам вигляду інших - це зміна їх зовнішніх ознак (форми та стану, упаковки, ярликів, етикеток тощо).
Підробленими слід вважати документи як фальшиві, так і дійсні документи, до яких внесено неправдиві відомості чи окремі зміни до тексту, що перекручують зміст інформації щодо фактів, які ними посвідчуються, а також документи з підробленими відбитками печаток та штампів. Незаконно одержаними вважаються документи, отримані особою за відсутності законних підстав або з порушеннями встановленого порядку їх видачі.
Документами, що містять неправдиві дані, є такі, в яких дані щодо суті угоди, найменування, асортименту, кількості чи вартості предметів, їх відправника чи отримувача тощо не відповідають дійсності.

2. Порядок прийняття ВМД до оформлення

2.1. Начальник вантажного відділу (митного поста) здійснює прийом ВМД (574-97-п) самостійно або визначає для цього підпорядковану посадову особу (заступника начальника, головного інспектора, старшого інспектора), відповідальну за прийняття ВМД, комерційних та інших необхідних для митного оформлення документів (призначену наказом по митниці).
Особа, яка здійснює прийом документів (далі - відповідальна особа), не повинна брати безпосередню участь у митному оформленні товарів (крім випадків, зазначених у п. 7.10 даної Технології).
2.2. Начальник вантажного відділу (митного поста) або визначена ним посадова особа після перевірки повноважень особи декларанта здійснює попередню перевірку наданих особою декларанта документів на комплектність та у відповідності до вимог, визначених у законодавчих актах України, і перевіряє дані з графою 44 ВМД (574-97-п) та графою 2 опису документів (далі - Опис) (форма визначена у додатку 1).
2.2.1. Відповідальній особі підрозділу разом з ВМД надаються такі документи:
а) кваліфікаційне свідоцтво особи, уповноваженої на декларування, або наказ (виписка з наказу) по підприємству про призначення відповідальної особи за декларування вантажів,
б) договір декларанта з суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності щодо надання повноважень на самостійне митне оформлення вантажу (при необхідності),
в) Опис,
г) заповнена ВМД,
д) довідка про декларування валютних цінностей (надається періодично 1 раз у квартал),
є) зовнішньоекономічний контракт (договір),
ж) картка реєстрації контракту в Міністерстві економіки України (при необхідності),
з) дозвіл Державної служби експортного контролю (далі - ДСЕК) (при необхідності),
і) товаросупровідні документи,
к) рахунок-фактура (invoice),
л) документи контролю доставки товару (реєстр про прийняття документів від перевізника, попереднє повідомлення, провізна відомість, carnet tir і т.п.),
м) платіжні документи про сплату митних платежів та податків,
н) дозволи інших державних установ (при необхідності),
о) електронна копія ВМД на магнітних носіях,
п) інші необхідні для митного оформлення документи.
2.2.2. Відповідальна особа приймає рішення про можливість застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) з визначенням строку закінчення операції у випадках і в порядку, визначеному Технологією взаємодії структурних підрозділів митниці під час митного оформлення та контролю за тимчасовим ввезенням (вивезенням) товарів, затвердженою наказом по митниці від 27.06.2000 р. N 265.
2.2.3. Після перевірки і прийняття рішення про прийом ВМД відповідальна особа:
а) в Описі:
- заповнює графу "Прийняв",
- у правому верхньому кутку Опису заповнює таблицю, де планується розподіл інспекторів для здійснення митного оформлення та огляду товару,
б) на всіх аркушах ВМД проставляє довідковий номер та у колонках Журналу обліку ВМД (форма визначена у додатку 2) записує відповідні дані для забезпечення процедури митного оформлення і обліку.
2.3. На момент надання ВМД (574-97-п) до митниці товар повинен знаходитись у визначеній митницею зоні митного контролю або на території підприємства, за умови виконання останнім вимог Положення про зону митного контролю, затвердженого наказом ДМКУ від 06.05.95 р. N 198 (z0152-95) .
Місцезнаходження товару заявляється особою декларанта при здачі декларації і зазначається у верхньому куті Опису.
2.4. Під час передачі ВМД (574-97-п) та документів до відділу статистики, контролю та аналізу (далі - ВСКА) в Описі в графі "Здав" проставляється час, підпис, прізвище інспектора, який здійснив прийом ВМД.
ВМД та повний пакет документів передається на I етап митного оформлення до інспектора оперативного сектору ВСКА (на митному посту - посадовій особі, яка призначена начальником поста).

3. Порядок митного оформлення на 1-му етапі

(здійснюється інспектором оперативного сектору відділу статистики, контролю та аналізу, на митному посту - посадовою особою, яка призначена начальником поста)
Попередні операції та перевірка ВМД (574-97-п) та документів.
3.1. Про прийняття ВМД (574-97-п) та пакету документів на 1-й етап митного оформлення на Описі проставляється час, підпис і прізвище інспектора сектору ВСКА (митного поста).
3.2. Інспектор проводить перевірку:
а) наявності фактів застосування до суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності санкцій, передбачених ст. 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) ,
б) магнітних носіїв інформаційна наявність вірусу,
в) правильності заповнення графи 54 ВМД (574-97-п) ,
г) відповідності даних, заявлених у ВМД, даним на електронній копії та правильності заповнення граф ВМД із застосуванням програмних засобів (гр.гр. 1, 2, 8, 9, 11, 15а, 17а, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 29, 32, 33, 34, 36, 45, 47, В).
3.3. У разі відсутності порушень інспектор сектору проставляє штамп "Відділ статистики" на зворотньому боці всіх примірників ВМД (574-97-п) .
Під час передачі документів на 2-й етап інспектор сектору (митного поста) на Описі документів записує час передачі, ставить свій підпис та прізвище.

