МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ
ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
15.10.2003 N 283

Про внесення змін до наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 20.03.2003 N 64

На виконання пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.06.2003 N 327-р (327-2003-р) "Про забезпечення виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України" і відповідно до наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 12.05.2003 N 117 (v0117569-03) "Про структуру центрального апарату Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції" НАКАЗУЮ:
1. Унести зміни у додаток 1 до наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 20.03.2003 N 64 (v0064569-03) , виклавши його в новій редакції (додається).
2. Департаменту адміністративної реформи та розвитку Міністерства разом з усіма департаментами забезпечити моніторинг виконання Плану діяльності Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України на 2003 рік згідно з термінами і форматами, визначеними наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 20.03.2003 N 64 (v0064569-03) .
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Першина В.Л.
Міністр
В.Хорошковський

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства економіки
та з питань європейської
інтеграції України
20.03.2003  N 64
( v0064569-03 )
(у редакції наказу
Міністерства економіки та з
питань європейської
інтеграції України
від  15.10.2003  N 283)

Додаток 1

ПЛАН

діяльності міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України на 2003 рік

РОЗДІЛ I

Загальні положення

1. Вступ

Діяльність Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України (далі - Мінекономіки) регулюється Положенням про Міністерство економіки України, затвердженим Указом Президента України від 23 жовтня 2000 року N 1159 (1159/2000) "Про Міністерство економіки України".
Відповідно до основних завдань та функцій Мінекономіки Міністром економіки та з питань європейської інтеграції України Хорошковським В.І. визначені стратегічні пріоритети та завдання роботи Мінекономіки на 2003-2004 роки.
Виконання поставлених завдань у 2003 році здійснюватиметься шляхом виконання Плану діяльності Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України на 2003 рік.

2. Загальні відомості про Мінекономіки

Мінекономіки є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.
Мінекономіки є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади у забезпеченні реалізації державної політики економічного і соціального розвитку, регіональної політики і підтримки місцевого самоврядування та з питань економічного і соціального співробітництва України з Європейськими Співтовариствами.
Загальна структура Мінекономіки складається з центрального апарату Міністерства (1140 осіб) та 39 установ та організацій, які утримуються за рахунок державного бюджету, а саме: 9 територіальних органів з питань банкрутства (115 осіб), Державної інспекції з контролю за цінами (урядовий орган державного управління у складі Мінекономіки) з 27 регіональними підрозділами (1140 осіб), Української академії зовнішньої торгівлі, Вищих курсів іноземних мов. Крім того, у складі посольств України за кордоном функціонують 49 торговельно-економічних місій, які фінансує Міністерство закордонних справ України.
Через Міністра економіки та з питань європейської інтеграції України Кабінет Міністрів України спрямовує і координує діяльність Державного комітету України з енергозбереження.
У сфері управління Мінекономіки знаходиться 26 підприємств, установ та організацій, у тому числі державне підприємство "Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України" та державна госпрозрахункова установа "Агентство з питань банкрутства".

3. Стратегічні пріоритети і завдання Мінекономіки на 2003-2004 роки

Пріоритет 1. Формування та реалізація стратегії економічного піднесення України
Завдання:
1. Визначення та обгрунтування стратегії, пріоритетних напрямів та завдань соціально-економічного розвитку України на довго-, середньо- та короткострокову перспективи.
2. Розвиток людського потенціалу та становлення середнього класу.
3. Формування сприятливих умов для розвитку підприємництва та ефективного конкурентного середовища.
4. Досягнення оптимальності та прибутковості державного сектору економіки.
5. Розробка стратегії подальшого реформування державної власності.
6. Вдосконалення державного регулювання іноземного інвестування.
7. Перехід до якісно нового рівня співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями.
8. Розвиток основних товарних ринків та ринків послуг і галузей економіки.
9. Забезпечення реалізації державної цінової політики в базових галузях економіки.
10. Реформування економіки житлово-комунального господарства.
11. Створення сприятливих економічних умов у сфері торгівлі, громадського харчування та побутових послуг.
12. Проведення аналізу та економічного обгрунтування потреб держави, пов'язаних з її обороною та безпекою.
13. Формування організаційно-економічного механізму запобігання надзвичайним ситуаціям.
Завдання у сфері регіональної політики:
14. Запровадження стратегічного планування регіонального розвитку на державному та місцевому рівнях.
15. Створення умов для підвищення ефективності функціонування спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку.
16. Законодавче забезпечення умов для зменшення рівня територіальної диференціації соціального та економічного розвитку регіонів.
17. Нормативно-методичне забезпечення розвитку місцевого самоврядування в Україні та розв'язання актуальних проблем у цій сфері.
18. Розвиток транскордонного співробітництва.
Пріоритет 2. Формування сприятливої для економічного зростання податкової системи та реалізація адекватної бюджетної політики
Завдання:
1. Формування сприятливої для економічного зростання податкової системи.
2. Забезпечення умов для економічної активності через інструменти банківського, фондового та страхового ринків.
3. Досягнення визначених економічних та соціальних пріоритетів через реалізацію адекватної бюджетної політики. Формування та прийняття Державного бюджету України на 2004 рік на основі нової податкової бази.
4. Забезпечення прозорості державних закупівель.
5. Ефективне використання державних капітальних вкладень та субвенцій.
Пріоритет 3. Набуття Україною членства у СОТ та проведення ефективної зовнішньоекономічної політики
Завдання:
1. Створення умов щодо набуття Україною членства у СОТ.
2. Створення умов щодо інтеграції України до ЄС.
3. Лібералізація торговельних відносин з ЄС.
4. Здійснення державної політики, спрямованої на набуття повноправного членства в НАТО, поглиблення співробітництва з Радою Євроатлантичного партнерства.
5. Розробка політики та стратегії технічного співробітництва з країнами-донорами та міжнародними організаціями.
6. Всебічний розвиток та розширення взаємовигідних зовнішньоекономічних зв'язків України.
7. Захист інтересів національних виробників на внутрішньому і зовнішньому ринках та здійснення контролю за зовнішньоекономічною діяльністю.
8. Розвиток мережі торговельно-економічних місій у складі дипломатичних представництв України за кордоном.
9. Удосконалення нормативно-правової бази у сфері зовнішньої торгівлі.
Пріоритет 4. Прискорення реалізації адміністративної реформи та підвищення ефективності державного управління
Завдання:
1. Нормативне супроводження формування законодавчої бази адміністративної реформи.
2. Реформування адміністративно-територіального устрою України.
3. Запровадження стратегічного планування діяльності центральних органів виконавчої влади.
4. Підвищення ефективності діяльдості Мінекономіки.
5. Інформування громадськості про діяльність Мінекономіки.

4. Бюджетні програми Мінекономіки

Мінекономіки реалізується 13 бюджетних програм, які є інструментами виконання Плану діяльності Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України на 2003 рік та спрямовані на виконання основних завдань та функцій Міністерства.
КПКВ Назва бюджетної програми Відповідальні виконавці
1201010 Керівництво та управління у сфері загальнодержавного планування і прогнозування економіки адміністративно-господарський департамент департамент адміністративної реформи та розвитку Міністерства
1201020 Внески України до бюджету ГАТТ/СОТ департамент співробітництва з СОТ
1201030 Забезпечення двостороннього співробітництва України з іноземними державами та міжнародними організаціями департамент міжнародного торговельно-економічного співробітництва
1201050 Прикладні розробки у сфері розвитку економіки і торгівлі департамент адміністративної реформи та розвитку Міністерства
1201060 Державні науково-технічні програми та наукові частини державних цільових програм загальноекономічного спрямування департамент економічної та соціальної політики
1201070 Розробки найважливіших новітніх технологій та фінансова підтримка наукових кадрів у сфері економіки і торгівлі департамент економічної та соціальної політики
1201080 Проведення науково-практичних конференцій і семінарів з економічних проблем департамент адміністративної реформи та розвитку Міністерства
1201090 Підготовка кадрів та підвищення кваліфікації в Українській академії зовнішньої торгівлі адміністративно-господарський департамент Українська академія зовнішньої торгівлі
1201100 Підвищення кваліфікації державних службовців у Центрі перепідготовки кадрів при Науково-дослідному економічному інституті та Вищих курсах іноземних мов адміністративно-господарський департамент Науково-дослідний економічний інститут Вищі курси іноземних мов
1201110 Перепідготовка управлінських кадрів для сфери підприємництва департамент регіонального розвитку
1201120 Фінансова підтримка журналу "Економіка України" та інформаційно-аналітичного бюлетеня "Вісник державних закупівель" адміністративно-господарський департамент департамент з питань координації державних закупівель та державного замовлення
1201130 Реалізація повноважень державного органу з питань банкрутства департамент реформування відносин власності
1201600 Розвиток інфраструктури надання інформаційних послуг через Інтернет департамент економічної стратегії

РОЗДІЛ II

ПЛАН заходів щодо реалізації стратегічних пріоритетів та завдань діяльності Міністерства у 2003 році

