МІНІСТЕРСТВО ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
Н А К А З
15.02.2007 N 29

Про результати ревізії фінансово-господарської діяльності ДП "Донецька вугільна енергетична компанія"

Ревізією фінансово-господарської діяльності ДП "Донецька вугільна енергетична компанія" (далі - ДП "ДВЕК") за 2004-2006 роки (акт ревізії від 10 грудня 2006 року) встановлено таке.
У 2005-2006 роках ДП "ДВЕК" працювало зі збитками. Так, тільки за 9 місяців 2006 року вони склали 65 222 тис. гривень. Лише штрафів за забруднення навколишнього середовища сплачено 1627 тис. гривень.
Кредиторська заборгованість на сьогодні перевищує дебіторську в 4 рази.
Договори на реалізацію вугільної продукції ДП "Донецька вугільна енергетична компанія" в основному складалися за ціною нижчою, ніж собівартість готової товарної продукції, та з вимогами якості по золі, волозі, сірці, що не відповідали гірничо-геологічним умовам та затвердженим внутрішньовідомчим виробничим нормам показників якості вугілля. Внаслідок цього виконання договірних умов по якості було неможливим. Тільки ВП "Шахта ім. Калініна" з цих причин недоотримало від реалізації 12 247,0 тис. гривень.
При відвантаженні вугілля на теплові станції через ТОВ "Енергоімпекс" через невідповідність між посвідченнями якості та актами звірки з тепловими станціями по кількості та якості склалась розбіжність у сумі 2784,0 тис. гривень. З січня 2004 року залишається без зміни заборгованість ТОВ "АРС-Холдінг" за отримане вугілля на суму 2659 тис. гривень.
У липні 2005 року ВП "Шахта ім. Калініна" без попередньої оплати відвантажило ТОВ "Донпромбізнес" вугілля на суму 1292,0 тис.грн., ВАТ "Рутченківський завод "Гірмаш" на суму 973,0 тис.грн. Заборгованість не погашена.
Встановлені чисельні факти неефективного використання бюджетних коштів.
Так, в порушення бізнес-плану технічного переоснащення ВП "Шахта ім. Калініна" за бюджетні кошти у грудні 2005 року було придбано холодильну машину МХРВ-1 вартістю 4500,0 тис.грн., у червні 2006 року - компресор ВВ-100/8УЗ вартістю 729,2 тис.грн., які до сих пір знаходяться на складі.
З березня 2006 року на складі ВП "Шахта "Південнодонбаська" N 3" лежить недоукомплектований ТОВ "ВХС-Україна" колтюбінговий комплекс вартістю 111 880,0 тис.грн., придбаний за бюджетні кошти.
Всього по ДП "ДВЕК" нераціонально використано державних коштів на суму 17 520,0 тис. гривень.
Без проведення тендерних торгів за кошти від реалізації товарної продукції ДП "Донецька вугільна енергетична компанія" було придбано матеріалів та обладнання на суму 231 189,8 тис. гривень.
Посадові оклади апарату управління держпідприємства встановлені, виходячи з рівня мінімальної заробітної плати 348 грн., а у робітників 6 шахт із 9 рівень мінімальної зарплати склав 237-262 гривні.
При порівнянні даних бухгалтерського обліку із маркшейдерськими даними встановлено, що виконання робіт з перекріплення та проходження гірничих виробок не підтверджено матеріальними витратами, за рахунок чого зайво сплачено по ВП "Шахта "Лідієвка" - 41,4 тис.грн., ВП "Шахта "Жовтневий рудник" - 125,3 тис.грн., ВП "Шахтоуправління "Трудівське" - 104,0 тис.грн., ВП "Шахта ім. Абакумова" - 69,6 тис.грн.
Всього за виявленими фактами сума переплат та необґрунтованих виплат із заробітної плати складає 3710,8 тис. гривень.
При відсутності необхідного контролю за складанням розрахунків ремонтних робіт та дефектних актів безпідставно сплачено 611,8 тис. гривень.