4. Порядок митного оформлення на 2-му етапі

(здійснюється у відділі митних доходів та платежів, на митному посту - посадовою особою, яка відповідає за правильність і повноту нарахування та справляння митних платежів та податків)
Перевірка ВМД (574-97-п) та документів, заявленої митної вартості і нарахування митних платежів.
4.1. Про прийняття ВМД (574-97-п) та пакету документів на 2-й етап митного оформлення на Описі інспектор сектору митного оформлення відділу митних доходів та платежів (далі - ВМДП) або інспектор митного поста, який відповідає за правильність і повноту нарахування та справляння митних платежів (далі - інспектор МДП), проставляє час, підпис і прізвище.
4.2. Дії інспектора сектору митного оформлення (інспектора МДП).
4.2.1. перевіряє:
а) правильність даних, вказаних у графах ВМД: 23, 36, 47, 48, B, C. З метою здійснення такого контролю інспектор використовує інформацію, достовірність якої перевіряється в подальшому інспекторами вантажного відділу (митного поста), відділу тарифів та митної вартості, в тому числі по графах ВМД: 12, 15, 22, 24, 31 33, 34, 37, 41,
б) правильність даних у графах ВМД: 12, 22, 34, 42, 45 у випадках, коли до оформлення ВМД не залучається відділ тарифів та митної вартості,
в) правильність визначення фактурної вартості,
г) підстави для надання преференцій та пільг і правильність їх застосування,
д) правильність нарахування митних зборів, мита, податків та інших платежів згідно з діючим законодавством України;
4.2.2. при необхідності готує запити:
а) по митній вартості (якщо при експорті або імпорті товарів необхідно узгодження з відділом тарифів та митної вартості щодо митної вартості або є об'єктивні підстави для сумніву),
б) по визначенню країни походження товарів (у тому числі достовірності преференційних сертифікатів),
в) по підтвердженню коду товару або з'ясуванню необхідних для класифікації характеристик при декларуванні товарів, які мають декілька ставок ввізного мита,
г) у інших випадках, передбачених нормативними актами Держмитслужби;
4.2.3.здійснює:
а) контроль офіційного курсу іноземної валюти до національної валюти України, офіційного курсу долара США, а також ЄВРО до національної валюти України у випадках нарахування митних платежів за фіксованими ставками податків та зборів,
б) контроль застосування фінансових гарантій у вигляді грошової застави при транзитних перевезеннях підакцизних товарів,
в) контроль та облік векселів, виданих суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в рахунок сплати митних платежів, в тому числі при митному оформленні давальницької сировини, внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, податкових векселів тощо,
г) реєстрація необхідних даних в Журналі "Давальницька сировина" та інших.
4.3. При неможливості визначення країни походження товару по товаросупровідних документах та характеристик вантажу, які безпосередньо впливають на розмір належних до сплати за ВМД (574-97-п) податків та зборів (обов'язкових платежів), інспектор сектору митного оформлення (інспектор МДП) на зворотньому боці 3-го примірника ВМД пише звернення до інспектора вантажного відділу (інспектора поста, який здійснює митне оформлення на 4-му етапі) щодо необхідності визначення країни походження товару по пакувальних листах, маркуванню і т.п. або інших характеристик вантажу. Факт визначення (невизначення) країни походження або інших характеристик вантажу з детальним описанням встановлених фактів фіксується в Акті митного огляду (далі - Акт) (форма визначена в додатку 3). Підписують Акт інспектор вантажного відділу (митного поста), особа декларанта та інші присутні при огляді особи.
Акт після повного оформлення товару за ВМД зберігається разом із 3-м примірником декларації.
4.4. При відсутності порушень інспектор сектору митного оформлення проставляє штамп "Перевірено" на зворотньому боці всіх примірників ВМД (574-97-п) та передає документи до сектору обліку платежів (тільки у ВМДП митниці).
4.5. Інспектор сектору обліку та аналізу митних платежів (інспектор ВМДП) здійснює перевірку:
а) банківських реквізитів суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності (декларанта) в представлених документах та ВМД,
б) фактичного надходження коштів на депозитний рахунок митниці,
в) проводить списання коштів, нарахованих по ВМД, з особистих рахунків суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності (декларантів),
г) вносить необхідні дані в Журнал реєстрації митних платежів, Журнал реєстрації АД (акцизної декларації) та ПД (попередньої декларації),
д) проводить списання платежів за комп'ютерною програмою,
е) заповнює графу C в електронній копії.
4.6. У разі відсутності порушень інспектор сектору (інспектор МДП) проставляє штамп "Сплачено" у графі C на всіх примірниках ВМД (574-97-п) та особистий підпис. Під час передачі ВМД та документів до інспектора вантажного відділу (митного поста) на Описі проставляється час передачі пакету документів на 3-й етап, підпис та прізвище інспектора, який працював на 2-му етапі.
4.7. Повний пакет документів з ВМД (574-97-п) передається на 3-й етап до сектору митного оформлення вантажного відділу (призначеного інспектора митного поста).