Пріоритет 1. Формування та реалізація стратегії економічного піднесення України
Завдання 1: Визначення та обгрунтування стратегії, пріоритетних напрямів та завдань соціально-економічного розвитку України на довго-, середньо- та короткострокову перспективи
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
1. Розробка прогнозів економічного і соціального розвитку України 1 прогноз Прогноз економічного та соціального розвитку на 2004 рік травень Департамент економічної та соціальної політики
1 документ Уточнення макроекономічних показників на 2004 рік у період між першим та другим читанням проекту державного бюджету (у разі потреби)
4 макро- економічні огляди Квартальний макроекономічний огляд "Економічні тенденції" щокварталу
4 огляди прогнозів Квартальний огляд прогнозів основних прогнозуючих організацій "Консенсус-прогноз" щокварталу
12 меморандумів Місячний меморандум "Макроекономічний прогноз" щомісяця
48 аналітичних записок Прогнозно-аналітичні записки щодо інфляції, ВВП, валютно-курсової політики, промисловості тощо щомісяця
8 матеріалів Слайдові матеріали, які є презентацією прогнозів (українською та англійською мовами) щокварталу
2. Розроблення програмних документів економічного і соціального розвитку України Проект програми - Державна програма економічного і соціального розвитку України на 2004 рік вересень Департамент економічної стратегії
3. Проведення оцінки ефективності економічної політики на основі аналізу стану і тенденцій соціально- економічного розвитку 1 проект постанови КМУ Щодо затвердження методики оцінки впливу законодавчих та інших нормативно-правових актів на соціально- економічний розвиток держави грудень Департамент економічної стратегії
щотижневі моніторинги Щотижневий моніторинг макрофінансової ситуації щотижня Департамент економічної стратегії
12 економічних моніторингів Щомісячний економічний огляд "Моніторинг макроекономічних та галузевих показників" щомісяця Департамент інформатизації
4 квартальних моніторинги "Моніторинг макроекономічних та галузевих показників" англійською мовою щокварталу Департамент інформатизації
24 презентаційних матеріалів "Економічний розвиток України" 2 рази на місяць Департамент інформатизації
4 презентації "Зовнішнє інвестування в економіку України" щокварталу Департамент інформатизації
1 моніторинг Моніторинг діяльності технопарків та інноваційних структур інших типів протягом року Департамент інформатизації
1 аналітична записка Щодо вдосконалення функціонування науково-технічної сфери протягом року Департамент економічної і соціальної політики
4. Удосконалення законодавчої бази щодо розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку 2 проекти Законів України - "Про внесення змін до Закону України "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку"; - "Про державні цільові програми" вересень до прийняття закону Департамент економічної стратегії
1 проект постанови КМУ "Про затвердження Порядку розроблення та виконання державних цільових програм" у 3-місячний термін після прийняття закону Департамент економічної стратегії
5. Реалізація проекту Світового банку "Програмна системна позика" (другий етап) транш другого етапу ПСП Отримання кредитних ресурсів в обсязі 250 млн. дол. США для підтримки економічних реформ в Україні листопад Департамент економічної стратегії
6. Створення єдиної системи вхідних та вихідних інформаційних потоків, побудова структури баз даних економічного та фінансового характеру 1 інформаційна система Система баз даних економічного та фінансового характеру протягом року Департамент інформатизації
7. Оптимізація державних цільових програм 1 пакет інформаційно- аналітичних матеріалів - щодо підсумків моніторингу державних цільових програм за 2002 рік, необхідного фінансового забезпечення державних цільових програм за роками реалізації та пропозицій стосовно упорядкування програмного процесу та оптимізації державних цільових програм лютий Департамент економічної стратегії
8. Визначення критеріїв економічної безпеки держави 1 аналітична записка Щодо критеріїв та індикаторів економічної безпеки серпень Департамент економічної та соціальної політики
1 моніторинг Моніторинг загроз економічній безпеці протягом року Департамент економічної та соціальної політики
9. Відслідкування процесів детінізації економіки України 4 аналітичні матеріали Огляд тенденцій тіньової економіки в Україні щокварталу Департамент економічної та соціальної політики
10. Розроблення системи стимулів щодо науково- технічної та виробничої кооперації великого, середнього і малого підприємництва у сфері інноваційної діяльності 1 проект урядового рішення Щодо розвитку науково-технічної та виробничої кооперації великого, середнього і малого підприємництва у сфері інноваційної діяльності (участь) грудень Департамент економічної та соціальної політики
11. Подальше формування національної інноваційної системи та створення інфраструктури інноваційного підприємництва 1 проект урядового рішення Щодо подальшого формування національної інноваційної системи та створенні інфраструктури інноваційного підприємництва (участь) грудень Департамент економічної та соціальної політики
12. Відбір на конкурсних засадах високо- технологічних розробок за пріоритетними напрямами інноваційного розвитку, проведення систематичного моніторингу процесу їхнього виконання, згідно з законами України "Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків", (991-14) "Про інноваційну діяльність" (40-15) 1 перелік Перелік інноваційних проектів для державної реєстрації протягом року Департамент економічної та соціальної політики
Завдання 2: Розвиток людського потенціалу та становлення середнього класу
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
13. Координація виконання Цілей розвитку тисячоліття, прийнятих Україною - членом ООН на Самміті Тисячоліття, оцінка наближення України до європейських соціальних стандартів 1 аналітична записка Щодо щорічної національної Звітної Доповіді ООН з виконання Цілей розвитку Тисячоліття протягом року Департамент економічної та соціальної політики
14. Створення об'єктивних передумов для стабільного зростання реальних доходів населення, подолання бідності та становлення середнього класу 1 постанова КМУ Про затвердженняПорядку визначення сум, що вносяться до державного бюджету підприємствами- монополістами у 2003-2004 роках у зв'зку з перевищенням розрахункової величини фонду оплати праці (904-2003-п) червень Департамент економічної та соціальної політики
2 прогнози Коротко-, та середньотерміновий прогноз соціальних макропоказників протягом року Департамент економічної та соціальної політики
4 аналітичні записки Щодо державної політики доходів населення щоквартально Департамент економічної та соціальної політики
аналітичні записки до КМУ Щодо оптимальних розмірів та термінів підвищення мінімальної заробітної плати протягом року Департамент економічної та соціальної політики
1 наказ Про заходів щодо подальшої реалізації Стратегії подолання бідності на 2003 рік протягом року Департамент економічної та соціальної політики
1 наказ Про план заходів щодо виконання Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України і Конфедерацією роботодавців України та всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями на 2003 рік (v0161555-02) протягом року Департамент економічної та соціальної політики
1 аналітична записка КМУ Методичні підходи щодо визначення та формування середнього класу в Україні грудень Департамент економічної та соціальної політики
1 наукова конференція "Становлення середнього класу в Україні - важливий чинник побудови демократичної держави і громадянського суспільства" жовтень Департамент економічної та соціальної політики
2 проекти Законів України "Про запровадження мінімальної погодинної заробітної плати" (участь) "Про розміри мінімальної заробітної плати на 2004 рік" (участь) грудень Департамент економічної та соціальної політики
2 проекти постанов КМУ "Про удосконалення оплати праці працівників бюджетної сфери" (участь) "Про удосконалення оплати праці працівників органів державного управління" (участь) протягом року Департамент економічної та соціальної політики
15. Виконання завдань Державної програми зайнятості населення на 2003 рік та другого етапу реалізації Стратегії подолання бідності 4 аналітичні записки Про хід реалізації Плану дій на 2003 рік щодо забезпечення виконання Державної програми зайнятості населення на 2001- 2004 роки щоквартально Департамент економічної та соціальної політики
1 проект Кодексу нова редакція Кодексу законів про працю (участь) протягом року Департамент економічної та соціальної політики
1 проект Закону України "Про соціальне партнерство" (участь) протягом року Департамент економічної та соціальної політики
1 наказ Про план заходів щодо виконання завдань Державної програми зайнятості населення на 2003 рік протягом року Департамент економічної та соціальної політики
16. Удосконалення фінансово- економічного механізму функціонування системи загально- обов'язкового державного соціального страхування 1 проект закону України Визначення оптимального розміру страхових внесків до Фондів соціального страхування (участь) протягом року Департамент економічної та соціальної політики
17. Законодавче забезпечення процесу реформування пенсійної системи 2 проекти законів України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне забезпечення" та "Про недержавне пенсійне страхування" протягом року Департамент економічної та соціальної політики
18. Проведення економічного аналізу пенсійної реформи та інвестиціцного потенціалу пенсійних фондів, прогнозування їх впливу на економіку країни 3 аналітичні записки - щодо встановлення вимог до інвестування активів пенсійних фондів; - щодо оцінки обсягу інвестиційних надходжень від Накопичувального фонду; - щодо управління інвестиційним портфелем пенсійних фондів протягом року Департамент економічної та соціальної політики
19. Створення умов для поступового впровадження системи загально- обов'язкового державного соціального медичного страхування 1 аналітична записка розробка економічних засад впровадження в Україні загально- обов'язкового державного соціального медичного страхування; Після прийняття законо- проекту "Про загально- обов'язкове державне соціальне медичне страхування" Департамент економічної та соціальної політики
