МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
27.03.2007 N 216

Про підсумки роботи агропромислового комплексу у 2006 році та завдання на 2007 рік

Розглянувши підсумки роботи агропромислового комплексу України за 2006 рік, колегія зазначає, що Мінагрополітики і його регіональні органи управління працювали над реалізацією основних положень державної аграрної політики України, спрямованої на забезпечення продовольчої безпеки держави, утвердження конкурентоспроможного на внутрішньому та зовнішньому ринках агропромислового комплексу, вирішення проблем соціального розвитку села.
Збережено набуті в попередньому році позитивні тенденції розвитку аграрного сектору економіки. Виробництво валової продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств проти 2005 року збільшилося на 0,4 відсотка, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах - на 4,2 відсотка. Втім зниження обсягів виробництва валової продукції допущено агроформуваннями Харківської, Луганської, Донецької, Волинської, Сумської та Херсонської областей.
Посилилося законодавче і нормативно-правове забезпечення подальшого розвитку агропромислового комплексу і завершення аграрних реформ. Прийнято 20 законів України, серед яких: "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу" (229-16) , "Про дитяче харчування" (142-16) та інші.
Усіма категоріями господарств у 2006 році вироблено 34,2 млн.тонн зерна, що цілком достатньо для внутрішніх продовольчих потреб та експортних ресурсів. Понад 2 млн.тонн намолотили хлібороби Одеської, Дніпропетровської, Полтавської, Кіровоградської, Черкаської та Вінницької областей.
Зібрано 22,3 млн.тонн цукрових буряків, що на третину перевищує минулорічний показник, зросло виробництво соняшнику, ріпаку, сої, овочів.
Під урожай 2007 року посіяно майже 7 млн.гектарів озимих зернових, що перевищує відповідний минулорічний показник на 15 відсотків. У задовільному стані знаходиться 92 відсотки посіяних площ.
Загалом покращився стан справ у галузі тваринництва. Виробництво валової продукції тваринництва в усіх категоріях господарств порівняно з 2005 роком зросло на 3,5 відсотка, а в сільськогосподарських підприємствах - на 14 відсотків. У всіх категоріях господарств порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилося поголів'я свиней, овець, кіз та птиці.
Реалізація на забій худоби і птиці в сільськогосподарських підприємствах порівняно з попереднім роком збільшилась на 24 відсотки, а свиней і птиці - відповідно на 46 і 30 відсотків, яєць - на 18 відсотків. Продуктивність дійного стада порівняно з попереднім роком підвищилася на 134 кг і становить 3090 кг.
Проте, в минулому році не вдалося стабілізувати поголів'я корів, чисельність яких в Україні скоротилась на 225 тис.голів, найбільше у Львівській області на 19,4 тис.голів, Хмельницькій - на 19, Одеській та Чернігівській - по 14,6, Київській - на 14,4, Сумській - на 14,1, Донецькій - на 13,8, Житомирській - на 13,4 тис.голів.
Через скорочення поголів'я корів виробництво молока всіма категоріями господарств зменшилось на 445 тис.тонн або на 3 відсотки, а в Одеській, Київській, Луганській, Донецькій областях - на 7-12 відсотків.
За 2006 рік приріст товарної продукції харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів порівняно з 2005 роком становить 10 відсотків. Збільшено виробництво переважної більшості продукції харчової промисловості. Порівняно з попереднім роком виробництво цукру з цукрових буряків зросло на 36 відсотків, олії рафінованої - на 41 відсоток.
Погіршили роботу підприємства рибного господарства. Вилов риби та добування морепродуктів по Україні в 2006 році становив 224,1 тис.тонн, що на і 5,6 відсотка менше проти попереднього року.
Експортовано продукції аграрного сектору на суму 5,2 млрд.доларів США, що на 10,4 відсотка більше обсягу 2005 року. Імпорт виріс за рік на 17,4 відсотка і досяг 3,4 млрд.доларів США. Зовнішньоторговельне сальдо - позитивне і становить 1,8 млрд.доларів США.