5. Порядок митного оформлення на 3-му етапі

(здійснюється у секторі митного оформлення вантажного відділу або на митному посту)
Перевірка зазначених особою декларанта відомостей у ВМД (574-97-п) на відповідність вимогам діючого митного законодавства та поданим комерційним документам.
5.1. Про прийняття ВМД (574-97-п) та пакету документів на 3-й етап митного оформлення на Описі проставляється час, підпис та прізвище інспектора.
5.2. Призначений інспектор сектору митного оформлення вантажного відділу (митного поста) перевіряє:
а) правильність заявлених відомостей у ВМД (574-97-п) з даними, що містяться у всіх наданих документах,
б) правильність визначених декларантом назв та кодів товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТ ЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) ),
в) наявність задекларованого товару в реєстрі товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, який ведеться Держмитслужбою:
- у разі збігу назви й коду за УКТ ЗЕД заявленого товару з даними, внесеними до реєстру, який ведеться Держмитслужбою, того ж дня наявними засобами зв'язку повідомляє посадову особу митниці, яка здійснює контроль за переміщенням товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, про заявлений товар (назву товару, код за УКТ ЗЕД, назву та реквізити відправника, одержувача й перевізника, країну відправлення або призначення тощо);
Примітка. Посадова особа митниці, яка здійснює контроль за переміщенням товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, повідомляє під підпис начальникам вантажного (транзитно-вантажного) відділу, митного поста (пункту пропуску) про назви й коди за УКТ ЗЕД товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності та внесені до реєстру, який ведеться Держмитслужбою.
- посадова особа митниці, яка здійснює контроль за переміщенням товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, на підставі інформації, наданої вантажним відділом (митним постом), і даних про цей товар, внесених до програмно-інформаційного комплексу (далі - ПІК) "Реєстрація та переміщення через митний кордон України товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності" Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України (далі - ЄАІС ДМСУ), приймає рішення щодо можливості здійснення митного оформлення або потреби здійснення огляду товару з виїздом на місце оформлення. Про прийняте рішення ця посадова особа наявними засобами зв'язку повідомляє начальника вантажного відділу (митного поста);
- у разі прийняття посадовою особою митниці, яка здійснює контроль за переміщенням товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, рішення про можливість здійснення митного оформлення, призначений інспектор сектору митного оформлення вантажного відділу (митного поста) продовжує виконання 3-го етапу митного оформлення;
- у разі прийняття цією посадовою особою рішення про потребу здійснення огляду товару з виїздом на місце оформлення вона здійснює виїзд на місце оформлення та визначає наявність підстав для зупинення митного оформлення товару. У разі відповідності заявленого товару даним про цей товар, внесеним до ПІК "Реєстрація переміщення через митний кордон України товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності" ЄАІС ДМСУ, посадова особа митниці, яка здійснює контроль за переміщенням товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, робить запис на звороті 1-го примірника ВМД (574-97-п) : "Товар відповідає даним про нього, внесеним до реєстру Держмитслужби України";
- за наявності достатніх підстав вважати, що переміщення товару, який містить об'єкт інтелектуальної власності, здійснюється з порушенням прав інтелектуальної власності, ця посадова особа митниці протягом однієї доби готує та надсилає повідомлення (листом, факсом або засобами електронного зв'язку) правовласнику або його представнику, декларанту та Держмитслужбі про зупинення митного оформлення на 15 календарних днів. Повідомлення підписується начальником митниці або його заступником, до функціональних обов'язків якого входить здійснення контролю за переміщення через митний кордон товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності. Відповідний запис робиться в графі "Примітки" журналу обліку ВМД;
- товари, митне оформлення яких зупинено митницею з метою встановлення, чи дотримано права інтелектуальної власності, підлягають обов'язковому переданню митниці для зберігання;
в) характер угоди,
г) митний режим,
д) правильність заповнення товаросупровідних документів,
є) виконання та дотримання обсягів поставок, передбачених контрактом (договором) та іншими документами (ліцензією, дозволом ДСЕК, нарядом тощо),
ж) правильність та повноту нарахування митних зборів, згідно з графою 47 ВМД (574-97-п) , за митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, встановленим для митниці,
з) дотримання інших вимог, передбачених чинним митним законодавством.
( Пункт 5.2 в редакції Наказу Чернігівської митниці N 125 (v0125483-02) від 02.04.2002 )
5.3. Здійснює перевірку нетарифних мір регулювання:
а) ліцензії,
б) карток реєстрації контрактів в Міністерстві економіки України,
в) дозволів інших державних органів, що необхідні для проведення митного контролю.
5.4. Здійснює облік та контроль за установленою формою:
а) обсягів поставок по кожному окремому контракту (договору), ліцензії, дозволу, товаросупровідному документу тощо,
б) інших відомостей, заявлених у ВМД (574-97-п) .
5.5. Після закінчення перевірки у разі відсутності порушень призначений інспектор:
а) на всіх аркушах ВМД (574-97-п) проставляє штамп "ПМК",
б) ВМД реєструється у відповідному Журналі обліку ВМД за довідковим номером, визначеним інспектором при прийомі документів,
в) приймає рішення про здійснення огляду товару і кількість актів, враховуючи інформацію інспектора сектору митного оформлення ВМДП (інспектора МДП). На звороті 1-го примірника ВМД робить запис "Направляється для здійснення митного огляду", який завіряється його особистим підписом,
г) на Описі проставляє час передачі ВМД та необхідних документів на 4-й етап, підпис та прізвище.
5.6. Після завершення процедури, визначеної підпунктами а), б) п. 5.5, ВМД (574-97-п) вважається прийнятою для оформлення і особа декларанта, яка оформила декларацію, несе юридичну відповідальність за заявлені в ній відомості. На цьому етапі декларація не може бути відкликана особою декларанта.
5.7.ВМД (574-97-п) не приймається до оформлення:
а) якщо вона подається без повного комплекту документів, необхідних для здійснення митного оформлення товарів,
б) якщо вона заповнена декларантом з порушеннями Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 р. N 574 (574-97-п) (зі змінами та доповненнями до неї), Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженої наказом Держмитслужби від 09.07.97 р. N 307 (z0443-97) , зареєстрованої в Міністерстві юстиції 24.09.97 р. N 443/2247, та інших нормативних актів,
в) якщо вона заповнена з підчистками та помилками (виправлення у ВМД можуть бути зроблені шляхом перекреслення помилкових та внесення правильних відомостей (друкованим способом або від руки). У ВМД не допускається більш як три виправлення. У графах 12, 22, 37, 42, 45, 46, 47 виправлення не допускаються. Кожне виправлення засвідчується печаткою декларанта. Посадові особи митниці не мають права з власної ініціативи, за дорученням або проханням декларанта заповнювати ВМД, змінювати або доповнювати відомості, зазначені в ній, за винятком тих граф або відомостей, заповнення яких належить до компетенції органів Державної митної служби),
г) в інших випадках, передбачених законодавством України.