20. Для забезпечення центральних і місцевих органів виконавчої влади, населення систематичною аналітичною інформацією про становище дітей в Україні 2 аналітичні записки - економічні аспекти становища дітей в Україні - економічні аспекти становища молоді в Україні протягом року друге півріччя Департамент економічної та соціальної політики
21. Поліпшення прозорості та обгрунто- ваності, посилення контролю за формування та ефективним використанням бюджетних коштів 3 методичних рекомендацій - визначення потреби у фахівцях з вищою освітою - про конкурсний відбір виконавців для реалізації програми державного замовлення в галузі кінематографії - формування державного замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів березень протягом року протягом року Департамент економічної та соціальної політики
Завдання 3: Формування сприятливих умов для розвитку підприємництва та ефективного конкурентного середовища
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
22. Аналіз ходу демонопо- лізації та її соціально- економічних наслідків в галузевому та регіональному розрізах 2 аналітичні записки до КМУ Аналітичні записки щодо ходу демонополізації та її соціально- економічних наслідків щопівроку Департамент регіонального розвитку
23. Реалізація механізму надання Кабінетом Міністрів України дозволів на узгоджені дії, концентрацію суб'єктів господарювання 3 накази Мінекономіки - щодо затвердження вимог до порядку подання та оформлення заяви та документів, що до неї додаються, на надання КМУ дозволу суб'єктам господарювань на узгоджені дії, концентрацію (z0365-03) ; - щодо затвердження Положення про Комісію з питань оцінки позитивних і негативних наслідків узгоджених дій, концентрації суб'єктів господарювання (za366-03) ; - щодо затвердження Порядку здійснення державного контролю за виконанням рішень КМУ про надання дозволів на узгоджені дії, концентрацію суб'єктів господарювання (za015-03) червень Департамент регіонального розвитку
24. Реалізація та впровадження галузевих та регіональних програм, сприяння підвищенню якості 1 аналітична записка до КМУ Аналітична записка щодо впровадження систем якості на підприємствах серпень Департамент розвитку ринків
25. Забезпечення реалізації єдиної державної регуляторної політики у сфері підприємницва у рамках Мінекономіки 4 інформаційні записки Інформація про хід виконання Плану заходів Міністерства з реалізації єдиної державної регуляторної політики у сфері підприємництва у 2003 році щокварталу Департамент регіонального розвитку
26. Моніторинг ефективності заходів регіональних програм розвитку малого підприємництва на 2003-2004 роки та підготовка висновків щодо впливу програм на вирішення соціально- економічних проблем регіону 2 аналітичні записки із висновками та пропозиціями Щодо виконання заходів регіональних програм розвитку малого підприємництва з висновками та пропозиціями щопівроку Департамент регіонального розвитку
27. Розробка нормативно- правової бази уповноваження Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції органів з оцінки відповідності (в рамках Угоди з країнами ЄС) 1 наказ Мінекономіки Щодо уповноваження Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції органів з оцінки відповідності грудень Департамент розвитку ринків
28. Створення ефективного конкурентного середовища та сприятливих умов функціонування галузей економіки шляхом митно- тарифного регулювання 3 проекти Законів України Проект Закону України "Про внесення змін до Митного тарифу України" (за результатами засідань Митно-тарифної ради України). З метою створення сприятливих умов для розвитку: - сільсько- господарських галузей виробництва; - машинобудівних галузей; гірничо- металургійного комплексу; - автомобіле- будування; целюлозно- паперової промисловості та інших галузей червень червень грудень Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
Завдання 4: Досягнення оптимальності та прибутковості державного сектору економіки
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
29. Оптимізація переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, у тому числі тих, які не підлягають приватизації, але можуть бути корпорати- зовані 1 проект Закону України Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" протягом року Департамент реформування відносин власності
30. Створення системи обліку об'єктів державної власності та забезпечення відображення в ній будь-яких змін у їх стані 1 проект постанови КМУ Про організацію проведення інвентаризації об'єктів державної власності та запровадження ведення реєстру державного майна червень Департамент реформування відносин власності
31. Створення ринкових умов господарювання для державних та недержавних суб'єктів підприємниць- кої діяльності 1 проект Закону України "Про корпоратизацію державних підприємств" протягом року Департамент реформування відносин власності
32. Уточнення критеріїв віднесення підприємств до тих, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Оптимізація переліку таких підприємств 2 проекти постанов КМУ - "Про схвалення критеріїв віднесення підприємств (організацій) до тих, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави" - "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2000 року N 1346" червень Департамент реформування відносин власності
33. Створення системи контролю за процесами складання, затвердження та виконання фінансових планів державних підприємств 1 проект постанови КМУ, 1 наказ Мінекономіки Про запровадження системи контролю за процесами складання, затвердження та виконання фінансових планів державних підприємств Про порядок складання та затвердження фінансових планів державних підприємств. грудень березень Департамент реформування відносин власності
34. Створення єдиної державної прозорої схеми обліку, зберігання і реалізації майна, що переходить у власність держави, з метою централі- зованої державної політики у цій сфері 1 проект Указу Президента України "Питання обліку, зберігання і продажу майна, повноваження з виявлення та реалізації якого покладено на державні органи" протягом року Департамент реформування відносин власності
35. Удосконалення державної політики у сфері передачі об'єктів права державної та комунальної власності, спрямованих на підвищення ефективності їх використання 1 проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" протягом року Департамент реформування відносин власності
36. Створити правові основи управління об'єктами державної власності 1 проект Закону України Сприяння прийняттю Закону України "Про управління об'єктами державної власності" до прийняття законо- проекту Департамент реформування відносин власності
37. Законодавче та організаційне забезпечення системи протидії "тіньовій приватизації", створення умов для запобігання випадкам відчуження державного майна поза межами приватизації 1 проект Закону України Проект Закону України "Про визначення суб'єктів права власності на розташоване на території України майно загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР" (реєстраційний номер 1093-1) до прийняття законо- проекту Департамент реформування відносин власності
38. Законодавче удосконалення процедур застави державного майна та належних державі акцій (часток, паїв) господарських товариств 1 проект Закону України Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про заставу" (реєстраційний номер 2411) до прийняття законо- проекту Департамент реформування відносин власності
39. Удосконалення законодавства з питань банкрутства і підвищення ефективності процедур банкрутства та відновлення платоспро- можності підприємств 1 проект Закону України Сприяння прийняттю Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (реєстраційний N 2273) до прийняття законо- проекту Департамент реформування відносин власності
1 постанова КМУ Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2000 рокуN 403 (471-2000-п) до прийняття проекту постанови Департамент реформування відносин власності
40. Удосконалення інституту арбітражних керуючих, насамперед стосовно відповідаль- ності за заподіяні підприємствам- боржникам та кредиторам збитки, посилення контролю за їх діяльністю 1 Закон України Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України" (зокрема до законів України"Про страхування" (85/96-ВР) та "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) грудень Департамент реформування відносин власності
Завдання 5: Розробка та реалізація стратегії подальшого реформування державної власності
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
41. Удосконалення законодавства України з питань приватизації на завершальному її етапі 1 проект Закону України Проект Закону України "Про Державну програму приватизації на 2003-2008 роки" (реєстраційний номер 3172 ) до прийняття законо- проекту Департамент реформування відносин власності
1 проект Закону України Про внесення змін до деяких Законів України протягом року Департамент реформування відносин власності
42. Проведення аналізу ефективності діяльності радників і консультантів, що залучаються в процесі приватизації 1 аналітична записка до КМУ Аналітична записка щодо діяльності радників і консультантів, які залучаються в процесі приватизації та пропозиції стосовно збільшення результативності їх послуг березень Департамент реформування відносин власності
Завдання 6: Вдосконалення державного регулювання іноземного інвестування
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
43. Підвищення кредитного рейтингу України 1 пакет інформаційно- аналітичних матеріалів до КМУ Моніторинг виконання Програми "Інвестиційний імідж України" протягом року Департамент фінансової та інвестиційної політики
44. Збільшення обсягу іноземних інвестицій 2 аналітичні записки до КМУ та АПУ Моніторинг виконання Програми розвитку інвестиційної діяльності на 2002-2010 роки щопівроку Департамент фінансової та інвестиційної політики
45. Підготовка пропозицій щодо удосконалення стимулювання інвестиційної діяльності 1 нормативний акт Щодо стимулювання інвестиційної діяльності липень Департамент фінансової та інвестиційної політики
46. Забезпечення ефективного використання коштів іноземних кредитів, залучених під державні гарантії 1 проект постанови КМУ "Про порядок надання державних гарантій за іноземними кредитами на виконання зобов'язань юридичними особами - резидентами" протягом року Департамент фінансової та інвестиційної політики
Завдання 7: Нова якість співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