Поліпшилася виробнича діяльність, економічна ефективність роботи та використання майна державних підприємств, які входять до сфери управління міністерства. На 25,2 відсотка зріс чистий доход від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг, отримано 46,5 млн.гривень прибутку, зросла фондовіддача, зменшилася дебіторська заборгованість.
Разом з тим, слід зауважити, що майже 48 відсотків державних підприємств, які звітуються перед міністерством, збиткові, недостатньо проводиться робота з оновлення та реконструкції їх основних засобів, виробництва конкурентоспроможної продукції.
Активізовано кредитний ринок, що дало змогу залучити до агропромислового комплексу 12,7 млрд.гривень кредитних ресурсів або на 22 відсотки більше, ніж у 2005 році. Втім кількість підприємств, які залучали кредити, порівняно з попереднім роком зросла на 23 відсотки і нараховує 13,4 тис.одиниць.
За 2006 рік до Зведеного бюджету від підприємств агропромислового комплексу надійшло 10,4 млрд.гривень податкових платежів, що на 1,6 млрд.гривень (на 18,8 відсотка) більше проти відповідного періоду минулого року.
До Державного бюджету від підприємств агропромислового комплексу надійшло 8,0 млрд.гривень податкових платежів, що на 18,6 відсотка більше відповідного періоду попереднього року.
Негативним є той факт, що податковий борг до Державного бюджету за станом на 01.12.2006 становив 263,7 млн.гривень і збільшився з початку минулого року на 79,9 млн.гривень (на 43,5 відсотка).
Прострочена заборгованість підприємств агропромислового комплексу з платежів до Пенсійного фонду за 2006 рік зменшилася на 35 відсотків і становить 188,9 млн.гривень.
За рахунок загального фонду бюджету на підтримку розвитку підприємств агропромислового комплексу в регіони спрямовано 2,4 млрд.гривень, що на 350,8 млн.грн. або в 1,2 рази більше проти відповідного періоду минулого року.
Крім того, за рахунок коштів спеціального фонду на підтримку розвитку підприємств агропромислового комплексу направлено ще - 757,1 млн.гривень.
На соціальний розвиток села спрямовані цільові бюджетні програми:
- кредитування сільських забудовників;
- розвиток комунального господарства;
- оздоровлення та відпочинок дітей працівників агропромислового комплексу;
- розвиток фізичної культури і спорту серед сільського населення.
Водночас, в Автономній Республіці Крим, Одеській, Вінницькій областях допущені порушення під час відшкодування коштів за придбання техніки, а відсутність уваги з боку головних управлінь агропромислового розвитку Черкаської, Київської. Миколаївської, Кіровоградської, Одеської облдержадміністрацій призвела до невикористання 1,9 млн.гривень, призначених на оздоровлення та відпочинок дітей працівників агропромислового комплексу. Через відсутність достатнього контролю з боку Департаменту врегулювання відносин власності та соціального розвитку села, головних управлінь є серйозні недоліки щодо розподілу і використання коштів у межах областей та районів.
На сьогоднішній день в Україні діє 36 товарних бірж, функціонує 347 агроторгових домів. Створено і функціонують 1586 продовольчих та плодоовочевих ринків та 22,4 тис. заготівельних пунктів.
Кількість обслуговуючих кооперативів становить - 970, з них у сільській місцевості функціонують - 698. Кращий досвід напрацьовано у Київській, Херсонській, Львівській, Хмельницькій, Житомирській та інших областях.
Разом з тим, недостатня увага приділяється створенню та функціонуванню кооперативних агроторгових домів, яких на початок нинішнього року діє лише 84, зменшується кількість сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
У сільському господарстві залишилися непогашеними 174,9 млн.грн. боргів із виплати заробітної плати, в тому числі по економічно активних підприємствах - 44 млн.гривень. Найбільші суми заборгованості в господарствах Хмельницької, Вінницької, Житомирської, Київської, Харківської, Сумської областей та Автономній Республіці Крим.
