УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р І Ш Е Н Н Я
N 7 від 14.05.97
м.Київ
( Рішення скасовано на підставі Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 359 (vr359312-02) від 19.11.2002 )

Про визначення критеріїв професійної діяльності на ринку цінних паперів

( Про визнання недійсним рішення див. Лист Вищого арбітражного суду N 01-8/443 (v_443800-01) від 12.04.2001 )
Згідно з частиною 2 ст.4 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) - професійна діяльність на ринку цінних паперів, у тому числі посередницька діяльність з випуску та обігу цінних паперів, здійснюється юридичними та фізичними особами виключно на підставі спеціальних дозволів (ліцензій), що видаються у порядку, встановленому чинним законодавством.
Окремим видом професійної діяльності цінних паперів є торгівля цінними паперами.
З метою впорядкування діяльності на ринку цінних паперів, відповідно до статей 6, 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку встановлює такі вимоги щодо обігу цінних паперів.
Професійною діяльністю на ринку цінних паперів, в тому числі, слід вважати:
для фізичних осіб - придбання ними цінних паперів від свого імені та за свій рахунок внаслідок цивільно-правових угод та наступного відчуження цих цінних паперів протягом календарного року, якщо обсяг угод (визначений, виходячи з номінальної вартості цінних паперів) перевищує суму, еквівалентну 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
для юридичних осіб - придбання ними внаслідок цивільно-правових угод цінних паперів та їх похідних, наступне відчуження цих цінних паперів протягом календарного року після їх отримання, якщо загальний оборот з обігу (визначений, виходячи з номінальної вартості цінних паперів) з цими угодами перевищує суму, еквівалентну 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Зазначені показники розміру доходу, одержаного від операцій з цінними паперами, не поширюються на випадки, коли операції з купівлі-продажу цінних паперів здійснюються через торговця цінними паперами, який має відповідний дозвіл (ліцензію) Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
Відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює
порядок особливого застосування ст.38 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) щодо збільшення статутного фонду, у зв'язку з проведенням індексації основних фондів відкритих акціонерних товариств, акції яких перебувають у загальнодержавній власності.
Акціонерні товариства, які збільшують статутний фонд у зв'язку з проведенням індексації основних фондів і акції яких перебувають у загальнодержавній власності, реєструють додатковий випуск акцій та інформацію про їх випуск відповідно до Порядку реєстрації додаткового випуску акцій у зв'язку з проведенням індексації основних фондів та збільшенням статутного фонду відкритих акціонерних товариств, акції яких перебувають у загальнодержавній власності, та інформації про їх випуск, затвердженого спільним наказом Міністерства фінансів України та Фонду державного майна Україні від 28 серпня 1996 р. N 182/992 (z0520-96) . В частині другій вищезазначеного Порядку визначено, що реєстрація випуску акцій та інформації про їх випуск здійснюється відповідно до вимог, передбачених листом Міністерства фінансів України від 30 вересня 1991 року N 04-305 (v-305201-91) "Порядок реєстрації випуску акцій і облігацій підприємств та інформації про їх випуск", який згідно з наказом Міністерства фінансів України від 02.10.96 р. N 210 (z0571-96) втратив чинність. Замість нього введено в дію Тимчасове положення про Порядок реєстрації випуску акцій і облігацій підприємств та інформації про їх випуск (07-01/96), затверджене наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 20.09.96 р. N 210 (z0572-96) та зареєстроване в Міністерстві юстиції України від 4 жовтня 1996 р. N 572/1597.
Тому при реєстрації додаткового випуску акцій та інформації про їх випуск, у зв'язку з проведенням індексації основних фондів та збільшенням статутного фонду відкритих акціонерних товариств, акції яких перебувають у загальнодержавній власності, слід керуватись спільним наказом Міністерства фінансів України і Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 р. N 182/992 та наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 20 вересня 1996 р. N 210.
Прийнято на засіданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 19 березня 1997 року, протокол N 2.
Відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює
порядок застосування статті 28 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) щодо торгівлі інвестиційними сертифікатами власного випуску.
Обмеження, викладене у абзаці 4 статті 28 Закону України "Про цінні папери та фондову біржу", у якому вказано, що торговець цінними паперами не може здійснювати торгівлю цінними паперами власного випуску, поширюється на інвестиційні сертифікати взаємних фондів інвестиційних компаній.
Прийнято на засіданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 19 березня 1997 року, протокол N 5.
Роз'яснення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо застосування Указу Президента України N 244/97 від 19.03.97 р. "Про заходи щодо забезпечення обліку прав власності на іменні цінні папери"
З метою роз'яснення порядку застосування положень Указу Президента України N 244/97 від 19.03.97 р. "Про заходи щодо забезпечення обліку прав власності на іменні цінні папери" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомляє про наступне:
1. Українська державна кредитно-інвестиційна компанія (Держінвест України), на яку цим Указом Президента України покладено завдання щодо забезпечення ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, емітованих підприємствами, що приватизуються згідно з відповідними рішеннями уряду України за індивідуальними планами, не буде безпосередньо вести реєстри зазначених підприємств і не отримає від Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку дозволу на здійснення діяльності щодо ведення власників іменних цінних паперів.
2. Держінвест України виступає в якості консультанта згаданих підприємств щодо отримання реєстраторських послуг і уповноважує спеціалізовані підприємства, що мають відповідні дозволи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, вести реєстри цих підприємств.
3. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку подає Держінвесту України пропозиції з питань призначення уповноважених реєстраторів, а також погоджує реєстраторів, що мають бути уповноважені Держінвестом України.
4. Емітенти мають право укладати договори щодо ведення реєстрів власників іменних цінних паперів з будь-якими реєстраторами, створеними відповідно до Указу Президента України N 160/96 від 02.03.96 р., у тому числі й тими, що не є уповноваженими Держінвестом України.
Голова Державної комісії з цінних
паперів та фондового ринку
О.Мозговий
Надруковано: "Українська Інвестиційна Газета" N 27, 24.07.97 р.