ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСАХ
ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ З КОНТРОЛЮ ЗА ВИКОРИСТАННЯМ
І ОХОРОНОЮ ЗЕМЕЛЬ
Л И С Т
05.04.2007 N 6-7-641/369
Заступнику начальника 
управління 
"Львівгазвидобування" 
національної акціонерної 
компанії "Нафтогаз України" 
І.В.Озаришину 

Щодо надання роз'яснення

Шановний Ігоре Володимировичу!
Держземінспекція розглянула Ваше звернення від 27.03.2007 N 15-1081 щодо надання роз'яснення стосовно отримання спеціального дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок, відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва та розробки проекту землеустрою. За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Відповідно до частини 1 та 2 статті 97 Земельного кодексу України (2768-14) (далі - Кодекс) підприємства, установи та організації, які здійснюють геологознімальні, пошукові, геодезичні та інші розвідувальні роботи, можуть проводити такі роботи на підставі угоди з власником землі або за погодженням із землекористувачем. Строки і місце проведення розвідувальних робіт визначаються угодою сторін.
Крім того листом від 14.04.2006 N 14-13-11/3028 Держкомзем України надав Вам роз'яснення положень статті 97 Кодексу (2768-14) , в якому зазначив, що проект відведення земельної ділянки в даному випадку не розробляється.
Згідно з частиною 2 статті 168 Кодексу (2768-14) власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу органів, що здійснюють державний контроль за використанням та охороною земель.
Пунктом 1.3 Порядку видачі та анулювання спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок, затвердженого наказом Держкомзему України від 04.01.2005 N 1 (z0070-05) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 20.01.2005 р. за N 70/10350 (далі - Порядок), встановлено, що отримання дозволів є обов'язковими для власників земельних ділянок та землекористувачів, діяльність яких пов'язана з порушенням поверхневого (родючого) шару ґрунту.
Відповідно до пунктів 3.1 та 3.3 Порядку (z0070-05) власники земельних ділянок та землекористувачі, які проводять гірничодобувні, геологорозвідувальні, будівельні та інші роботи, зобов'язані отримати дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельної ділянки, якщо це призводить до порушення поверхневого (родючого) шару ґрунту. Дозвіл видається на підставі затвердженого, в установленому законом порядку, проекту землеустрою, у якому повинні бути визначені умови зняття, збереження і використання родючого шару ґрунту та порядок проведення рекультивації порушених земель. Вид такого проекту землеустрою передбачений пунктом "з" статті 25 Закону України "Про землеустрій" (858-15) - робочі проекти землеустрою щодо рекультивації порушених земель, землювання малопродуктивних угідь, захисту земель від ерозії, підтоплення, заболочення, вторинного засолення, висушення, зсувів, ущільнення, закислення, забруднення промисловими та іншими відходами, радіоактивними та хімічними речовинами, покращання сільськогосподарських земель, підвищення родючості ґрунтів. Правовою підставою для видачі дозволу є виключно затверджений в установленому порядку проект землеустрою.
Щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва повідомляємо, що згідно з частиною 1 та 2 статті 207 Земельного кодексу України (2768-14) втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва включають втрати сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, а також втрати, завдані обмеженням у землекористуванні та погіршенням якості земель. Відшкодуванню підлягають втрати сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом. Оскільки, при здійсненні розвідувальних робіт вилучення або викуп земельної ділянки не здійснюється, то втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва не відшкодовуються.
Також, інформуємо, що частиною 4 статті 97 Земельного кодексу України (2768-14) підприємства, установи та організації, які проводять розвідувальні роботи, зобов'язані відшкодовувати власникам та землекористувачам усі збитки, в тому числі неодержані доходи, а також за свій рахунок приводити займані земельні ділянки у попередній стан.
З повагою,
Начальник інспекції
О.М.Нечипоренко