Виконання обов'язків касира


Чи можливе у сфері недержавної форми власності суміщення працівником підприємства посад бухгалтера і касира, а також покладення обов'язків каси-'ра на іншого штатного працівника підприємства?


Питання щодо організації діяльності касира врегульовано Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637.

Зокрема, пп. 4.7 п.4 Положення передбачено, що керівник підприємства в разі зарахування на роботу касира укладає з ним договір про повну матеріальну відповідальність та ознайомлює його під підпис із вимогами цього Положення.

Касир відповідно до законодавства України несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей. Касиру забороняється передовіряти виконання дорученої йому роботи іншим особам. На підприємствах, які мають одного касира, у разі потреби тимчасової його заміни виконання обов'язків касира покладається на іншого працівника за письмовим наказом керівника. З цим працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність на час виконання ним обов'язків касира. У разі відсутності касира (у зв'язку з хворобою тощо) цінності, що передані йому під відповідальність, перераховуються іншим касиром, якому вони передаються, у присутності керівника та головного бухгалтера або в присутності комісії, призначеної керівником підприємства. Про результати перерахування і передавання цінностей складається акт за підписами зазначених осіб.

Разом з цим підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов'язків можуть покладати відповідно до письмового розпорядження керівника на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Отже, законодавством не визначено прямої заборони працівнику підприємства недержавної форми власності суміщати посади бухгалтера й касира. У разі якщо на підприємстві взагалі не передбачено посаду касира (або в разі тимчасової відсутності касира), його функції може виконувати інший штатний працівник цього підприємства, у тому числі головний бухгалтер (за письмовим розпорядженням керівника), функціональні обов'язки якого за основною посадою дозволяють виконувати функції касира відповідно до законодавства. При цьому з таким працівником обов'язково укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №12 ( 24 - 30 березня 2007 року)