6. Порядок митного оформлення на 4-му етапі

(здійснюється інспектором оглядової групи вантажного відділу або іншим інспектором оперативного підрозділу)
Огляд товару, що переміщуються через митний кордон України, транспортних засобів та повне оформлення ВМД (574-97-п) .
6.1. Інспектор сектору митного оформлення, який здійснював митне оформлення на 3-му етапі, передає під підпис у Описі інспектору оглядової групи 1-й примірник ВМД (574-97-п) , рахунок-фактуру, товаротранспортні документи для здійснення огляду вантажу та транспортного засобу, враховуючи результати митного оформлення на 1 - 3 етапах.
Інспектор оглядової групи вантажного відділу (призначена особа митного поста) на Описі проставляє час прийому документів на 4-й етап, підпис та прізвище.
Огляд інспектором здійснюється після перевірки 1-го та 3-го примірників ВМД та документів, потрібних для митного оформлення декларації в наступному порядку:
при намірі вивезення товарів з митної території України:
а) перевірка реєстраційних номерних знаків транспортного засобу,
б) перевірка документів про придатність транспортного засобу до міжнародних перевезень та перевезення вантажів під митним забезпеченням (для українського власника транспортного засобу - перевірка окремої ВМД на транспортний засіб),
в) зовнішній огляд транспортного засобу,
г) огляд вантажу та перевірка його відповідності даним, заявленим у ВМД та товаросупровідних документах (щодо найменування, ваги, кількості, вартості предметів, держави, з якої вони походять і в яку вони переміщуються, найменування відправника чи отримувача предметів тощо),
д) перевірка наявності сторонніх вкладень,
е) перевірка на наявність тайників або інших засобів, що утруднюють їх виявлення, надання одним предметам вигляду інших;
при ввезенні на митну територію України:
а) зовнішній огляд транспортного засобу, перевірка цілісності митного забезпечення, виявлення слідів його пошкодження,
б) огляд вантажу та перевірка його відповідності даним, заявленим у ВМД та товаросупровідних документах (щодо найменування, ваги, кількості, вартості предметів, держави, з якої вони походять і з якої вони вивезені, найменування відправника чи отримувача предметів тощо),
в) перевірка наявності сторонніх вкладень,
г) перевірка на наявність тайників або інших засобів, що утруднюють їх виявлення, надання одним предметам вигляду інших.
6.2. При відсутності ознак порушення митних правил та контрабанди (далі - ПМП або КБ) та відповідності вантажу даним, заявленим у ВМД (574-97-п) і товаросупровідних документах, інспектор:
а) при ввезенні - залишає вантаж в зоні митного контролю; при вивезенні - накладає митне забезпечення на транспортний засіб з вантажем;
б) оформлює Акт в кількості, необхідній для митного контролю і визначеній інспектором на 3-му етапі.
Акт завіряється особистим підписом інспектора, який проводив митний огляд, і проставленням відбитка штампа "ПМК". Кожний Акт реєструється в Журналі обліку актів про митний огляд, який містить:
- реєстраційний номер Акта про митний огляд,
- дату складання Акта про митний огляд,
- найменування вантажу,
- прізвище та особистий підпис інспектора, що здійснив митний огляд,
- примітки.
До графи "Примітки" Журналу обліку вносяться відомості про результати митного огляду та виявлені порушення.
У разі, коли при митному контролі вантажів у інспектора вантажного відділу (митного поста) виникають спірні класифікаційні питання, вирішення яких не може бути здійснено на місці самостійно або спільно з інспектором, що здійснює митне оформлення на 3-му етапі, то їх розгляд передається по відділу тарифів та митної вартості у відповідності до п. 3.1.2 Порядку роботи відділу тарифів та митної вартості (далі - ВТМВ), затвердженого наказом по митниці від 28.02.2000 р. N 83 та зареєстрованого в управлінні юстиції в Чернігівській області 16.03.2000 р. за N 9/256.
При цьому інспектор:
а) при ввезенні - залишає вантаж в зоні митного контролю або
б) при вивезенні - накладає митне забезпечення на транспортний засіб з вантажем.
( Пункт 6.2 в редакції Наказу Чернігівської митниці N 246 (v0246483-01) від 16.05.2001 )
6.3. При наявності ознак ПМП або КБ транспортний засіб або приміщення (де знаходиться вантаж) зачиняються і пломбуються. Інспектор вантажного відділу (митного поста) здійснює попередні необхідні дії та складає протокол про ПМП, про що обов'язково доповідає начальнику вантажного відділу (митного поста).
6.4. Зазначені в п. 6.1 документи після огляду повертаються інспектору сектору митного оформлення вантажного відділу (митного поста), який здійснював митне оформлення на 3-му етапі, для прийняття рішення щодо завершення митного оформлення.
6.5. Інспектор сектору митного оформлення вантажного відділу (митного поста) після закінчення процедури огляду вантажу:
а) проводить списання квот,
б) завіряє всі записи підписом та особистою номерною печаткою (далі - ОНП),
в) перевіряє комплектність пакету документів, їх кількість, наявність необхідних відміток на митних та товаросупровідних документах,
г) присвоює реєстраційний номер ВМД (574-97-п) Опису та завіряє ОНП і підписом інформацію у ньому про документи, що були використані при митному оформленні.
Інспектор митного поста, який здійснював митне оформлення на 1-му етапі:
- здійснює остаточну перевірку електронної копії з даними, заявленими у паперових примірниках ВМД,
- вносить відповідну інформацію або зміни в електронну копію (при необхідності),
- переводить повну електронну копію ВМД у постійну базу даних.
( Пункт 6.5 в редакції Наказу Чернігівської митниці N 246 (v0246483-01) від 16.05.2001 )
6.6. Митне оформлення партії вантажу по ВМД (574-97-п) вважається завершеним при наявності на всіх її аркушах особистої номерної печатки інспектора оперативного підрозділу, який здійснив митне оформлення товару.
6.7. Примірники ВМД (574-97-п) та пакет документів після завершення повного митного оформлення не пізніше 10-ї години наступного дня при імпорті та не пізніше однієї години при експорті повертаються за призначенням до підрозділів митниці. Зокрема,
2-й примірник ВМД - у ВСКА, про що у гр. 6 Опису інспектор робить запис. Інспектор ВСКА:
- здійснює остаточну перевірку електронної копії з даними, заявленими у паперових примірниках ВМД,
- вносить відповідні зміни або інформацію в електронну копію (при необхідності),
- переводить повну електронну копію ВМД у постійну базу даних.
3-й примірник ВМД - у ВМДП, про що у гр. 5 Опису інспектор робить запис. Призначений начальником ВМДП інспектор вносить до щоденного реєстру нараховані і призначені до перерахування митні платежі.
Митний пост передає щотижнево по реєстру
- 2-й примірник ВМД до ВСКА,
- 3-й примірник ВМД до ВМДП разом з оригіналом сертифіката походження товару, примірником векселя (при наявності) та копіями документів, на підставі яких перевірялись і нараховувались митні платежі.
( Пункт 6.7 в редакції Наказу Чернігівської митниці N 246 (v0246483-01) від 16.05.2001 )
6.8. З оформленого комплекту документів інспектор вантажного відділу (митного поста) вилучає документи, згідно з якими здійснювався митний контроль та митне оформлення, і 1-й примірник ВМД (574-97-п) , про що робить відповідний запис у Описі та повертає особі декларанта ВМД з необхідними документами під особистий підпис.
У разі призупинення процедури митного оформлення на одному з етапів з причини:
а) відкликання ВМД особою декларанта,
б) оформлення картки відмови,
в) запиту до ВТМВ та неможливості з об'єктивних причин прийняти остаточне рішення в день прийому ВМД до митного оформлення, інспектор оперативного підрозділу повертає особі декларанта відповідні примірники ВМД та документи (через інспектора, що здійснює прийом ВМД) під особистий підпис у Описі. Реєстрація та інформування інспекторів на попередніх етапах здійснюється в загальному порядку за схемою, визначеною п. 7.6.
( Пункт 6.8 в редакції Наказу Чернігівської митниці N 246 (v0246483-01) від 16.05.2001 )
6.9. Якщо в день надходження товару суб'єкт ЗЕД не може скласти ВДМ (574-97-п) (оформити в повному обсязі і заявити у відповідному митному режимі) з об'єктивних причин, оформлюється Акт прийому-передачі товарів (предметів) на зберігання під митним контролем (форма визначена у додатку 2 Технології оформлення вантажів під митний контроль, затвердженій наказом по митниці від 28.02.2000 р. N 85 (v0085483-00) та зареєстрованій в управлінні юстиції в Чернігівській області 10.03.2000 р. за N 6/253).

