ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомрибгоспу
України 
13.03.2007 N 13 
( z0248-07 ) 
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
21 березня 2007 р. 
за N 249/13516 

РЕЖИМ

промислового рибальства в басейні Чорного моря у 2007 році

1. Цей Режим розроблено відповідно до статей 25, 26, 34 Закону України "Про тваринний світ" (2894-14) , Тимчасового порядку ведення рибного господарства і здійснення рибальства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1996 року N 1192 (1192-96-п) , та на підставі рішення Науково-промислової ради Держкомрибгоспу (протокол від 31.01.2007 N 1).
2. Промисел в басейні Чорного моря буде здійснюватися відповідно до Правил промислового рибальства в басейні Чорного моря, затверджених наказом Держкомрибгоспу України від 8 грудня 1998 року N 164 (z0147-99) , зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 9 березня 1999 року за N 147/3440 (далі - Правила рибальства), а також цього Режиму.
3. Терміни початку й закінчення лову, встановлені Правилами рибальства (z0147-99) та цим Режимом, включають першу та останню дату вказаних періодів промислу.
4. Промисловий вилов осетрових видів риб і їх гібридів у басейні Чорного моря забороняється, а прилов цих об'єктів випускається в море незалежно від їх життєздатності.
5. При промислі шпрота різноглибинними тралами прилов чорноморської хамси не регламентується протягом усього року, прилов азовської хамси не регламентується тільки у дозволений період для її промислу кошільними неводами. У разі відсутності відповідного заключення ПівденНІРО хамса, що розповсюджена з жовтня до березня на схід від меридіана, що проходить через мис Кікінеїз, вважається азовською, а вся інша - чорноморською.
6. Величина прилову тюльки та атерини в усіх знаряддях лову вздовж кримського узбережжя не регламентується.
7. Кількість сіток, що застосовуються для промислу калкана, обмежено 8500 одиницями. Довжина сіток не повинна перевищувати 100 м. Сітки для користувачів розподіляються: Автономна Республіка Крим - 5100 одиниць (у тому числі Каркінітська затока - 250 одиниць), Миколаївська область - 400 одиниць, Херсонська область - 1100 одиниць (у тому числі Каркінітська затока - 50 одиниць), Одеська область - 1650 одиниць, резерв Держкомрибгоспу - 250 одиниць. Розподіл сіток між користувачами здійснюється органом рибоохорони.
8. Заборона на вилов калкана під час нересту у виключній (морській) економічній зоні визначається в термін з 1 до 30 травня.
У територіальних і внутрішніх морських водах на цей період вводиться Державним Кримським Азово-Чорноморським управлінням охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства за погодженням з ПівдеНІРО ступінчата заборона на вилов калкана терміном на 15 діб (на схід від меридіана, що проходить через мис Башенний; між меридіанами, що проходять через мис Башенний і порт Євпаторія, виключаючи акваторію Каркінітської затоки; між меридіаном, що проходить через порт Євпаторія, і меридіаном 32 град. 13 хв. с.д., включаючи усю акваторію Каркінітської затоки; західніше меридіана 32 град. 13 хв. с.д.).
У період нерестової заборони забороняється спеціалізований промисел калкана сітками. Калкан, що був приловлений іншими знаряддями лову в цей період, випускається в море незалежно від його життєздатності. У період зазначеного нерестового обмеження забороняється спеціалізований промисел катрана і скатів сітками та наживними крюччями, шпрота різноглибинними тралами в територіальних і внутрішніх морських водах (заборона не стосується ділянок мис Башенний - Алушта, мис Аю-Даг - мис Сарич, острів Зміїний).
9. Забороняється неспеціалізований промисел сітками в річках Дніпро, Інгул, Інгулець з їх придатковими системами.
10. Величина прилову скатів при промислі калкана сітками не регламентується.
11. Установлюється промислова міра на рапану - 7 см. Вимір здійснюється подібно до мідії, як це передбачено Правилами рибальства (z0147-99) . При вилученні рапани драгою Хижняка допущений прилов особин непромислового розміру становить 8% за чисельністю, а при вилученні скребками, сачками, щипцями і зборі руками прилов особин непромислового розміру не допускається.
12. Забороняється промисел протягом усього року в Тилигульському лимані і р. Тилигул на північ від лінії, що з'єднує південну частину с. Гуляївка і с. Волкове, до гирла р. Тилигул та у заплаві цієї річки від гирла до автошляху, що з'єднує села Косівка і Мар'янівка.
13. Дозволяється спеціалізований промисел закидними неводами та волокушами пелінгаса в Березанському лимані з 1 січня до 31 березня і з 15 жовтня до 31 грудня. Мінімальний крок вічка: у матні - 30 мм, у приводах і крилах - 40 мм.
14. Забороняється промисел пелінгаса сітками у період з 15 червня до 14 жовтня у Чорному морі на північ від лінії, що з'єднує мис Тарханкут з Дністровсько-Царгородським маяком, та в передгирловому просторі р. Дунай (від Старостамбульського гирла до Білгородського каналу включно і на 10 км у глиб моря).
15. При промислі пузанка закидними неводами в річці Південний Буг забороняється використовувати їх засобом тралення.
16. Мінімальний розмір вічка у сітках при лові бичка встановлюється 22 мм, в Тилигульському лимані - 20 мм.