При звільненні матеріально відповідальних осіб своєчасно не складаються акти передачі основних засобів: по ВП "Шахта "Путилівська" - начальником дільниці конвеєрного транспорту не передані основні засоби в кількості 205 одиниць вартістю 59,7 тис.грн., по ВП "Шахта "Лідієвка" головним енергетиком - 249 одиниць вартістю 1213,3 тис. гривень.
При списанні основних засобів внаслідок необґрунтованого заниження ваги обладнання недоотримано грошових коштів на загальну суму 251,4 тис.грн., в тому числі: ВП "Шахта "Лідієвка" - 4,2 тис.грн., ВП "Шахта "Жовтневий рудник" - 31,7 тис.грн., ВП "Шахта ім. Абакумова" - 170,5 тис.грн., ВП "Шахта ім. Скочинського" - 45,0 тис.грн.
При відсутності журналів по роботі котлів необґрунтовано списано вугілля на потреби котельних на загальну суму 4410,1 тис.грн., в тому числі: ВП "Шахта "Лідієвка" - 338,0 тис.грн., ВП "Шахта "Путилівська" - 922,3 тис.грн., ВП "Шахта "Південнодонбаська" N 3" - 1085,6 тис.грн., ВП "Шахтоуправління "Трудівськє" - 2064,2 тис. гривень.
Списання товарно-матеріальних цінностей значної вартості здійснюється за лімітними картками без визначення причини списання та об'єкту, на якому вони встановлені. Не вказуються обсяги виконаних робіт, не оприбутковується металобрухт при здійсненні ремонтів, відсутні відомості ремонтних робіт. Всього необґрунтовано списано товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 5281,6 тис. гривень.
Таке становище склалося внаслідок відсутності контролю, неналежного виконання службових обов'язків посадовими особами ДП "ДВЕК": головним бухгалтером Чубарєвою О.Я., заступником генерального директора з економічної безпеки - головою тендерного комітету Полетаєвим С.І., директором ВП УМТП Тимохіною О.М., директором ВП "Управління зі збуту продукції" Клочан О.А.
Зважаючи на встановлені порушення у веденні фінансово-господарської діяльності, НАКАЗУЮ:
1. Генеральному директору ДП "ДВЕК" Мельнику С.О.:
1.1. Розглянути результати ревізії і розробити конкретні заходи щодо запобігання встановленим порушенням на підпорядкованих підприємствах. Забезпечити контроль за їх виконанням.
1.2. За порушення та недоліки, що призвели до погіршення фінансового стану підприємства, неефективного використання бюджетних коштів, безконтрольне витрачання коштів на оплату праці, відсутність контролю за обліком основних засобів, реалізацією видобутого вугілля, придбання обладнання без тендеру вирішити питання доцільності перебування на займаних посадах:
- головного бухгалтера Чубарєвої О.Л.;
- заступника генерального директора з економічної безпеки - голови тендерного комітету Полетаева С.І.;
- директора ВП УМТП Тимохіної О.М.;
- директора ВП "Управління зі збуту продукції" Клочан О.А.
1.3. Визначитись щодо доцільності перебування на займаних посадах та притягнути до матеріальної та адміністративної відповідальності директорів, головних бухгалтерів та інших посадових осіб підприємств, на яких встановлені порушення.
1.4. Максимально відшкодувати збитки, що спричинені недоцільним та неефективним витрачанням коштів на підприємстві, про що повідомити Контрольно-ревізійне управління Мінвуглепрому у термін до 15.02.2007.
1.5. Надавати щомісячно до 25 числа до Контрольно-ревізійного управління Міністерства вугільної промисловості інформацію про стан виконання плану заходів щодо усунення виявлених порушень та недоліків.
2. Контрольно-ревізійному управлінню (Маяцький М.І.) матеріали ревізії передати до правоохоронних органів.
Міністр
С.Тулуб