47. Розробити операційні документи щодо удосконалення системи управління проектами міжнародних фінансових організацій 1 стратегія Стратегія співробітництва України з МФО на 2004-2006 роки грудень Департамент економічної стратегії
48. Перехід у співробіт- ництві з МВФ на безкредитні стосунки 1 програма Економічна програма подальшого співробітництва з МВФ протягом року Департамент економічної стратегії
Завдання 8: Розвиток основних товарних ринків та ринків послуг і галузей економіки
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
49. Аналіз поточного стану та прогноз функціонування основних товарних ринків та ринків послуг і галузей економіки (інфраструк- тури, енергетичного комплексу, промисловості, сільського господарства) 60 аналітичних записок (4 типа аналітичних записок на щомісячній основі, 3 типа аналітичних записок на щоквартальній основі) - щодо тенденцій розвитку промисловості; - щодо ситуації у сільському господарстві, харчовій та переробній промисловості; - щодо цінового регулювання аграрного ринку; - щодо моніторингу розрахунків за електроенергію - щодо роботи галузей економіки; - щодо стану вітчизняних товарних ринків та ринків послуг; - щодо ситуації на вітчизняних ринках основних видів продовольства щомісяця щокварталу Департамент розвитку ринків Департамент розвитку ринків
5 аналітичних записок та інші матеріали - щодо стану та перспектив розвитку біржових товарних ринків; - щодо аналізу тенденцій та пропозицій щодо розвитку ринків промислової продукції базових галузей промисловості; - щодо подальшої структурної перебудови промисловості; - щодо аналізу, основних проблем та пропозицій до розвитку аграрного сектора; - щодо моніторингу виконання Національної енергетичної програми до 2010 року протягом року Департамент розвитку ринків
50. Створення ефективного правового поля для ефективного функціонування біржового товарного ринку та ринку товарних деривативів 1 проект Закону України "Про товарну біржу " (супроводження) протягом року Департамент розвитку ринків
51. Розроблення концепції розвитку біржового товарного ринку 1 проект розпорядження КМУ "Про затвердження концепції розвитку біржового товарного ринку" протягом року Департамент розвитку ринків
52. Участь у розробці заходів з реалізації Програми "Українське вугілля" на 2003 рік 1 проект постанови КМУ "Про затвердження заходів з реалізації Програми "Українське вугілля" на 2003 рік" протягом року Департамент розвитку ринків
53. Підготовка проекту Програми розвитку промислового видобування метану з вугільних родовищ України 1 проект Програми Програма розвитку промислового видобування метану з вугільних родовищ України жовтень Департамент розвитку ринків
54. Забезпечення платіжної дисципліни за спожиту електроенергію 1 проект розпорядження КМУ "Про відновлення нарахування пені для населення за несвоєчасну сплату спожитої електроенергії" протягом року Департамент розвитку ринків
55. Координація виконання Комплексної програми розвитку внутрішнього ринку 1 проект постанови КМУ "Про затвердження на наступний рік скоригованих заходів до Комплексної програми розвитку внутрішнього ринку" протягом року Департамент розвитку ринків
56. Запровадження випуску та обігу простих і подвійних свідоцтв в Україні 1 проект Закону України "Про прості і подвійні свідоцтва в Україні" (супроводження) вересень Департамент розвитку ринків
57. Створення умов для активізації діяльності у сфері енергозбере- ження 1 проект наказу "Про затвердження заходів з реалізації основних стратегічних завдань Держкоменергозбере- ження на 2003 рік" березень Департамент розвитку ринків
58. Звіт про хід виконання Комплексної програми розвитку внутрішнього ринку 4 звіти "Про виконання Комплексної програми внутрішнього ринку" щоквартально Департамент розвитку ринків
59. Проведення аналізу обгрунтовано- сті рівня цін, торгових надбавок і рентабельності виробництва основних продуктів харчування 4 аналітичні записки Про хід виконання доручення Президента України від 22.10.02 N 1-1/1344 щодо аналізу рівня цін на продовольство щоквартально Департамент розвитку ринків
60. Здійснення постійного моніторингу ситуації з використання операцій з даваль- ницькою сировиною у зовнішньо- економічних операціях (надання послуг іноземному замовнику) 2 аналітичні записки Аналітична записка щодо динаміки та структури операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах лютий серпень Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
61. Сприяння створенню глибоководного судноплавного шляху у сполученні Дунай - Чорне море 1 проект постанови КМУ Щодо створення глибоководного судноплавного шляху у сполученні Дунай - Чорне море грудень Департамент розвитку ринків
62. Розроблення методик аналізу конкуренто- спроможності вітчизняних товарів, виявлення конкурентних переваг виробничих і ринкових технологій 1 наказ Мінекономіки Методика аналізу конкурентоспромож- ності вітчизняних товарів, виявлення конкурентних переваг виробничих і ринкових технологій грудень Департамент розвитку ринків
63. Встановлення розмірів лісосічного фонду України 2 проекти розпоряджень КМУ Про затвердження додаткових розмірів лісосічного фонду на 2003 рік ". "Про затвердження розміру лісосічного фонду на 2004 рік " грудень Департамент розвитку ринків
64. Реалізація державної екологічної політики створення цілісної системи заходів правового, економічного та організацій- ного характеру 1 Концепція Національна концепція впровадження екологічно безпечних технологій (участь) грудень Департамент розвитку ринків
65. Проведення моніторингу ходу виконання Меморандуму про узгодження дій між КМУ та професійними об'єднаннями у галузі легкої промисловості від 4 вересня 2002 року 1 аналітична записка Щодо реалізації заходів по виконанню положень Меморандуму за I півріччя 2003 року липень Департамент розвитку ринків
66. Проведення постійного моніторингу виконання першочергових заходів щодо поліпшення роботи підприємств легкої промисловості 1 аналітична записка "Про хід виконання розпорядження КМУ від 01.10.02 N 565-р "Про затвердження першочергових заходів щодо поліпшення роботи підприємств легкої промисловості" за І півріччя 2003 року" липень Департамент розвитку ринків
67. Приведення чинного законодавства у сфері автомобіле- будування до вимог Угоди про партнерство та співробітниц- тво між Україною та ЄС і норм СОТ 1 аналітичний матеріал Аналітичні матеріали щодо ситуації на вітчизняному ринку автомобілів до проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання автомобілебудівної промисловості" грудень Департамент розвитку ринків
68. Впровадження заходів щодо стимулювання розвитку вітчизняного машино- будування для агропромисло- вого комплексу Проекти нормативно- правових актів Реалізація заходів про виконання Закону України "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу", затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 08.02 N 467-р (467-2002-р) (участь) грудень Департамент розвитку ринків
69. Проведення аналізу впливу кон'юнктури зовнішнього ринку на економічні показники металургійної галузі 1 аналітична записка Аналіз та прогноз ситуації на ринку металопродукції до кінця 2003 року, 2004 рік, її вплив на економічні показники металургійних підприємств листопад Департамент розвитку ринків
70. Проведення аналізу впливу прийнятих рішень Уряду на ситуацію ринку металобрухту 1 аналітична записка Аналіз ситуації на ринку металобрухту та підготовка пропозицій щодо прийняття подальших рішень, спрямованих на регулювання ринку металобрухту грудень Департамент розвитку ринків
71. Моніторинг ситуації щодо забезпечення металургійних підприємств сировинними матеріалами 1 аналітична записка Проведення аналізу ситуації щодо забезпечення металургійних підприємств основними видами сировини та матеріалів (включаючи забезпеченість залізорудною сировиною, коксом) жовтень Департамент розвитку ринків
72. Проведення моніторингу щодо забезпечення сільгосптова- ровиробників міндобривами вітчизняного виробництва в 2003 році 1 аналітичний матеріал Аналіз ситуації щодо забезпечення вітчизняними міндобривами сільгосптоваровироб- ників та підготовка пропозицій щодо пролонгації умов Угоди від 23.01.03 про узгодження дій між сільгосптоваровироб- никами та вітчизняними підприємствами- виробниками міндобрив грудень Департамент розвитку ринків
Завдання 9: Забезпечення реалізації державної цінової політики в базових галузях економіки
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
73. Сприяння удосконаленню механізмів ціноутворення у сфері транспорту та зв'язку регуляторні акти Регуляторні акти щодо оптимізації цін та тарифів на послуги транспорту і зв'язку (поточна діяльність) протягом року Департамент розвитку ринків
74. Сприяння створенню ефективного механізму державного регулювання природних монополій у сфері транспорту і зв'язку 2 проекти Указів Президента України - "Про Національну комісію регулювання транспорту України"; - "Про національну комісію регулювання зв'язку України" протягом року Департамент розвитку ринків
75. Сприяння забезпеченню суб'єктів аграрного ринку ціновою ситуацією 12 аналітичних записок Моніторинг цінової ситуації на ринках аграрної продукції та матеріально- технічних ресурсів, які споживаються у сільському господарстві щомісяця Департамент розвитку ринків
Завдання 10: Реформування економіки житлово-комунального господарства
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
76. Реформування економіки житлово- комунального господарства та удосконалення тарифної політики у сфері житлово- комунальних послуг 4 проекти Законів України - "Про упорядкування пільг з квартирної плати, плати за комунальні послуги та паливо"; - "Про внесення змін до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про місцеві державні адміністрації" в частині врегулювання повноважень по встановленню (регулюванню) тарифів на житлово-комульні послуги; - Нова редакція Житлового кодексу (участь); - Проект Державної програми реформування житлово-комунального господарства (участь) протягом року протягом року протягом року Департамент регіонального розвитку
1 проект постанови КМУ "Про внесення змін до постанови КМУ від 25 грудня 1996 року N 1548" в частині регулювання цін на газ природній для підприємств комунальної теплоенергетики березень Департамент регіонального розвитку
1 проект порядку Щодо формування тарифів на теплову енергію та послуги централізованого теплопостачання протягом року Департамент регіонального розвитку