7. Заключні положення

7.1. Опис заповнюється друкованими літерами або на друкарській машинці охайно та без виправлень.
7.2. Після завершення митного оформлення кожної партії вантажу ВМД (574-97-п) і документи, необхідні для митного оформлення, підшиваються та зберігаються в оперативних підрозділах митниці:
1-й основний аркуш ВМД "примірник для митниці" з комплектом документів, на підставі яких здійснювалось митне оформлення, - у вантажному відділі (на митному посту),
2-й основний аркуш ВМД "примірник для статистики" - у відділі статистики, контролю та аналізу,
3-й основний аркуш ВМД "примірник для митниці" з комплектом документів, на підставі яких проводився контроль за правильністю нарахування митних платежів, та Актом митного огляду вантажу - у відділі митних доходів та платежів.
Документи довгострокової дії після їх перевірки та реєстрації зберігаються в окремій справі відповідного суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності у вантажному відділі (на митному посту).
7.3. Після оформлення товарів за ВМД (574-97-п) посадовими особами, призначеними наказом начальника митниці, щотижнево здійснюється контрольна перевірка митних оформлень за минулий тиждень.
Після митного оформлення акцизних товарів обов'язково здійснюється перевірка ВМД начальником вантажного відділу і начальником відділу митних доходів та платежів щодо законності та порядку їх митного оформлення.
Контрольна перевірка здійснюється в порядку, визначеному начальником митниці.
7.4. Після повного митного оформлення партії товару документи разом з ВМД (574-97-п) здаються до окремої теки вантажного відділу (митного поста), про що робиться відповідний запис у Описі де протягом тижня перевіряються і до 5 числа кожного місяця підшиваються до окремої справи.
7.5. Якщо ВМД (574-97-п) не відкликана особою декларанта або після проставлення штампу "ПМК", якщо відсутні ознаки ПМП, відповідний інспектор обов'язково оформлює картку відмови у митному оформленні у відповідності до Порядку, затвердженого наказом ДМСУ від 24.04.99 р. N 239 (z0300-99) . У разі неможливості оформлення вантажу з об'єктивних причин, які не є порушенням митних правил, інспектор, який здійснює митне оформлення (на 1 - 4 етапах), анулює (перекреслює) відмітки на всіх примірниках ВМД. Одночасно інформує про це інспекторів на попередніх етапах митного оформлення.
Інспектор оперативного підрозділу може відмовити у митному оформленні товарів після завершення процесу прийняття ВМД для оформлення (після проставляння штампу "ПМК") виключно у випадках, передбачених законодавством України.
У разі оформлення картки відмови на 4-му етапі митного оформлення інспектор вантажного відділу не пізніше як до 9 год. 30 хв. наступної від проставленої на штампі "Сплачено" дати надає інформацію до ВМДП про картку відмови.
7.6. У разі відкликання ВМД (574-97-п) особою декларанта, оформлення картки відмови, запиту до ВТМВ або складання протоколу про ПМП інспектор, який здійснює митне оформлення на 1 - 4 етапах, інформує про це інспекторів на попередніх етапах митного оформлення та реєструє в наступному порядку:
7.6.1. за письмовою вимогою особи декларанта (оформлюється на зворотній стороні Опису з визначенням причин відкликання ВМД (574-97-п) ), у "Примітках" Журналу обліку ВМД робить запис "Відкликано за вимогою декларанта". Опис разом з 1-м примірником ВМД залишається в окремій папці разом з картками відмови у митному оформленні;
7.6.2. у разі оформлення картки відмови у митному оформленні, у "Примітках" журналу обліку ВМД робить запис "К. В. N від ". Картка відмови разом з Описом, 1-м примірником ВМД (574-97-п) та документами, що свідчать про порушення нормативних актів з митної справи, залишаються в окремій папці підрозділу;
7.6.3. у разі запиту до ВТМВ та неможливості з об'єктивних причин прийняти остаточне рішення в день прийому ВМД (574-97-п) до митного оформлення, у "Примітках" журналу обліку ВМД робить запис "Запит до ВТМВ... (вказується причина)". Опис та 1-й примірник ВМД з документами, що свідчать про запит, залишаються в окремій папці;
7.6.4. у разі складання протоколу про ПМП, у "Примітках" журналу обліку ВМД та лівому кутку Опису робить запис "Протокол від N ". Опис та 1-й примірник ВМД (574-97-п) з документами, що свідчать про ПМП, залишаються в окремій папці.
Зазначені у п. п. 7.6.1, 7.6.2, 7.6.3, 7.6.4 документи зберігаються в окремій папці до повного митного оформлення вантажу по ВМД, після чого підшиваються за відповідним примірником ВМД.
( Пункт 7.6 в редакції Наказу Чернігівської митниці N 246 (v0246483-01) від 16.05.2001 )
7.7. Довідковий номер визначається начальником ВСКА для кожного оперативного підрозділу в залежності від напрямку переміщення та митного режиму. Довідковий номер ВМД (574-97-п) , який надається при прийомі документів, не може бути присвоєний іншій декларації (тобто вдруге).
