Період неузгодженості податкових зобов'язань


Якщо підприємство не згодне із сумою донарахованого податкового зобов'язання й збирається подати відповідний позов до суду, то чи залишатиметься це зобов'язання неузгодженим, доки триватиме спір у суді, або ж потрібно спочатку заплатити ту суму, яку вимагає ДПІ, а вже потім її оскаржувати?


Пряма відповідь на Ваше запитання міститься у пп. 5. 2. 4 п. 5. 2 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", де зазначено, що при зверненні платника податків до суду з позовом про визнання недійсним рішення контролюючого органу податкове зобов'язання вважається неузгодженим до розгляду судом справи по суті та прийняття відповідного рішення. Отже, якщо Ви подасте позов до адміністративного суду й буде відкрито провадження у справі, то до моменту набрання чинності судовим рішенням у справі податкове зобов'язання вважатиметься неузгодженим.

Нагадаємо, що якшо суд першої інстанції прийме рішення не на Вашу користь, то згідно зі ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України існує ще 10 днів, щоб подати заяву про апеляційне оскарження. І лише після закінчення вказаного строку судове рішення першої інстанції набуде чинності. Саме з цього дня (звісно, якщо не буде подано апеляцію) оскаржені податкові зобов'язання вважаються узгодженими й мають бути погашені протягом 10 днів, наступних за днем узгодження (тобто набрання чинності рішенням суду). Якщо останній день цього строку припадає на вихідний або святковий день, то діє загальне правило перенесення — на наступний за вихідним або святковим робочий день.

Якщо ж Ви вирішите оскаржити рішення, що Вас не задовольняє, то до закінчення розгляду спору апеляційним судом податкове зобов'язання залишатиметься неузгодженим. До речі, слід пам'ятати, що рішення апеляційного суду, на відміну від рішення суду першої інстанції, набирає чинності негайно після його винесення, хоча це й не виключає можливості звернення платника податків до касаційної інстанції (порядок та строки касаційного оскарження викладено у главі 2 розділу IV Кодексу адміністративного судочинства України).

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №15 ( 14-20 квітня 2007 року)