Працюю електрогазозварником. Чи маю я право на пільгову пенсію та додаткову відпустку?

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списками № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Отже, підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є насамперед наявність професії (посади) та виробництва у відповідному Списку, а також підтвердження шкідливих умов праці працівника результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менш ніж 80 %), установленого для цього виробництва. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на пенсію за віком на пільгових умовах.

Згідно з розділом XXXIII «Загальні професії (у всіх галузях господарства)» чинного Списку № 2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 36 від 16.01.2003 p., електрогазозварники, зайняті різанням та ручним зварюванням, на напівавтоматичних машинах із застосуванням флюсів, що містять шкідливі речовини не менш ніж третього класу небезпеки, користуються правом на пенсію за віком на пільгових умовах, якщо вони повний робочий демь зайняті виконанням таких робіт і якщо відповідне право було підтверджене результатами атестації робочих місць за умовами праці.

За результатами зазначеної атестації, крім права на пенсію за віком на пільгових умовах, установлюються інші пільги та компенсації, а саме: право на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими умовами праці та її тривалість, на скорочену тривалість робочого тижня, на безкоштовне одержання молока, доплати за умови праці тощо, а також розробляються заходи щодо поліпшення умов праці й оздоровлення працівників.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про відпустки» щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці надаються за Списком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 1290 від 17.11.1997 р. (додаток 1 у редакції постанови № 679 від 13.05.2003 p., зі змінами, внесеними постановою №1674 від 16.12.2004 p.).

Відповідно до підрозділу «Зварювальні роботи» розділу VI «Оброблення металу» зазначеного вище Списку максимальну тривалість такої відпустки встановлено електрогазозварнику, зайнятому:

на роботах у закритих місткостях (котлах, резервуарах, баках, відсіках, трюмах); роботах у приміщеннях; роботах з високомарганцевими сталями та титаном; зварюванням освинцьованих деталей; роботах у приміщенні — сім календарних днів;

зовнішніх роботах — чотири календарні дні.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах (ст. 7 Закону України «Про відпустки»),

У розрахунок часу, що дає право працівнику на відповідну додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників відповідних виробництв, цехів, професій, посад.

Право працівників на скорочену тривалість робочого тижня визначається відповідно до Переліку виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в (на) яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 122 від 23.03.2001 p., і встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до розділу 36 «Газо-, електрозварювальні роботи» зазначеного Переліку право на скорочену (36 год.) тривалість робочого тижня мають електрогазозварники, зайняті на роботах у закритих місткостях (котлах, резервуарах, баках, відсіках, трюмах); роботах з високомарганцевими сталями та титаном; постійній роботі зварюванням освинцьованих деталей.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 13 /2007