7.8. Огляд вантажів проводиться стовідсотково, за винятком вантажів, які експортуються і переміщуються залізничним транспортом в напіввкритих вагонах (такі вантажі перевіряються вибірково).
Як виняток, у разі неможливості оформлення ВМД (574-97-п) до завантаження товару, який планується експортувати з України, по причині неможливості визначення його кількості за об'єктивних обставин, митне оформлення може починатись з огляду товару та транспортного засобу.
Рішення щодо можливості змін порядку митного оформлення товарів, що експортуються залізничним транспортом, а саме: макухи, олії ріпакової, зернових культур розсипом (пшениця, жито, кукурудза т.ін.), спирту, нафтопродуктів (крім бітуму), може прийматись самостійно начальниками внутрішніх митних постів.
Рішення щодо можливості змін порядку митного оформлення в інших випадках приймається заступником начальника митниці.
Інспектор вантажного відділу (митного поста) призначається начальником підрозділу для здійснення огляду товару тільки у разі прийняття відповідного позитивного рішення. Огляд здійснюється інспектором на підставі зовнішньоекономічного контракту та заяви суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності з резолюцією заступника начальника митниці (начальника митного поста). Після завантаження заявленого товару інспектор митниці обов'язково складає Акт і реєструє його в загальному порядку.
7.9. По підрозділах а), б) п. 4.2.2, а також в процесі митного оформлення і в інших випадках запити готуються та перевірка здійснюється, як визначено Порядком роботи відділу тарифів та митної вартості (далі - ВТМВ) Чернігівської митниці, затвердженим наказом по митниці від 28.02.2000 р. N 83 та зареєстрованим в управлінні юстиції в Чернігівській області від 16.05.2000 р. N 9/256. По підрозділу в) п. 4.2.2 запит готується на звороті 3-го примірника ВМД. Інспектор ВМДП робить запис: "Подвійні ставки. Відобразити необхідну інформацію у Акті та підтвердити документально" та підписує його.
7.9. Тривалість митного оформлення товарів залежить від характеру товару, обсягу товарної партії, а також, чи підлягає той або інший товар перевірці інших контрольних служб, і контролюється начальником відповідних підрозділів на кожному етапі митного оформлення.
Тривалість митного оформлення на кожному з етапів може складати:
1 етап - від 10 хв. до 20 хв.,
2 етап - від 40 хв. до 5 год.,
3 етап - від 20 хв. до 5 год.,
4 етап - від 1 год. до 8 год.
Загальна тривалість митного оформлення товарів по ВМД (574-97-п) не повинна перевищувати одного робочого дня.
7.10. Посадова особа, що здійснила митний огляд, не бере участі в повному митному оформленні ВМД (574-97-п) , крім випадків коли вантажі переміщуються через МЛС та, як виняток, на митних постах "Ніжин", "Енергія", "Щорс", у разі великої завантаженості особового складу і наявності на робочому місці менше чотирьох інспекторів, особа, яка здійснює прийом документів, може здійснювати митне оформлення на 1-му, 3-му або 4-му етапах.
7.11. При визначенні сум митних платежів, які нараховуються за фіксованими ставками, застосовуються офіційні курси іноземних валют, що визначаються Національним банком України на день оформлення ВМД (574-97-п) .
7.12. У разі відмови у митному оформленні по ВМД (574-97-п) товар, ввезений на митну територію України, переоформлюється (оформлюється) в установленому порядку на відповідальне зберігання під митний контроль.
7.13. При прийнятті ВМД (574-97-п) та документів на вантажі, що прибули з "нарконебезпечних країн" (перелік визначено в додатку 4), інспектор вантажного відділу (митного поста) терміново інформує керівництво СБК та ПМП.
Перелік країн ризику може змінюватись або доповнюватись СБК та ПМП.
7.14. У разі змін діючого митного законодавства України щодо порядку митного контролю та митного оформлення Технологія митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності діє в частині, яка не протирічить цим змінам.
7.15. Невиконання вимог, обумовлених Технологією, які призвели до суттєвих порушень законодавчих актів або нанесення збитків державі, є грубим порушенням функціональних обов'язків, і інспектор несе відповідальність відповідно до ст. 41 п. 1 Кодексу законів про працю України (322-08) та посадової інструкції.
7.16. В зв'язку з удосконаленням положень Технології Технологія митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів, затверджена наказом по митниці від 22.02.2000 р. N 76 (v0076483-00) , та наказ по митниці від 18.08.2000 р. N 361 "Про внесення змін до Технології митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів" втрачають чинність.
Заступник начальника митниці
М.І.Сух

