Цивільний позов у кримінальній справі


За яких умов та на якій стадії процесу може бути пред'явлений цивільний позов у кримінальній справі? Хто може виступати цивільним позивачем у кримінальній справі?


Згідно з ч. 1 ст. 28 Кримінально-процесуального кодексу України (далі — КПК) особа, яка зазнала матеріальної шкоди від злочину, вправі при провадженні в кримінальній справі пред'явити до обвинуваченого або до осіб, що несуть матеріальну відповідальність за його дії, цивільний позов, який розглядається судом разом з кримінальною справою. Разом із цим, як зазначено у постанові Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства, яким передбачені права потерпілих від злочинів" від 02.07.2004 р. № 13 (далі — Постанова ВСУ № 13), не підлягають розгляду в кримінальній справі позови про відшкодування шкоди, що не випливають із пред'явленого обвинувачення. Отже, цивільний позов у кримінальній справі може бути пред'явлений лише за наявності трьох умов: 1) матеріальної шкоди, якої зазнав потерпілий; 2) ознак складу злочину в діях обвинуваченого; 3) причинного зв'язку між діями обвинуваченого і матеріальною шкодою.

Відповідно до ч. З ст. 28 КПК цей позов може бути пред'явлений як під час дізнання і досудового слідства, так і в ході судового розгляду справи, але до початку судового слідства. Відмова у позові в порядку цивільного судочинства позбавляє позивача права пред'являти той самий позов у кримінальній справі.

Разом із цим, суд не може відмовити особі, яка зазнала матеріальної чи мо­ральної шкоди від вчиненого щодо неї злочину, в задоволенні цивільного позо­ву тільки тому, що його пред'явлено під час судового слідства. Як зазначено в ухвалі Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 12.10.2004 p., відмовляючи Д. у задово­ленні цивільного позову в частині про відшкодування моральної шкоди, суд послався на те, що потерпілий не вико­нав вимог крймінально-процесуального закону і пред'явив зазначений позов під час судового слідства, а не до його початку, як це передбачено ч. З ст. 28 КПК. Однак таке рішення суду суперечить ч. 4 тієї ж статті, відповідно до якої особа, котра не пред'явила цивільний позов у кримінальній справі, має право зробити це в порядку цивільного судочинства. Відмовивши в задоволенні позову, суд позбавив потерпілого Д. права звернутися до суду в порядку цивільного судочинства, чим істотно порушив його права. Щоб Д. не втратив такої можливості, у цій справі позов слід було залишити без розгляду.

Згідно з ч. 4 ст. 28 КПК особа, яка не пред'явила цивільного позову в кримінальній справі, а також особа, цивільний позов якої залишився без розгляду, має право пред'явити його в порядку цивільного судочинства. При цьому у Постанові ВСУ № 13 зазначено, що цивільний позов може бути залишений судом без розгляду лише у двох випадках: якщо не з'явився в судове засідання цивільний позивач або його представник (ст. 291 КПК), за винятком випадків, зазначених у ч. 2 ст. 291 КПК, а також коли підсудного виправдано за відсутністю в його діях складу злочину (ст. 328 КПК).

Слід також звернути увагу на те, що відповідно до п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практи­ку розгляду судами справ про застосування примусових заходів виховного характеру" від 15.05.2006 р. № 2 цивільний позов про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок учинення злочину чи суспільно небезпечного діяння, у справі про застосування примусового заходу виховного характеру суд не вирішує (він має бути розглянутий у порядку цивільного судочинства).

Відповідно до ст. 50 КПК цивільним позивачем визнається громадянин, підприємство, установа чи організація, які зазнали матеріальної шкоди від злочину і пред'явили вимогу про відшкодування збитків відповідно до ст. 28 цього Кодексу. Про визнання цивільним позивачем чи про відмову в цьому особа, яка провадить дізнання, слідчий, суддя виносять постанову, а суд — ухвалу. Під час про­вадження досудового слідства слідчий поряд з іншими обставинами зобов'яза­ний з'ясувати, чи заподіяно злочином ма­теріальну шкоду. Встановивши, що зло­чином завдана майнова шкода громадя­нинові, підприємству, установі чи органі­зації, слідчий відповідно до ч. 2 ст. 122 КПК повинен роз'яснити потерпілому і його представникові право заявляти ци­вільний позов. Про це він відмічає в про­токолі допиту або направляє потерпілому письмове повідомлення, копію якого приєднує до справи.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №14 ( 7-13 квітня 2007 року)