4 аналітичні записки Щодо моніторингу тарифної ситуації та рівнів відшкодування у житлово-комунальній сфері щокварталу Департамент регіонального розвитку
Аналітична записка Щодо реформування житлово-комунального господарства протягом року Департамент регіонального розвитку
77. Стимулювання житлового будівництва 4 аналітичні записки - Щодо моніторингу Прогнозу розвитку житлового будівництва на 2000-2004 роки щокварталу Департамент регіонального розвитку
1 проект розпорядження КМУ "Про організаційне забезпечення переселення в Україну з районів Крайньої Півночі Росії та прирівняних до них місцевостей сімей військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку, на осіб, які мають підстави набуття громадянства України при поверненні в Україну" березень Департамент регіонального розвитку
Завдання 11: Створення сприятливих економічних умов у сфері торгівлі, громадського харчування та побутових послуг
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
78. Встановлення термінів переведення суб'єктів підприємниць- кої діяльності в окремих сферах на облік розрахункових операцій із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій 1 проект постанови КМУ "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2001 р. N 121 січень Департамент регіонального розвитку
79. Доповнення Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій 1 проект постанови КМУ "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. N 1336 "Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" червень Департамент регіонального розвитку
80. Встановлення порядку організації технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій 1 проект постанови КМУ "Про затвердження Положення про порядок технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій" серпень Департамент регіонального розвитку
81. Упорядкування роздрібної торгівлі продовольчими товарами 1 наказ Мінекономіки Наказ "Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами" (z0628-03) липень Департамент регіонального розвитку
82. Визначення правових, організацій- них, економічних та соціальних основ створення і діяльності споживчих товариств та спілок споживчої кооперації, забезпечення додержання принципів соціальної справедливості та посилення ролі і впливу членів споживчих товариств на діяльність організацій і підприємств споживчої кооперації 1 проект Закону України "Про внесення змін, доповнень до Закону України "Про споживчу кооперацію" (нова редакція Закону) грудень Департамент регіонального розвитку
83. Адаптація нормативно- правової бази у сфері торгівлі та громадського харчування до Міжнародної стандартної галузевої класифікації видів економічної діяльності (ISIC) ООН (код 5520) 1 Державний стандарт Державний стандарт України (ДСТУ) "Заклади ресторанного господарства. Класифікація" серпень Департамент регіонального розвитку
84. Встановлення однозначної несуперечливої інтерпретації основних понять, термінів і визначень у сфері торгівельної діяльності для подальшого використання у законодавчих і нормативно- правових актах 1 Державний стандарт Державний стандарт України (ДСТУ) "Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення" серпень Департамент регіонального розвитку
85. Розроблення системної державної політики розвитку та регулювання торговельної діяльності на внутрішньому ринку 1 проект Закону України (перший етап) проект Закону України "Про внутрішню торгівлю" (перший етап) грудень Департамент регіонального розвитку
86. Розроблення комплексу заходів щодо поступового перетворення ринків з продажу продовольчих та непродовольчих товарів на сучасні торговельні сервісні комплекси, створення на них необхідних умов для продажу сільськогос- подарської продукції безпосередньо її виробниками 1 наказ Мінекономіки Наказ "Про затвердження Методології трансформації ринків з продажу продовольчих і непродовольчих товарів у торговельно-сервісні комплекси" грудень Департамент регіонального розвитку
87. Упорядкування роздрібної торгівлі алкогольними напоями 1 проект постанови КМУ "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 р. N 854 "Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями" червень Департамент регіонального розвитку
88. Здійснення ліцензування експорту, імпорту обладнання та дисків для лазерних систем зчитування Ліцензії Ліцензії вид діяльності - експорт, імпорт обладнання та дисків для лазерних систем зчитування протягом року Департамент регіонального розвитку
Завдання 12: Проведення аналізу та економічного обгрунтування потреб держави, пов'язаних з її обороною та безпекою
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
89. Удосконалення положень та оптимізація джерел фінансування заходів (завдань) Програми забезпечення житлом військово- службовців та членів їх сімей 1 проект постанови КМУ "Про внесення змін до постанови КМУ від 29.11.99 N 2166" червень Департамент економіки оборони та безпеки
Завдання 13: Формування опганізаційно-економічного механізму запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
90. Створення єдиної нормативно- правової бази з питань запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 1 проект кодексу "Кодекс України про цивільний захист (участь) протягом року Департамент економіки оборони та резервного фонду бюджету
91. Підготовка пропозицій про надання державної підтримки окремим галузям і регіонам з метою стабілізації їх економіки та забезпе- чення необхідних умов функціонування в разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного 50-70 постанов Кабінету Міністрів України Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету протягом року Департамент економіки оборони та резервного фонду бюджету
Завдання 14: Запровадження стратегічного планування регіонального розвитку на державном у та місцевому рівнях
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
92. Визначення стратегічних пріоритетів регіонального розвитку на загально- державному та регіональних рівнях 1 проект Стратегії Державна стратегія регіонального розвитку на 2003-2011 роки протягом року Департамент регіонального розвитку
93. Прискорення розв'язання соціально- економічних проблем регіонів, зменшення регіональних диспропорцій 4 щоквартальних моніторинга Моніторинги рішень Президента України, урядових рішень з питань розвитку регіонів щоквартально Департамент регіонального розвитку
94. Моніторинг соціально- економічного розвитку регіонів 12 моніторингів Моніторинг соціально- економічного розвитку регіонів України щомісячно Департамент регіонального розвитку
27*12 моніторингів Паспорти областей (Основні показники соціально- економічного розвитку регіону) щомісячно Департамент регіонального розвитку
27*12 аналітичних довідок Аналітичні довідки щодо соціально- економічного розвитку регіонів щомісячно Департамент регіонального розвитку
12 таблиць міжрегіональних відмінностей Міжрегіональні відмінності у соціально- економічному розвитку регіонів за основними показниками щомісячно Департамент регіонального розвитку
95. Реалізація Програми заходів з перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва (бюджетна програма КПКВ 1201110 "Перепідго- товка управлінських кадрів для сфери підприємниц- тва") 500 осіб Менеджери для сфери підприємництва грудень Департамент регіонального розвитку
Завдання 15: Створення умов для підвищення ефективності функціонування спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
96. Удосконалення законодавства у сфері функціонування спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку 2 проекти Законів України - "Щодо діяльності територій із спеціальним економічним статусом"; - "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон і запровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку" протягом року січень Департамент регіонального розвитку
моніторинг Моніторинг функціонування СЕЗ і ТПР щомісяця Департамент регіонального розвитку
1 аналітична записка Щодо результатів функціонування СЕЗ і ТПР травень Департамент регіонального розвитку
Завдання 16: Законодавче забезпечення умов для зменшення рівня територіальної диференціації соціального та економічного розвитку регіонів
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
97. Запровадження нових механізмів державного стимулювання регіонального розвитку 1 проект закону та 8 проектів похідних нормативно- правових актів КМУ "Про засади стимулювання розвитку регіонів" протягом року Департамент регіонального розвитку
Завдання 17: Нормативно-методичне забезпечення розвитку місцевого самоврядування в Україні та розв'язання актуальних проблем у цій сфері
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
98. Підготовка методичних рекомендацій та пропозицій з питань розвитку місцевого самоврядування 4 проекти методичних рекомендацій Методичні рекомендації: - щодо формування стратегії комплексного соціально-економіч- ного розвитку населеного пункту; - щодо визначення типової структури органів місцевого самоврядування; - щодо забезпечення належної взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування; - щодо ефективного управління місцевим господарством населеного пункту протягом року Департамент регіонального розвитку
2 аналітичні записки до Кабінету Міністрів України Пропозиції: - щодо визначення переліку завдань (послуг) місцевого значення та порядку фінансового забезпечення їх виконання; - щодо засобів державного стимулювання соціального розвитку територіальних громад протягом року Департамент регіонального розвитку
99. Проведення обстеження соціально- економічного стану всіх адміністратив- но- територіальних одиниць України 1 аналітична записка до Кабінету Міністрів України Результати обстеження соціально-економіч- ного стану всіх адміністративно- територіальних одиниць України протягом року Департамент регіонального розвитку
Завдання 18: Розвиток транскордонного співробітництва
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
100. Законодавче регулювання розвитку транскордон- ного співробітни- цтва та єврорегіонів 1 проект Закону України "Про транскордонне співробітництво" протягом року Департамент регіонального розвитку
2 аналітичні записки Щодо функціонування єврорегіонів щопівроку Департамент регіонального розвитку
Пріоритет 2. Формування сприятливої для економічного зростання податкової системи та реалізація адекватної бюджетної політики