Додаток 1
(для вантажного відділу)
до пункту  2.2.1
Технології митного контролю
та митного оформлення
товарів та інших предметів
процедура П.І.Б. інспектора Примітки
оформити
доглянути

ОПИС N

документів, представлених до Чернігівської митниці

                 (для внутрішнього використання)
     Особою декларанта ___________________________________________
     на вантаж ___________________________________________________
     реєстраційний номер суб'єкта ЗЕД ____________________________
     назва організації ___________________________________________
     Наявність коштів на депозитному рахунку митниці:
     __________________________         __________________________
      (N платіжного доручення)               (сума в гривнях)
N з/п Найменування та реквізити документів, наданих для митного оформлення вантажу Порядок розподілу документів
всього прим./арк. залишено у справах митниці
ВВ ВМДП ВСКА
1 2 3 4 5 6
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Всього, кількість аркушів (підпис)
---------------
|Місце для ОНП|
|інспектора   |
---------------
                       Здав ______________________________________
                              (підпис, дата, П.І.Б. декларанта)
                       Прийняв ___________________________________
                            (дата, час, підпис, П.І.Б. інспектора)
 1. Здав                          Прийняв
 (на 1-й етап) _________________  (на 1-й етап) __________________
 2. Здав                          Прийняв
 (на 2-й етап) _________________  (на 2-й етап) __________________
 3. Здав                          Прийняв
 (на 3-й етап) _________________  (на 3-й етап) __________________
 4. Здав                          Прийняв
 (на 4-й етап) _________________  (на 4-й етап) __________________
     По закінченні   митного  оформлення  партії  вантажу  по  ВМД
N _________ документи на _____________ та магнітні  носії  отримав
                         (кільк. арк.)
____________________________________
(дата, час, підпис особи декларанта)
     Закінчив митне оформлення ___________________________________
                            (дата, час, підпис, П.І.Б. інспектора)
                       Здав ______________________________________
                               (підпис інспектора, час, дата)
                       Прийняв ___________________________________
                                 (підпис інспектора, П.І.Б.)

