Який порядок оформлення тимчасового посвідчення громадянина України?

Постановою Кабінету Міністрів України № 1111 від 17.07.2003 р. затверджено Правила оформлення і видачі тимчасового посвідчення громадянина України (зі змінами, внесеними згідно з постановою КМУ №160 від 07.02.2007 p.).

Тимчасове посвідчення громадянина України (далі — тимчасове посвідчення) — документ, який посвідчує особу і підтверджує її належність до громадянства України. Таке посвідчення видається особам, які досягли шістнадцятирічного віку, набули громадянства України та взяли зобов'язання припинити іноземне громадянство протягом двох років з моменту набуття громадянства України.

Тимчасове посвідчення оформляється і видається на строк до 2 років особам відповідним підрозділом Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб у разі їх проживання в Україні, дипломатичними представництвами та консульськими установами України в інших державах — у разі їх проживання за кордоном.

Для оформлення тимчасового посвідчення подаються:

заява-анкета за формою, встановленою МВС та МЗС;

2 фотокартки розміром 35 х 45 мм;

довідка про реєстрацію особи громадянином України.

Особи, які постійно проживають в Україні, подають копію довідки органу державної податкової служби про присвоєння їм ідентифікаційного номера.

Документи приймаються за умови пред'явлення наявного паспортного документа або документа, що його замінює та посвідчує особу заявника. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

Посадова особа зазначених вище органів перевіряє подані документи, у разі відповідності установленим вимогам

реєструє їх у спеціальному журналі та засвідчує заяву-ан-кету.

У разі потреби заявникові пропонується дати додаткові пояснення або зробити уточнення.

Тимчасове посвідчення оформляється і видається під розписку у десятиденний строк після подання необхідних документів.

До тимчасового посвідчення вносяться такі відомості:

прізвище, ім'я, а у разі наявності — по батькові;

громадянство;

дата народження;

місце народження;

стать;

персональний номер;

реквізити посвідчення.

Тимчасове посвідчення підписується посадовою особою, яка здійснила його оформлення, у ньому вклеюється фотокартка і ставиться власноручний підпис особи, якій оформлено посвідчення.

На зворотний бік тимчасового посвідчення вносяться відомості про місце проживання особи.

Усі записи у тимчасовому посвідченні здійснюються українською мовою.

Забороняється вносити до тимчасового посвідчення записи, не передбачені Правилами.

Тимчасове посвідчення є власністю України.

Особа повинна надійно зберігати тимчасове посвідчення. У разі зіпсуття або втрати документа особа повинна негайно повідомити про це уповноважений орган. Повторне оформлення тимчасового посвідчення замість втраченого або зіпсованого здійснюється у порядку, передбаченому Правилами.

Тимчасове посвідчення здається до відповідного підрозділу Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб чи дипломатичного представництва або консульської установи України в іншій державі одночасно з документом, що підтверджує припинення особою іноземного громадянства, або з декларацією про відмову від іноземного громадянства, а заявнику видається паспорт громадянина України.

Дії та бездіяльність посадових осіб, які порушують порядок і строки розгляду заяв про видачу тимчасового посвідчення, можуть бути оскаржені в установленому порядку до уповноваженого органу вищого рівня або до суду.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 12 /2007