Завдання 1: Формування сприятливої для економічного зростання податкової системи
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
101. Створення стабільної податкової системи, зниження податкового тиску Закони України з питань оподаткування, які будуть покладені в основу розділів проекту Податкового кодексу "Про податок з доходів фізичних осіб" (889-15) ;"Про акцизний збір" (1996-12) ; "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" липень липень липень Департамент фінансової та інвестиційної політики
Завдання 2: Забезпечення умов для економічної активності через інструменти банківського, фондового та страхового ринків
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
102. Створення законодавчих умов використання векселів у зовнішньо- економічній діяльності 1 проект Закону України "Про застосування векселів у зовнішньоекономічній діяльності" протягом року Департамент фінансової та інвестиційної політики
103. Активізація лізингових операцій в Україні 1 проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про лізинг" червень Департамент фінансової та інвестиційної політики
1 аналітична записка Щодо визначення перспектив розвитку лізингових відносин протягом року Департамент фінансової та інвестиційної політики
104. Забезпечення створення рикку іпотечного кредитування 1 проект Закону України "Про іпотеку" (супроводження) протягом року Департамент фінансової та інвестиційної політики
105. Відслідкову- вання та оцінка розвитку ринку страхування в Україні 2 аналітичні записки Щодо розвитку ринку страхування в Україні щопівроку Департамент фінансової та інвестиційної політики
106. Відслідкову- вання стану забезпечення кредитними ресурсами реального сектору економіки та наслідків впливу кредитної політики на економічне зростання 2 аналітичні записки Щодо стану забезпечення кредитними ресурсами реального сектору економіки та наслідків впливу кредитної політики на економічне зростання щопівроку Департамент фінансової та інвестиційної політики
Завдання 3: Досягнення визначених економічних та соціальних пріоритетів через реалізацію адекватної бюджетної політики. Формування та прийняття Державного бюджету України на 2004 рік на новій податковій базі.
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
107. Участь у розробці проекту державного бюджету на 2004 рік 1 проект Закону України "Про Державний бюджет на 2004 рік" грудень Департамент фінансової та інвестиційної політики
108. Розробка та прийняття заходів щодо мобілізації доходів до державного бюджету по колу платників податків, визначених ДПА 4 проекти постанови КМУ "Про заходи щодо мобілізації доходів державного бюджету" щоквартально Департамент, фінансової та інвестиційної політики
109. Забезпечення безумовного виконання бюджету Аналітична записка Аналіз виконання державного бюджету щоквартально Департамент фінансової та інвестиційної політики
Завдання 4: Забезпечення прозорості державних закупівель
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
110. Удосконалення законодавства з питань державних закупівель 1 проект постанови КМУ 6 наказів Узгодження підзаконних актів у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "товарів, робіт і послуг за державні кошти" У тримісячний термін після прийняття Закону України Департамент з питань координації державних закупівель та державного замовлення
111. Розвиток механізму міжвідомчої координації 1 проект нормативного акту Щодо визначення підприємства для здійснення закупівель за принципом міжвідомчої координації травень Департамент з питань координації державних закупівель та державного замовлення
112. Здійснення контролю щодо ефективного використання бюджетних коштів та додержання конкурентних принципів здійснення державних закупівель Перевірки Проведення перевірок розпорядників державних коштів щодо дотримання ними вимог законодавства при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти протягом року Департамент з питань координації державних закупівель та державного замовлення
113. Удосконалення інформаційного забезпечення державних закупівель в Україні Введення в експлуатацію WEB-сторінки бюлетеня "Вісник державних закупівель", застосування новітніх інформаційних технологій у процесі закупівлі. Співпраця з іноземними інформаційними виданнями щодо розміщення та опублікування оголошень про заплановані торги протягом року Департамент з питань координації державних закупівель та державного замовлення
114. Формування державного замовлення 1 проект постанови КМУ Щодо формування державного замовлення березень Департамент економіки оборони та безпеки Департамент економічної стратегії Департамент економічної та соціальної політики
115. Формування основних показників державного оборонного замовлення 1 проект постанови КМУ Щодо основних показників державного оборонного замовлення березень Департамент економіки оборони та безпеки
Завдання 5: Ефективне використання державних капітальних вкладень та субвенцій
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
116. Розподіл державних капітальних вкладень та субвенцій 3 проекти постанов КМУ - "Про затвердження переліку об'єктів та обсягів їх фінансування за рахунок державних централізованих капітальних вкладень у 2003 році"; - "Про затвердження переліку об'єктів та обсягів їх фінансування за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів"; - "Про розподіл за напрямами спрямування та об'єктами коштів цільової субвенції з державного бюджету березень березень березень Департамент фінансової та інвестиційної політики
Пріоритет 3. Набуття Україною членства у Світовій організації торгівлі та проведення ефективної зовнішньоекономічної політики
Завдання 1: Створення умов щодо набуття Україною членства у СОТ
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
117. Забезпечення підготовки та проведення двосторонніх переговорів з доступу до ринку товарів та послуг з країнами - членами СОТ двосторонні переговори Проведення двосторонніх переговорів з країнами-членами Робочої групи з доступу до ринків товарів та послуг протягом року Департамент співробітниц- тва із СОТ
118. Удосконалення нормативно- правової бази з питань митно- тарифного регулювання 1 проект Закону України "Про Митний тариф України" (Нова редакція) протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
Завданая 2: Створення умов щодо інтеграції України до ЄС
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
119. Супроводження реалізації Програми інтеграції України до ЄС 1 звіт щодо виконання пріоритетних положень Програми інтеграції України до ЄС (n0001100-00) в 2003 році протягом року Департамент європейської інтеграції
1 проект розпорядження КМУ "Про заходи щодо реалізації пріоритетних положень Програми інтеграції України до ЄС у 2004 році" протягом року Департамент європейської інтеграції
120. Організація, координація та контроль діяльності органів виконавчої влади, установ, організацій з питань економічного та соціального співробітни- цтва України з ЄС з метою виконання Угоди про партнерство і співробітни- цтво між Україною та ЄС (УПС) 1 доповідь Спільна доповідь з оцінки стану виконання УПС березень Департамент європейської інтеграції
1 перелік пріоритетів Узагальнені пропозиції Української сторони щодо пріоритетів з реалізації УПС на наступний період березень Департамент європейської інтеграції
121. Організаційне забезпечення діяльності українських частин Ради з питань співробітниц- тва між Україною та ЄС, Комітету з питань співробітниц- тва між Україною та ЄС (Комітет Україна-ЄС) Підкомітету з питань торгівлі та інвестицій (Підкомітет N 1) та Підкомітету з питань фінансів, економіки, статистики (Підкомітет N 2) Комітету Україна-ЄС 1 пакет інформаційно- аналітичних матеріалів Інформаційно- аналітичні довідки до Шостого засідання Української частини Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС березень Департамент європейської інтеграції
5 засідань Засідання Українських частини Комітету Україна-ЄС, Підкомітету N 1, Підкомітету N 2 протягом року Департамент європейської інтеграції
122. Забезпечення безперервності діалогу між Україною та ЄС в рамках спільних органів УПС (Ради та Комітету Україна-ЄС, його підкомітетів) 3 засідання Спільні засідання Комітету Україна-ЄС, Підкомітету N 1 , Підкомітету N 2 протягом року Департамент європейської інтеграції
1 пакет інформаційно- аналітичних матеріалів щодо Шостого спільного засідання Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС березень Департамент європейської інтеграції
1 пакет інформаційно- аналітичних матеріалів щодо Сьомого Саміту Україна-ЄС III квартал Департамент європейської інтеграції
123. Забезпечення виконання рішень Ради, Комітету Україна-ЄС та його підкомітетів у період між засіданнями Звіти (кількість буде визначено дорученням КМУ) Звіт щодо реалізації пріоритетів з виконання УПС, визначених на спільному засіданні Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС протягом року Департамент європейської інтеграції
Звіти (кількість буде визначено дорученням КМУ) Звіт щодо виконання домовленостей, досягнутих під час спільних засідань Ради та Комітету Україна-ЄС, Підкомітету N 1, Підкомітету N 2, а також їх українських частин протягом року Департамент європейської інтеграції
Завдання 3: Лібералізація торговельних відносин з ЄС
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
124. Запровадження механізму забезпечення виконання та дотримання Україною та ЄС норм і положень Угоди про партнерство та співробітниц- тво між Україною та ЄС 1 документ Правила процедури врегулювання суперечок протягом року Департамент європейської інтеграції
125. Приведення нормативно- правової бази України у відповідність з вимогами УПС 1 рішення Щодо розповсюдження на Україну "соціальних преференцій" в рамках Генералізованої системи преференцій (ГСП) ЄС протягом року Департамент європейської інтеграції
1 проект Закону України Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання автомобілебудівної промисловості" червень Департамент європейської інтеграції
1 проект Закону України Проект Закону України "Про внесення змін до Митного тарифу України" (щодо корегування ставок мита на текстильну продукцію)" вересень Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
Завдання 4: Здійснення державної політики, спрямованої на набуття повноправного членства в НАТО, поглиблення співробітництва з Радою Євроатлантичного партнерства
