МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.04.2007 N 330

Про вдосконалення підготовки, видання та використання навчальної літератури для професійно-технічних навчальних закладів

На виконання рішення колегії Міністерства освіти і науки України від 29 серпня 2006 р. протокол N 11/1-3 (v11_1290-06) та з метою активізації створення нового покоління підручників та навчальних посібників для професійно-технічної освіти НАКАЗУЮ:
1. Міністру освіти і науки Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, керівникам навчальних закладів та установ професійно-технічної освіти:
1.1. Провести моніторинг наявності та забезпеченості навчальною літературою професійно-технічних навчальних закладів за професіями (спеціальностями), а також навчальної літератури, за якою здійснюється професійна підготовка робітничих кадрів навчальними закладами, підприємствами, установами та організаціями різних форм власності та підпорядкування, та створити відповідний банк даних.
1.2. Сприяти авторам та авторським колективам у розробці сучасних навчальних підручників, посібників, педагогічних програмних засобів навчального призначення, інших навчальних видань для професійно-технічних навчальних закладів.
1.3. Запровадити практику проведення тематичних виставок, виставок-презентацій, круглих столів, дискусійних клубів, ярмарків, аукціонів найкращих рукописів, підручників, навчальних посібників нового покоління підручників, навчальних посібників та педагогічних програмних засобів навчального призначення.
2. Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (Кудін А.В.):
2.1.Посилити вимоги до якості та змісту навчальної літератури, наочних посібників при їх рецензуванні та наданні відповідного грифу Міністерства освіти і науки. Залучати до цієї роботи можливості інформаційного банку персоналій незалежних експертів для оцінки відповідності рукописів підручників та навчальних посібників.
2.2. Здійснювати постійний моніторинг видання, надходження та забезпечення професійно-технічних навчальних закладів навчальною літературою.
2.3. Забезпечити проведення Всеукраїнських конкурсів на найкращу навчальну літературу для професійно-технічних навчальних закладів за відповідними номінаціями та інших заходів мотиваційно-стимулюючого характеру.
2.4. Розробити заходи щодо удосконалення механізму стимулювання авторів та авторських колективів у процесі роботи над навчальною літературою, сприяти залученню видавництв до формування авторських колективів.
3. Департаменту професійно-технічної освіти (Десятов Т.М.) спільно з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти (Кудін А.В.), Інститутом професійно-технічної освіти АПН України (Сидоренко В.К., за згодою ):
3.1. Сприяти широкому залученню альтернативних джерел фінансування підготовки, видання та доставки навчальної літератури для професійно-технічних навчальних закладів із збереженням експертних та дозвільних функцій за провідною науково-методичною установою Міністерства освіти і науки України.
3.2. Внести пропозиції щодо виділення окремої номінації навчальних видань для професійно-технічних навчальних закладів при присудженні Державних премій України в галузі науки і техніки.
3.3. Проаналізувати динаміку попиту навчальної літератури за професійним спрямуванням та створити відповідний банк даних. Провести моніторинг іноземної навчальної літератури та вивчити можливість спільного видання підручників з іноземними авторськими колективами, видавництвами.
3.4. Розробити механізм забезпечення навчальною літературою навчальних закладів, підприємств, установ, організацій різних форм власності та підпорядкування, які надають професійно-технічну освіту.
3.5. Посилити прикладну спрямованість та координацію взаємодії щодо участі науковців в роботі авторських колективів з підготовки навчальної літератури для професійно-технічних навчальних закладів, проведені експертизи підручників, навчальних посібників, інших навчальних видань та засобів навчання для професійно-технічних навчальних закладів.
4. Інституту інноваційних технологій і змісту освіти (Кудін А.В), Департаменту економіки та фінансування (Куліков П.М.):
4.1. Передбачити збільшення обсягів фінансування на видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для професійно-технічних навчальних закладів в межах відповідної бюджетної програми та здійснити заходи щодо впорядкування термінів фінансування видання навчальної літератури.
4.2. Передбачати витрати на проведення експертизи (в т.ч. участь незалежних експертів) та рецензування з метою стимулювання якісного їх проведення.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на Першого заступника міністра Жебровського Б.М.
Міністр
С.М. Ніколаєнко