Додаток 1
(для митного поста)
до пункту 2.2.1
Технології митного контролю
та митного оформлення
товарів та інших предметів

ОПИС N

документів, представлених до Чернігівської митниці (для внутрішнього використання)

     Особою декларанта ___________________________________________
     на вантаж ___________________________________________________
     реєстраційний номер суб'єкта ЗЕД ____________________________
     назва організації ___________________________________________
     Наявність коштів на депозитному рахунку митниці:
     __________________________         __________________________
      (N платіжного доручення)               (сума в гривнях)
N з/п Найменування та реквізити документів наданих для митного оформлення вантажу Порядок розподілу документів
Всього прим./арк. Залишено у справах митного поста
1 2 3 4
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Всього, кількість аркушів (підпис)
---------------
|Місце для ОНП|
|інспектора   |
---------------
                       Здав ______________________________________
                              (підпис, дата, П.І.Б. декларанта)
                       Прийняв ___________________________________
                            (дата, час, підпис, П.І.Б. інспектора)
 1. Здав                          Прийняв
 (на 1-й етап) _________________  (на 1-й етап) __________________
 2. Здав                          Прийняв
 (на 2-й етап) _________________  (на 2-й етап) __________________
 3. Здав                          Прийняв
 (на 3-й етап) _________________  (на 3-й етап) __________________
 4. Здав                          Прийняв
 (на 4-й етап) _________________  (на 4-й етап) __________________
     По закінченні   митного  оформлення  партії  вантажу  по  ВМД
N _________ документи на _____________ та магнітні  носії  отримав
                         (кільк. арк.)
____________________________________
(дата, час, підпис особи декларанта)
     Закінчив митне оформлення ___________________________________
                            (дата, час, підпис, П.І.Б. інспектора)

Додаток 2
до пункту 2.2.3
Технології митного контролю
та митного оформлення
товарів та інших предметів

ЖУРНАЛ

обліку експортних ВМД

N з/п Довідковий N ВДМ Дата реєстрації Тип ВМД Відправник Одержувач Українська сторона контракту ТСД
 
П.І.Б. декларанта, дані про договір Назва вантажу Вид транспорту П.І.Б. інспектора, N ПМК, N ОНП Примітки

ЖУРНАЛ

обліку імпортних ВМД

N з/п N ВМД Дата реєстрації Тип ВМД Відправник Одержувач Українська сторона контракту ТСД
 
П.І.Б декларанта, дані про договір Назва вантажу Вид транспорту П.І.Б. інспектора, N ПМК, N ОНП Хар-р угоди П.І.Б. інспектора Примітки
До графи "Примітки" вносяться відомості про відмову в митному оформленні або про відкликання ВМД особою декларанта та зазначають причини відмови.

Додаток 3
до пункту 4.3
Технології митного контролю
та митного оформлення
товарів та інших предметів
ЧЕРНІГІВСЬКА МИТНИЦЯ

АКТ

про проведення митного огляду

               N ____ від "___" __________ 200__ р.
 Місце проведення огляду _________________________________________
 Огляд товарів, заявлених у ВМД N __/ __/ від "___" _____ 200_ р.,
 проводив ________________________________________________________
       (посада, прізвище, ініціали посадової особи митного органу)
 у присутності ___________________________________________________
          (посада, прізвище, ініціали, N паспорта або посвідчення)
 за участю _______________________________________________________
          (посада, прізвище, ініціали, N паспорта або посвідчення)
 Відомості, заявлені у ВМД:
 Відправник/експортер ____________________________________________
 Одержувач/імпортер ______________________________________________
 Найменування товару _____________________________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 Кількість вантажних місць ___ Вага брутто _____ Вага нетто ______
 Код товару за УКТ ЗЕД ___________________________________________
 Код країни походження ___________________________________________
 Товаросупровідні документи ______________________________________
 _________________________________________________________________
    (назви, номери та дати товаросупровідних документів: ТТН,
            книжки МДП, CMR, інвойсів, рахунків тощо)
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 Митне забезпечення (забезпечення відправника) ___________________
                                            (наявність та цілість)
 Кількість відкритих (розпакованих) вантажних місць ______________

ДОДАТКОВИЙ АРКУШ

до Акта про проведення митного огляду

від "___" ____________" 200__ р. N ___

             (оформлюється, якщо номенклатура товарів
                  складає 2-і одиниці і більше)
Заявлено Визначено
Найменування товару Країна походження Кількість місць Вага брутто/ нетто Код за УКТ ЗЕД Країна походження Примітки
 Посадова особа митниці, що здійснила митний огляд
 (посада, ініціали, прізвище, підпис)
 _________________________________________________________________
                                       ---------------------------
                                       |Місце для відбитка штампа|
                                       |"Під митним контролем"   |
                                       ---------------------------
 Заступник начальника митниці                           О.Г.Песляк
 Результати проведення митного огляду:
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 ________________________________________________________________*
 Вантажні місця запаковано з накладенням митного забезпечення
 N ________
 Особи, що були присутні при здійсненні митного огляду:
      _____________                  ________________________
        (підпис)                      (ініціали, прізвище)**
      _____________                  ________________________
        (підпис)                      (ініціали, прізвище)**
 Посадова особа Чернігівської митниці
      _____________                  ________________________
        (підпис)                      (ініціали, прізвище)
---------------------------
|Місце для відбитка штампа|
|"Під митним контролем"   |
---------------------------
---------------
* Якщо недостатньо місця дня занесення всіх відомостей, то вони наводяться на додатковому аркуші формату А4, про що робиться запис "Див. на додатковому аркуші".
** Запис виконується власноручно.
( Додаток 3 в редакції Наказу Чернігівської митниці N 1 (v0001483-02) від 02.01.2002 )

Додаток 4
до пункту 7.7
Технології митного контролю
та митного оформлення
товарів та інших предметів

НАРКОНЕБЕЗПЕЧНІ КРАЇНИ

Туреччина Індія Нідерланди
Пакістан Іран Афганістан
Нігерія Ліван Сірія
Малайзія Тайвань ОАЕ
Ангола Бангладеш Аргентина
Барбадос Бенін Бірма
Бразилія Болівія Індонезія
Кенія Колумбія Камерун
Ліберія Марокко Непал
Шрі-Ланка (Цейлон) Ямайка Таїланд
Перу Лаос