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
126. Забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України, розвитку економічного співробітниц- тва між Україною та НАТО 1 розділ плану Робочий план імплементації Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО протягом року Департамент європейської інтеграції
1 розділ програми Індивідуальної програми партнерства між Україною та НАТО протягом року Департамент європейської інтеграції
1 розділ програми програми РЄАП в форматі Економічного комітету протягом року Департамент європейської інтеграції
1 цільовий план Цільовий план Україна-НАТО на 2004 рік в рамках Плану дій Україна-НАТО протягом року Департамент європейської інтеграції
Звіти та рекомендації Звіти та рекомендації за підсумками проведення міжнародного симпозіуму НАТО в форматі РЄАП з економічних аспектів євроатлантичної інтеграції в Україні протягом року Департамент європейської інтеграції
Звіти та рекомендації Звіти за підсумками проведення економічних курсів НАТО, присвячених економічним аспектам оборонної діяльності протягом року Департамент європейської інтеграції
Звіти Про виконання Цільового плану Україна-НАТО за 2003 рік в рамках Плану дій Україна-НАТО протягом року Департамент європейської інтеграції
127. Координація виконання Державної програми співробітни- цтва України з НАТО у сфері оборонної економіки 2 звіти Звіти та рекомендації за підсумками моніторингу реалізації Плану заходів Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України щодо виконання Державної програми співробітництва України з НАТО у сфері оборонної економіки за 2003 рік щопівроку Департамент європейської інтеграції
1 план План заходів Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України щодо виконання Державної програми співробітництва України з НАТО у сфері оборонної економіки на 2004 рік грудень Департамент європейської інтеграції
128. Забезпечення ефективної діяльності Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань економічної безпеки Звіти Про засідання Спільних робочих груп Україна-НАТО з питань економічної безпеки червень Департамент європейської інтеграції
Завдання 5: Розробка політики та стратегії технічного співробітництва з країнами-донорами та міжнародними організаціям
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
129. Розробка та підписання стратегічних та щорічних програм міжнародної технічної допомоги (МТД) з боку ЄС 1 програма Національна Індикативна програма для України на 2004-2006 роки протягом року Департамент координації міжнародної технічної допомоги
2 меморандуми Меморандум про фінансування Програми дій Tacis 2003 р. Меморандум про фінансування програми компенсації паливного дефіциту в Україні (III транш) протягом року Департамент координації міжнародної технічної допомоги
3 грантових листа - до програми дій Тасіс 2002 р. з прикордонного співробітництва; - до програми дій Тасіс 2002 р. з регіонального співробітництва; - до програми дій Тасіс 2002 р. з ядерної безпеки протягом року Департамент координації міжнародної технічної допомоги
5 програм Формування Програми технічного співробітництва на 2004 рік із: США, Єгиптом, Канадою, Корея, КНР протягом року Департамент координації міжнародної технічної допомоги
130. Підвищення ефективності використання міжнародної технічної допомоги 1 документ Розробка Стратегії залучення коштів міжнародної технічної допомоги на 2004-2007 роки жовтень Департамент координації міжнародної технічної допомоги
131. Підготовка проектів міжнародних договорів з країнами Європи щодо надання Україні МТД та їх підписання 2 угоди - Угода між КМУ та Урядом Королівства Швеція про загальні положення та умови розвитку технічного та фінансового співробітництва; - Угода між КМУ та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про заснування та діяльність Культурних центрів протягом року Департамент координації міжнародної технічної допомоги
1 меморандум Меморандум про взаєморозуміння щодо українсько- нідерландської програми співробітництва між Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України та Міністерством економічних справ Нідерландів протягом року Департамент координації міжнародної технічної допомоги
1 Рамкова програма Рамкова програма співробітництва між Україною та ІОНІДО на 2003-2007 роки травень Департамент координації міжнародної технічної допомоги
6 угод - Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про надання технічної допомоги в галузі охорони здоров'я України; - Спільна заява між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки з питань реалізації в Україні програми створення єдиних офісів комплексної реєстрації підприємств; - Розробка проекту угоди між Урядом України та КНР щодо технічного та фінансового співробітництва; - Рамкова угода між Урядом України і Урядом Японії про технічне співробітництво; - Угода (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та Урядом Японії про надання японського культурного гранту на постачання музичних інструментів, аудіо та відео обладнання Київській дитячій академії мистецтв. Підготовка проектних пропозицій для реалізації Угоди (у формі обміну листами) про надання Урядом Китайської Народної Республіки Уряду України безвідплатної допомоги у розмірі 10 млн. китайських юанів протягом року Департамент координації міжнародної технічної допомоги
132. Розвиток інструментів та механізмів 2 засідання Організація та проведення засідань Українсько- американського Комітету з питань економічного співробітництва протягом року Департамент координації міжнародної технічної допомоги
1 проект постанови КМУ Опрацювання та підготовка проекту постанови КМУ про денонсацію Угоди про створення Комісії зі сприяння від 12.01.1993 р. з внесеними поправками Протоколом від 15.03.1993 р. та Протоколом від 13.10.1993 р. (за ініціативою Посольства Японії в Україні) лютий Департамент координації міжнародної технічної допомоги
Завдання 6 : Всебічний розвиток та поглиблення взаємовигідних зовнішньоекономічних зв'язків України
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
133. Подальша лібералізація торгівельних відносин з країнами- учасницями СНД, укладання графіків поетапної відміни вилучень з режиму вільної торгівлі 4 міжурядових протоколи Міжурядові протоколи з Росією, Республікою Білорусь, Казахстаном, Узбекистаном протягом року Департамент міжнародного торговельно- економічного співробітниц- тва
134. Опрацювання питання щодо проекту нової українсько- чеської угоди про торговельно- економічне співробітниц- тво в рамках постійно діючої українсько- чеської Робочої групи з питань торгівлі 1 проект угоди Проект нової українсько-чеської угоди про торговельно- економічне співробітництво протягом року Департамент міжнародного торговельно- економічного співробітниц- тва
135. Проведення двосторонніх переговорів з В'єтнамом щодо заключення угоди про вільну торгівлю 1 угода Угода про вільну торгівлю між Україною та В'єтнамом протягом року Департамент міжнародного торговельно- економічного співробітниц- тва
Завдання 7: Захист інтересів національних виробників на внутрішньому і зовнішньому ринках та здійснення контролю за зовнішньоекономічною діяльністю
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
136. Здійснення аналізу стану внутрішнього ринку, що є об'єктами порушених спеціальних та антидемпін- гових розслідувань, а також застосованих захисних заходів, зокрема: фосфоровмісних добрив, аміачної селітри, технічних тканин, соди каустичної, сірників, трубних заготовок з легованої сталі, деревоволок- нистих плит, бісквітів, ламп електричних, хутра штучного та полотна ворсового, шприців одноразових 12 звітів Звіти Міністерства протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
137. Здійснення аналізу стану зовнішніх ринків та підготовка коментарів, матеріалів з приводу порушених 13 країнами світу 23 антидемпінго- вих та спеціальних розслідувань щодо імпорту товарів з України, зокрема: продукції металургійної, хімічної, машинобудівної та харчової промисловості Пакети інформаційно- аналітичних матеріалів Коментарі, матеріали, рішення, угоди щодо порушених антидемпінгових та спеціальних розслідувань протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
138. Надання матеріалів з метою визнання США, ЄС та іншими країнами ринкового статусу економіки України в контексті антидемпінго- вих розслідувань Пакети інформаційно- аналітичних матеріалів Матеріали, звернення, відповіді на запитальники щодо визнання США, ЄС та іншими країнами ринкового статусу економіки України в контексті антидемпінгових розслідувань протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
139. Здійснення нетарифного регулювання зовнішньо- економічних операцій млн. грн. Надходження до Держбюджету з оформлення ліцензій та карток реєстрації-обліку (у 2002 році ці надходження до Держбюджету становили біля 10 млн. грн.) протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
140. Застосування спеціальних санкцій, передбачених ст.37 Закону України "Про зовнішньо- економічну діяльність" (959-12) млн. дол. США Повернення валютних та матеріальних цінностей, що з порушенням термінів, визначених законодавством, знаходились за кордоном (у 2002 році були повернуті цінності на суму біля 70 млн. дол. США) Протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
141. Проведення роботи по внесенню змін до законодавства України, що регулює питання інтелектуаль- ної власності, та вжиття заходів відносно скасування з боку США санкцій на імпорт українських товарів запроваджених відповідно до 301 розділу Закону США про торгівлю від 1974 року біля 40 млн. дол. США Збільшення обсягів експорту в США товарів українського походження Протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
біля 53 млн. дол. США Збереження існуючих американських ринків збуту Протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
142. Підготовка матеріалів щодо стану зовнішньої торгівлі товарами і послугами та стану розрахунків за зовнішньо- економічними операціями резидентів 4 інформаційно- аналітичні записки Інформаційно- аналітична записка про стан зовнішньої торгівлі товарами і послугами та стан розрахунків за зовнішньоекономічни- ми операціями резидентів щоквартально Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
