Яка відповідальність встановлена за самовільне зайняття земельної ділянки?

Законом України № 578 від 11.01.2007 р. доповнено ст. 197-1 Кримінального кодексу (далі — ст.197-1 КК) щодо посилення відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки .

Відтепер самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику карається штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений ст. 197-1 КК або групою осіб, або щодо земельних ділянок особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах чи зонах особливого режиму використання земель, карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років.

Самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, зазначеній у ч.1 ст. 197-1 КК, карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, зазначеній у ч.2 ст. 197-1 КК, або вчинене особою, раніше судимою за такий самий злочин або злочин, передбачений ч. 3 ст. 197-1 КК, карається позбавленням волі на строк від одного до трьох років.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 12 /2007