Попередня оплата за товар


Підприємство—суб'єкт малого підприємництва працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності. Від замовника воно отримало суму попередньої оплати за товар. Чи враховуються ці кошти при сплаті єдиного податку?


Згідно зі ст. 1 Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

У ст. З цього Указу визначено, що суб'єкт підприємницької діяльності—юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, сплачує єдиний податок за ставкою 6% чи 10% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору.

Відповідно до Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва—юридичною особою, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 28.02.2003 р. № 98, у рядку 4 Розрахунку (його форма затверджена цим же наказом ДПА) відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб'єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів. Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому для визначення бази обкладення єдиним податком необхідно враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок або (та) в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Оскільки згідно з договором продажу продукції юридичною особою—платником єдиного податку на розрахунковий рахунок або (та) в касу отримано суму попередньої оплати за товар, ця сума також вважається виручкою від реалізації продукції.

Таким чином, при сплаті єдиного податку суб'єктом малого підприємництва—юридичною особою враховується фактично отримана сума на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операції з продажу продукції (товарів, робіт, послуг), включаючи суму попередньої оплати.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №12 ( 24 - 30 березня 2007 року)