143. Врегулювання питання проведення господарської діяльності постійними представниц- твами нерезидентів на території України 1 проект Закону Проект Закону України "Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України з метою упорядкування діяльності постійних представництв нерезидентів на території України" протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
144. Підготовка переліку офшорних зон відповідно до пункту 18.3 статті 18 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) 1 проект розпорядження КМУ Проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про перелік офшорних зон" протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
145. Удосконалення законодавчої бази у сфері зовнішньо- економічної діяльності, валютного регулювання і валютного контролю 1 проект Закону Проект Закону України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
146. Виконання завдань Програми протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2003 рік Аналітичні матеріали до КМУ, інших державних органів Щодо підготовки пропозицій стосовно запровадження механізму легалізації тіньових капіталів, які не мають кримінального походження; здійснення моніторингу з метою виявлення фактів застосування нових механізмів легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, з використанням банківських та інших фінансових технологій тощо протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
1 наказ Мінекономіки Про заходи Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України щодо протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2003 рік березень Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
147. Здійснення постійного моніторингу щодо ліцензування зовнішньо- економічних операцій та реєстрації зовнішньо- економічних договорів (контрактів) 12 довідок Інформаційно- аналітична довідка до КМУ щодо експорту металобрухту щомісячно Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
12 довідок Інформаційно- аналітична довідка до Держмитслужби, ДПА та Держкомстату матеріалів щодо експорту товарів
12 довідок Інформаційно- аналітична довідка до ДПА та Держмитслужби України матеріалів щодо експорту, імпорту спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів
Завдання 8: Розвиток мережі торговельно-економічних місій у складі дипломатичних представництв України за кордоном
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
148. Започаткування діяльності ТЕМ в країнах Азіатко-тихо- океанського регіону та Латинської Америки, Західної Європи відкриття 8 місій Започаткування діяльності ТЕМ в Алжирі, Бразилії, В'єтнамі, Кубі, Лівані, Марокко, Сирії, Японії, створення регіональних відділень ТЕМ у мм. Шанхай (КНР), Мілан (Італія), Гонконг (КНР) протягом року Департамент міжнародного торговельно- економічного співробітниц- тва
Завдання 9: Удосконалення нормативно-правової бази у сфері зовнішньої торгівлі
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
149. Спрощення процедур міжнародної торгівлі та розвиток України як транзитної держави 2 проекти Законів України - "Про електронний цифровий підпис", - "Про електронний документообіг" протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
інформаційно- довідкові матеріали для міністерств та відомств Про умови дії Конвенції про спільну транзитну процедуру (Женева, 20 травня 1987 року) грудень Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
1 аналітична записка до КМУ Результати моніторингу показників зовнішньої торгівлі у сфері послуг та обсягів транзитних перевезень грудень Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
1 аналітична записка до КМУ Пропозиції щодо ефективності створення та подальшого розширення мережі логістичних товаророзподільчих центрів грудень Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
150. Внесення змін до чинних міжнародних договорів України 2 проекти міжнародних протоколів "Протокол про доповнення Протоколу про вилучення з режиму вільної торгівлі до Угоди між Урядом України і Урядом Литовської Республіки про вільну торгівлю, підписаної 4 серпня 1993 року в м. Києві" "Протокол про вилучення з режиму вільної торгівлі до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Молдова про вільну торгівлю від 29 серпня 1995 року" протягом року Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
151. Виконання міжнародних зобов'язань України у відповідності до міжнародних Угод 3 проекти постанов КМУ - "Про встановлення на 2003 рік квот на експорт труб з чорних металів до російської Федерації", - "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2002 р. N 1939" - "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2002 р. N 1939" березень Департамент державної політики у сфері зовнішньої торгівлі, торговельних обмежень та контролю за зовнішньо- економічною діяльністю
Пріоритет 4. Прискорення реалізації адміністративної реформи та підвищення ефективності державного управління
Завдання: Нормативне супроводження формування законодавчої бази адміністративної реформи
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
152. Визначення засад функціонування центральних і місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування 5 проектів Законів України (участь) 1 проект кодексу (участь) - "Про міністерства та інші центральні органи виконавчої влади"; - "Про управлінські послуги"; - "Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування"; - "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації"; - "Про державну службу" (нова редакція); Проект Адміністративно- процедурного кодексу України протягом року Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства
153. Проведення моніторингу ходу адміністратив- ної реформи в Україні та підготовка пропозицій щодо її подальшої реалізації Аналітичні записки Щодо стану та подальшого впровадження адміністративної реформи в Україні протягом року Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства
154. Підготовка програмних документів щодо проведення реформування системи державного управління 1 проект Указу Президента України "Про затвердження Стратегії та Плану заходів щодо проведення адміністративної реформи" (робоча назва) (за рішенням Уряду) протягом року Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства
Завдання 2: Реформування адміністративно-територіального устрою України
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
155. Законодавче врегулювання реформування адміністрати- вно-територі- ального устрою України 1 проект закону "Про адміністративно- територіальний устрій України" протягом року Департамент регіонального розвитку
Завдання 3: Запровадження стратегічного планування діяльності центральних органів виконавчої влади
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
156. Розроблення стратегічного планування у практику роботи центральних органів виконавчої влади 1 аналітичний документ 1 проект протокольного рішення засідання КМУ Розгляд на засіданні КМУ питання щодо запровадження стратегічного планування у практику роботи центральних органів виконавчої влади в Україні (відповідно до розпорядження КМУ від 11.06.2003N 327-р (327-2003-р) (п.3.1.3) липень Департамент адміністра- тивної реформи та розвитку Міністерства
157. Розроблення методичних рекомендацій щодо стратегічного планування, вимог та процедур оцінки ефективності та звітності 1 методичні рекомендації Щодо процесу стратегічного планування діяльності центрального органу виконавчої влади протягом року Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства
158. Формування стратегічного плану діяльності Мінекономіки, оперативного плану на 2004 рік та, на його основі, - бюджетного запиту Мінекономіки на 2004 рік Наказ Мінекономіки 1 план Бюджетний запит Мінекономіки - "Про затвердження Плану роботи Мінекономіки на 2003 рік"; - Звіти про хід виконання Плану роботи Мінекономіки на 2003 рік План роботи Мінекономіки на 2004 рік Бюджетний запит Мінекономіки на 2004 рік, сформований відповідно до основних завдань та функцій, визначених Положенням про Мінекономіки та Планом роботи на 2004 рік лютий щокварталу червень серпень Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства Адміністратив- но- господарський департамент
Завдання 4: Підвищення ефективності діяльності Міністерства економіки
Найменування основних заходів Продукти Термін виконання Відповідальний виконавець
кількість/рік назва
159. Поліпшення процедур розроблення та прийняття рішень, стандартів та форматів документів Міністерства 3 накази Мінекономіки "Про розподіл функціональних обов'язків між Міністром, його першими заступниками і заступниками" "Про затвердження положень про структурні підрозділи Міністерства" "Про затвердження регламенту роботи Мінекономіки" протягом року Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства
160. Вдосконалення процесу забезпечення наукової підтримки діяльності Мінекономіки 1 наказ Мінекономіки 1 інформаційно- аналітична система "Про затвердження порядку відбору, планування, фінансування і контролю виконання науково-дослідних робіт, що виконуються на замовлення апарату Міністерства" Інформаційно- аналітична система наукової підтримки виконання пріоритетних завдань та функціо- нальних обов'язків Міністерства, спрямована на удосконалення процедур формування Плану НДР Мінекономіки та оцінку ефективності впровадження наукових результатів протягом року грудень Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства
161. Залучення громадськості до вироблення та прийняття рішень через розбудову механізму співпраці Міністерства та аналітичних центрів і громадських організацій 24 семінари 1 наказ Мінекономіки Дискусійні семінари щодо проблем соціально-економіч- ної політики та обговорення рішень, спрямованих на їх розв'язання "Про затвердження методики, форм і процедур співпраці з громадськістю" протягом року Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства
Завдання 5: Інформування громадськості про діяльність Міністерства економіки
162. Налагодження системи оприлюднення єдиної, несуперечливої та оперативної інформації про діяльність Міністерства Не менше 100 публічних заходів Не менше 150 матеріалів 2 веб-сайта 18 семінарів - Публічні заходи для представників ЗМІ (прес-конференції, брифінги, неформальні зустрічі та семінари) - Матеріали для оприлюднення (прес- релізи, коментарі, інтерв'ю) - Наповнення оперативною та аналітичної інформацією Веб-сайту Міністерства та проекту "Діалог для реформ" - Навчальні семінари для співробітників Міністерства по роботі зі ЗМІ протягом року Департамент адміністратив- ної реформи та розвитку Міністерства