Середньомісячна заробітна плата в сільському господарстві в січні-листопаді 2006 році хоч і зросла на 33 відсотки порівняно з відповідним періодом 2005 року і становила 546 грн., проте вона залишається майже вдвічі нижчою від середнього показника по галузях економіки.
Незадовільною залишається ситуація щодо формування Аграрним фондом ресурсів зерна та цукру.
Відповідно до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" (1877-15) державний продовольчий резерв цих об'єктів державного цінового регулювання повинен бути сформований на рівні не менше 10 відсотків внутрішнього споживання, що становить 565 тис.тонн зерна та 180 тис.тонн, цукру. За результатами бюджетного року державний продовольчий резерв зерна сформовано лише в обсязі 5 відсотків (309 тис.тонн) від річного внутрішнього споживання, а цукру - 1 відсоток (25 тис.тонн). До того ж виділені кошти, яких було недостатньо для виконання затвердженої програми, не були повністю освоєні.
У звітному періоді структурними підрозділами міністерства підготовлено і внесено на розгляд Кабінету Міністрів України 164 проекти нормативно-правових актів, з яких 54 (33 відсотки) були повернуті Кабінетом Міністрів України на доопрацювання. Суттєвого поліпшення потребує і робота з виконання власних рішень. У 2006 році видано 910 наказів та розпоряджень міністерства і майже третина з них виконувалася з порушенням встановлених контрольних строків НАКАЗУЮ:
1. Вказати начальникам головних управлінь агропромислового розвитку Харківської (Жорник М.І.), Луганської (Ольшанський О.П.), Донецької (Мельник І.І.), Сумської (Івченко В.М.), Волинської (Аршулік А.А.), Херсонської (Горбенко С.А.) облдержадміністрацій на низький рівень роботи щодо збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та розробити заходи з їх нарощування. Розроблені заходи подати Мінагрополітики до 15 квітня 2007 року та щомісячно інформувати міністерство про стан їх виконання.
2. Вказати начальникам головних управлінь агропромислового розвитку Львівської (Кожушко М.М.), Хмельницької (Галищук В.І.), Одеської (Новаківський А.Г.), Чернігівської (Колесников М.І.), Київської (Покотило О.В.), Сумської (Івченко В.М.), Донецької (Мельник І.І.) облдержадміністрацій на недостатній рівень організаторської роботи щодо збереження поголів'я корів та розробити дієві заходи щодо його стабілізації та нарощування. Розроблені заходи подати Мінагрополітики до 1 квітня 2007 року та щомісячно інформувати міністерство про стан їх виконання.
3. Міністру аграрної політики АР Крим, головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрацій, департаментам ринків рослинництва, садівництва, виноградарства та виноробства (Демидов О.А.), інженерно-технічного забезпечення (Даценко М.С.), ринків тваринництва з Головною державною племінною інспекцією (Микитюк Д.М.):
3.1. Вжити дієвих організаційних заходів щодо підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт у оптимальні агротехнічні строки, а саме:
сприяти закупівлі сільгосптоваровиробниками необхідних ресурсів мінеральних добрив, засобів захисту рослин та нафтопродуктів;
організувати підготовку насіння ярих зернових та зернобобових культур до посівних кондицій відповідно до чинних національних стандартів, створити необхідні запаси насіння з метою ймовірного пересіву озимих, враховуючи кліматичні умови цього року;
забезпечити своєчасну підготовку сільськогосподарської та дощувальної техніки, гідротехнічних споруд та меліоративних систем, провести їх технологічне налагодження;
проаналізувати і за необхідності скоригувати структуру посівних площ сільськогосподарських культур, приділивши особливу увагу посівам багаторічних трав, ярих культур, зокрема, кукурудзи, гороху та сої.
3.2. Протягом першого півріччя 2007 року забезпечити ефективне та раціональне використання наявних кормових ресурсів. Встановити суворий контроль за збереженням і витрачанням фуражного зерна, не допустити спаду виробництва тваринницької продукції.
