НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Л И С Т
26.03.2007 N 32-053-002/541-3090
Головному управлінню НБУ 
в Автономній Республіці 
Крим, 
Головному управлінню НБУ 
по м. Києву та області, 
територіальним управлінням 
НБУ, 
ОПЕРУ НБУ, 
Центральній розрахунковій 
палаті, 
банкам України та їх філіям, 
ОПЕРУ Державного 
казначейства України, 
органам Держказначейства - 
учасникам системи 
електронних платежів 

Про технологічну дисципліну в системі електронних платежів

За останній час почастішали звернення банківських установ щодо продовження регламенту роботи СЕП з приводу власних проблем з електроживленням, серверною технікою, каналами некомутованого зв'язку, зростанням навантаження на інформаційні системи тощо.
При цьому дуже часто банківські установи, які використовують для взаємодії з інформаційною мережею НБУ в якості основного каналу некомутовані канали, у випадку виникнення проблем з виділеною лінією або виникненні проблем у провайдера телекомунікаційних послуг не можуть перейти на роботу по комутованому каналу або взагалі не мають налаштованого резервного з'єднання для переходу на комутований зв'язок, незважаючи на відповідні технологічні інструкції Національного банку і наявність на вузлах ЕП Національного банку достатньої кількості каналів комутованого зв'язку.
У зв'язку з цим звертаємо увагу на те, що відповідно до п. 2.4 договору про розрахунково-інформаційне обслуговування в системі електронних платежів Національного банку України або договору про надання послуг системою електронної пошти Національного банку України, які є додатками до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ N 320 (z1035-06) від 16.08.2006 р., банківська установа бере на себе обов'язки щодо забезпечення наявності потрібних технічних та програмних засобів системи електронної пошти (ЕП) та дотриманню технологічної дисципліни в інформаційній мережі Національного банку України.
При цьому відповідно до Положення про систему електронної пошти Національного банку України, затвердженого постановою НБУ N 689 (z0086-05) від 29 грудня 2004 р., фізична реалізація лінії електрозв'язку, варіант підключення до системи ЕП залежать від абонента, але абонент має сам забезпечити наявність і моніторинг таких з'єднань.
Крім цього, відповідно до Положення про забезпечення безперервного функціонування інформаційних систем Національного банку України та банків України, затвердженого постановою Правління НБУ N 265 (z0857-04) від 17 червня 2004 р., кожна банківська установа повинна вжити необхідних заходів щодо забезпечення надійної роботи власних інформаційних систем.
Водночас звертаємо увагу на необхідність забезпечення банком резервування серверного та телекомунікаційного обладнання, електроживлення, каналів зв'язку та схем швидкого відновлення їх працездатності.
У зв'язку з цим просимо забезпечити належний рівень надійності функціонування інформаційних систем відповідно до укладених договорів і повідомляємо, що виникнення таких проблем у банківській установі або порушення взаємодії з телекомунікаційним провайдером не вважається достатньою підставою для звернення з проханням продовжити регламент роботи в системі електронних платежів.
Заступник Голови
П.М.Сенищ