17. Дозволяється спеціалізований промисел азово-чорноморських кефалей в чорноморських лиманах (крім Дніпровсько-Бузького) і пов'язаних з морем озерах (крім озера Донузлав) сітками, розмір вічка яких установлюється органами рибоохорони за погодженням з науковими організаціями.
18. У чорноморських лиманах (крім Дніпровсько-Бузького) і пов'язаних з морем озерах мінімальні розміри пелінгаса і азово-чорноморських кефалей, мінімальний крок вічка в знаряддях для їх вилову і терміни промислу визначаються органами рибоохорони на підставі рекомендацій науково-дослідних установ.
19. При промислі бичка ятерами мінімальний крок вічка у садку, запорі та крилах встановлюється 20 мм.
20. Дозволяється спеціалізований промисел креветки волокушами і ручними сачками у лиманах (крім Дніпровсько-Бузького) і пов'язаних з морем озерах у період з 1 січня до 31 травня і з 1 вересня до 31 грудня.
21. Дозволяється застосування насосів (помп) потужністю не більше 45 куб.м/год для подання повітря в товщу води при промислі личинок хірономід сачками з капронового газу у водних об'єктах або на ділянках, які не використовуються в даний час з рибогосподарською метою. Відповідні водні об'єкти та їх ділянки визначаються органами рибоохорони на підставі рекомендацій науково-дослідних установ.
22. Мінімальний крок вічка в ставних сітках у водних об'єктах у разі їх використання при неспеціалізованому промислі складає: у Дністровському лимані - 65 мм; у р. Південний Буг з її придатковою системою, а також у Дніпровсько-Бузькому лимані - 80 мм.
23. Ділянка на передгирловому просторі річки Дунай, що є забороненою для промислу протягом усього року, визначається кордоном - перед діючими гирлами і рукавами на відстані в 1 кілометр з двох боків від гирла або рукава, рахуючи від середини фарватеру і на 5 кілометрів у глиб моря.
24. У разі прилову водних живих об'єктів, що занесені до Червоної книги України, користувачі в терміновому порядку повідомляють про такі випадки органи рибоохорони та Мінприроди, такі об'єкти незалежно від їх стану випускаються в навколишнє природне середовище. Якщо об'єктами прилову стали дельфіни, то у разі їх поранення чи пошкодження разом з органами рибоохорони та Мінприроди вирішується питання про доцільність і можливість надання їм допомоги. Якщо надання допомоги непотрібне чи неможливе, дельфіни негайно випускаються.
25. Передбачений Правилами рибальства (z0147-99) спеціалізований промисел азово-чорноморських кефалей у Чорному морі (за винятком пригирлового простору р. Дунай) ставними неводами, підйомними заводами, кошільними і кільцевими неводами дозволяється з 1 червня до 31 грудня, за винятком періоду нерестової заборони.
26. Виходячи із наявної сировинної бази і стану запасів промислових видів риб, обмежується кількість закидних неводів і волокуш: в Березанському лимані - двома одиницями; в пониззі р. Дніпро - дев'ятьма неводами та дев'ятьма волокушами; в р. Південний Буг - чотирма одиницями. Промисел неводами і волокушами проводити тільки на постійних тонях указаних водойм за визначенням органів рибоохорони.
27. Дозволяється спеціалізований лов чорноморських кефалей ставними неводами на каналах, що з'єднують море з лиманами (Тилигульським, Шаболатським та ін.) та озерами (крім озера Донузлав), тільки у постійних місцях, визначених органами рибоохорони на підставі наукових обґрунтувань науково-дослідних установ. Розподіл кількості ставних неводів між користувачами здійснюється органами рибоохорони з урахуванням обсягів виконання робіт з відтворення водних живих ресурсів, рибницької меліорації, дотримання Правил рибальства (z0147-99) .
28. Дозволяється спеціалізований промисел в Дністровському лимані та р. Дністер з її придатковою системою:
- в'юна ятерами з розміром вічка 6,5 мм з 1 січня до 15 квітня, за винятком заборонених ділянок;
- бичків ятерами та волокушами, за винятком заборонених ділянок та періодів.
29. Дозволяється застосування в Дністровському лимані при неспеціалізованому промислі ятерів з розміром вічка в бочці - 30 мм, сажалці, замку і крилах - 40 мм.
30. Встановити, що прилов особин непромислового розміру (за виключенням осетрових) при спеціалізованому промислі інших видів дозволяється у відповідності до норм, установлених для неспеціалізованого промислу (п. 18.4 Правил рибальства (z0147-99) .
31. У період з 1 до 31 січня та з 1 листопада до 31 грудня приловлений калкан (крім особин, приловлених різноглибинними тралами та кошільними неводами) випускається у водойму незалежно від його життєздатності.
32. Користувачі, судна яких задіяні на промислі, або безпосередньо капітани рибопромислових та пошукових суден у період промислу азовської хамси, чорноморської хамси, шпрота та ставриди щодоби у встановлений час повинні передавати Штабу путини інформацію про:
- обсяги вилову риби;
- райони лову;
- прилов особин непромислового розміру (молоді);
- прилов осетрових.
33. Установити оптимальну кількість знарядь лову для Дніпровсько-Бузької естуарної системи у 2007 році.
I. Оптимальна кількість сіток на промислі у 2007 році, тис. шт.
Водний об'єкт/сітки Крупновічкові Дрібновічкові Разом
Дніпровсько- Бузька естуарна система 1,58 1,36 2,94
II. Оптимальна кількість інших знарядь лову на промислі у 2007 році, шт.
Водний об'єкт/зна- ряддя лову Закидні неводи Ятери Ставні неводи Тюлькові знаряддя лову
Дніпровсько- Бузька естуарна система 14 1699 68 269
Голова Держкомрибгоспу
С.В.Сочнев