4. Департаменту розвитку аграрного ринку (Розгон А.В.) разом із структурними підрозділами міністерства протягом 2007 року активізувати роботу щодо гармонізації чинних національних стандартів, а також розробку і впровадження технічних регламентів на вітчизняну продукцію відповідно до вимог Міжнародної організації зі стандартизації, особливу увагу звернувши на дотримання вимог екологічних стандартів.
5. Департаменту ринків рослинництва, садівництва, виноградарства та виноробства (Демидов О.А.), Департаменту розвитку аграрного ринку (Розгон А.В.), Департаменту харчової промисловості (Кіщак Ю.П.), Департаменту фінансів (Зуб Г.І.) за участю Всеукраїнського Союзу сільськогосподарських підприємств (Боровик О.Г. - за згодою), Асоціації фермерів та приватних землевласників України (Кардаш Я.П. - за згодою). Національної асоціації цукровиків України (Ярчук М.М. - за згодою):
розробити та затвердити до 1 липня 2007 року Положення про умови розподілу обсягів вирощування цукрових буряків для виробництва цукру в межах квоти "А" між бурякосіючими областями та виробниками цукросировини на конкурсних засадах.
6. Департаменту розвитку аграрного ринку, Департаменту зовнішньоекономічних зв'язків (Руденко М.М.) внести пропозиції щодо збільшення квот на експорт продовольчого зерна, або їх відміни за результатами перезимівлі озимих зернових культур, а також інших важелів регулювання експортно-імпортних операцій, які б відповідали вимогам Світової організації торгівлі.
7. Департаменту інженерно-технічного забезпечення разом з Департаментом харчової промисловості до 25 грудня 2007 року завершити роботу щодо законодавчого і нормативного врегулювання виробництва та споживання біологічних видів палива (зокрема, розробки необхідних стандартів, регламентів та інших нормативних документів).
8. Аграрному фонду (Бауер Т.Й.) разом з Міністерством аграрної політики АР Крим, головними управліннями агропромислового розвитку облдержадміністрацій протягом 2007 року забезпечити формування державного продовольчого резерву обсягом не менше 12 відсотків від річного внутрішнього споживання, як це визначено Законом України "Про державну підтримку сільського господарства України" (1877-15) ; посилити контроль за дотриманням вимог законодавства щодо схоронності державного майна, зокрема зерна і цукру, закладеного до Державного продовольчого резерву.
9. Департаменту розвитку аграрного ринку разом з Аграрним фондом до 1 червня 2007 року забезпечити підготовку необхідних проектів нормативно-правових актів щодо дій Аграрного фонду в умовах наступного маркетингового періоду, запровадити щомісячний моніторинг використання продовольчого зерна, уточнення регіональних та загальнодержавного балансів попиту та пропозиції основних видів сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів.
10. Департаменту врегулювання відносин власності та соціального розвитку села (Гайдар М.В.) разом з Міністерством аграрної політики АР Крим, головними управліннями агропромислового розвитку облдержадміністрацій запровадити щомісячний моніторинг цільового та ефективного використання бюджетних коштів на розвиток житлового будівництва, надання комунальних послуг сільському населенню, оздоровлення та відпочинок дітей працівників агропромислового комплексу, організації спортивних заходів серед усіх верств сільського населення та фінансової підтримки фермерським господарствам.
11. Міністерству аграрної політики АР Крим, головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрацій, Управлінню агропромислового розвитку Севастопольської міськдержадміністрації:
11.1. Посилити контроль за повнотою та своєчасністю наповнення підприємствами агропромислового комплексу доходної частини державного бюджету та погашенням простроченої заборгованості перед бюджетом та Пенсійним фондом, сплатою фіксованого сільськогосподарського податку;
11.2. Систематично здійснювати аналіз ефективного використання коштів державного бюджету та вживати заходів щодо недопущення накопичення їх залишків на реєстраційних рахунках. Про вжиті заходи доповідати міністерству двічі на місяць станом на 1 та 15 число кожного місяця.
12. Керівникам урядових органів та структурних підрозділів міністерства:
12.1. Забезпечити погодження і прийняття Кабінетом Міністрів України порядків використання бюджетних коштів;
12.2. До 15 травня 2007 року розробити і забезпечити прийняття пакета законодавчих і нормативних актів, необхідних для формування Проекту державного бюджету на 2008 рік.
13. Міністерству аграрної політики АР Крим, головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрацій:
13.1. Організувати роботу щодо дотримання підприємствами всіх форм власності норм і гарантій Галузевої угоди;
13.2. Запровадити дієві економічні та організаційно-правові механізми, спрямовані на забезпечення повного погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах усіх форм власності.
14. Звернути увагу керівників урядових органів державного управління та структурних підрозділів міністерства на недостатній рівень виконавської дисципліни та необхідність підвищення персональної відповідальності за своєчасне та якісне виконання доручень Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, запитів і звернень народних депутатів України та наказів міністерства.
15. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра Супіханова Б.К.
Міністр
Ю.Ф.Мельник

ПЛАН КОНТРОЛЮ

щодо виконання наказу Мінагрополітики від 27.03.2007 р. N 216 "Про підсумки роботи агропромислового комплексу у 2006 році та завдання на 2007 рік"

------------------------------------------------------------------ 
|    Відповідальні    |      Завдання       |  Строк виконання   | 
|      виконавці      |  (згідно додатку)   |                    | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Департаменту ринків  |    Підпункт 3.1.    |      постійно      | 
|рослинництва,        |---------------------+--------------------| 
|садівництва,         |       Пункт 4       |    протягом року   | 
|виноградарства та    |---------------------+--------------------| 
|виноробства          |       Пункт 5       |    до 01.07.2007   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.1.   |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.2.   |    до 15.05.2007   | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Департаменту ринків  |    Підпункт 3.2.    |    до 01.07.2007   | 
|тваринництва з       |---------------------+--------------------| 
|Головною державною   |       Пункт 4       |    протягом року   | 
|племінною інспекцією |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.1.   |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.2.   |    до 15.05.2007   | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Департаменту         |    Підпункт 3.1.    |      постійно      | 
|інженерно-технічного |---------------------+--------------------| 
|забезпечення         |       Пункт 4       |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |       Пункт 7       |    до 25.12.2007   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.1.   |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.2.   |    до 15.05.2007   | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Департаменту розвитку|       Пункт 4       |    протягом року   | 
|аграрного ринку      |---------------------+--------------------| 
|                     |       Пункт 5       |    до 01.07.2007   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |       Пункт 6       |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |       Пункт 9       |    до 01.06.2007   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.1.   |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.2.   |    до 15.05.2007   | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Департаменту         |       Пункт 4       |    протягом року   | 
|зовнішньоекономічних |---------------------+--------------------| 
|зв'язків             |       Пункт 6       |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.1.   |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.2.   |    до 15.05.2007   | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Департаменту фінансів|       Пункт 4       |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |       Пункт 5       |    до 01.07.2007   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.1.   |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.2.   |    до 15.05.2007   | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Департаменту         |       Пункт 4       |    протягом року   | 
|врегулювання відносин|---------------------+--------------------| 
|власності та         |      Пункт 10       |до 30 числа кожного | 
|соціального розвитку |                     |       місяця       | 
|села                 |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.1.   |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.2.   |    до 15.05.2007   | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Департаменту харчової|       Пункт 4       |    протягом року   | 
|промисловості        |---------------------+--------------------| 
|                     |       Пункт 5       |    до 01.07.2007   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |       Пункт 7       |    до 25.12.2007   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.1.   |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |    Підпункт 12.2.   |    до 15.05.2007   | 
|----------------------------------------------------------------| 
|----------------------------------------------------------------| 
|Аграрному фонду      |       Пункт 8       |    протягом року   | 
|                     |---------------------+--------------------| 
|                     |       Пункт 9       |    до 01.06.2007   | 
------------------------------------------------------------------ 
Заступник директора департаменту
А.А.Кінщак