УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ У СПРАВАХ ОХОРОНИ
ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 398 від 01.08.2000
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 серпня 2000 р.
за N 523/4744
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Держкомкордону N 657 (z0970-01) від 31.10.2001 )

Про затвердження Інструкції про порядок дій посадових осіб Прикордонних військ України при зверненні іноземців та осіб без громадянства із заявою про надання статусу біженця

Відповідно до Законів України "Про державний кордон України" (1777-12) , "Про Прикордонні війська України" (1779-12) , "Про біженців" (3818-12) та з метою впорядкування діяльності Прикордонних військ України щодо роботи з особами, які мають намір набути статус біженця, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок дій посадових осіб Прикордонних військ України при зверненні іноземців та осіб без громадянства із заявою про надання статусу біженця (додається).
2. Головному штабу Держкомітету, командувачам військ напрямів, командирам з'єднань та частин Прикордонних військ України провести комплекс організаційних та практичних заходів щодо забезпечення виконання вимог Інструкції про порядок дій посадових осіб Прикордонних військ України при зверненні іноземців та осіб без громадянства із заявою про надання статусу біженця та керуватися нею під час виконання покладених завдань на державному кордоні.
Наказ довести до всього особового складу Прикордонних військ України.
Т.в.о Голови Державного комітету
П.А.Шишолін

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету у
справах охорони  державного
кордону України
1 серпня 2000 року N 398
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 серпня 2000 р.
за N 523/4744

ІНСТРУКЦІЇ

про порядок дій посадових осіб Прикордонних військ України при зверненні іноземців та осіб без громадянства із заявою про надання статусу біженця

1. Загальні положення
1.1. Ця Інструкція, розроблена відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) , Кримінального кодексу України (2001-05, 2002-05) , Законів України "Про державний кордон України" (1777-12) , "Про Прикордонні війська України" (1779-12) , "Про біженців" (3818-12) , "Про правовий статус іноземців" (3929-12) , Правил в'їзду іноземців в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.95 N 1074 (1074-95-п) , Типового положення про відділи міграції в областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.95 N 199 (199-95-п) , Положення про порядок оформлення надання статусу біженця, затвердженого наказом Міннацміграції України від 11.04.96 N 2 (z0204-96) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції 26.04.96 за N 204/1229, визначає порядок дій посадових осіб Прикордонних військ України при зверненні іноземців та осіб без громадянства з клопотанням про надання їм статусу біженця.
2. Порядок дій посадових осіб Прикордонних військ України щодо особи, яка звернулась із заявою про надання статусу біженця
2.1. При зверненні іноземця (особи без громадянства), який перетнув державний кордон України в установленому порядку, до посадової особи Прикордонних військ України з клопотанням про надання статусу біженця посадова особа Прикордонних військ України зобов'язана:
пояснити заявникові маршрут руху до органу міграційної служби в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - відповідний орган міграційної служби);
доповісти за командою.
Штаб органу охорони державного кордону інформує відповідний орган міграційної служби.
2.2. При зверненні іноземця (особи без громадянства), який незаконно перетнув державний кордон України з наміром набути статусу біженця до 24-ї години дня, наступного після дня незаконного перетинання державного кордону, до посадової особи Прикордонних військ України з клопотанням про надання статусу біженця посадова особа Прикордонних військ України зобов'язана:
доповісти за командою;
видати особі два бланки заяви про надання статусу біженця за формою, установленою Положенням про порядок оформлення надання статусу біженця, затвердженим наказом Міннацміграції України від 11.04.96 N 2 (z0204-96) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції 26.04.96 за N 204/1229 (додаток 1);
відповідно до законодавства України здійснити адміністративне затримання особи.
Штаб органу охорони державного кордону про звернення іноземця або особи без громадянства із заявою про надання статусу біженця інформує відповідний орган міграційної служби.
Орган дізнання органу охорони державного кордону виносить постанову про відмову в порушенні кримінальної справи згідно із законодавством України.
2.3. Після складання вищезазначених документів особа, яка звернулася з клопотанням про надання статусу біженця, передається до відповідного органу міграційної служби з відмітками в протоколі про адміністративне затримання.
Під час передачі особи, яка звернулася з клопотанням про надання статусу біженця, посадовою особою Прикордонних військ України здійснюється передача її особистих речей, першого примірника заяви про надання статусу біженця, матеріалів адміністративного затримання і копії постанови про відмову в порушенні кримінальної справи.
3. Порядок організації роботи з приймання заяв про надання статусу біженця
3.1. Командир з'єднання (частини) Прикордонних військ України один раз на рік у наказі про допуск до самостійної роботи визначає перелік посадових осіб, допущених до приймання заяв про надання статусу біженця і передачі іноземців (осіб без громадянства), які звернулися з такими заявами до Прикордонних військ України, в органи міграційної служби.
3.2. У посадові обов'язки осіб, яких допущено для приймання заяв про надання статусу біженця, уносяться відповідні доповнення.
3.3. Штаб органу охорони державного кордону надає посадовим особам підрозділів, які допущені до приймання заяв про надання статусу біженця, бланки заяв.
3.4. Матеріали справ з приймання заяв про надання статусу біженця (крім документів про відмову в порушенні кримінальної справи) зберігаються в несекретному діловодстві органу охорони державного кордону протягом двох років.
3.5. В органі охорони державного кордону з метою обліку матеріалів з приймання заяв про надання статусу біженця ведуться такі облікові документи:
у несекретному діловодстві:
справа, у якій зберігаються другі примірники заяв про надання статусу біженця;
у штабі органу охорони державного кордону:
журнал обліку іноземців (осіб без громадянства), які звернулися через посадових осіб органів охорони державного кордону до органів міграційної служби із заявою про надання статусу біженця (додаток 2);
журнал видачі бланків заяв;
у підрозділах охорони державного кордону:
журнал обліку іноземців (осіб без громадянства), які звернулись через посадових осіб органів охорони державного кордону до органів міграційної служби з заявою про надання статусу біженця.
Матеріали з приймання заяв про надання статусу біженця після закінчення терміну зберігання знищуються у встановленому порядку.
3.6. Про результати звернення про надання статусу біженця штаб органу охорони державного кордону інформує окремий контрольно-пропускний пункт "Київ" (далі - окпп), де ведеться єдиний облік (база даних) іноземців (осіб без громадянства), які звернулись в органи охорони державного кордону із заявами про надання статусу біженців. Окпп "Київ" один раз на рік здійснює звірку єдиного обліку з обліками з'єднань (частин) Прикордонних військ.
Інформація на окпп "Київ" надається за формою:
дата і місце звернення із заявою;
прізвище, ім'я та рік народження іноземця (особи без громадянства);
дані паспортного документа (у разі його наявності);
обставини отримання заяви;
куди і коли передано особу (до якого органу міграційної служби направлено).
4. Прикінцеві положення
4.1. Контроль за виконанням цієї Інструкції покладається на Головний штаб Держкомітету, штаби військ напрямів, командирів з'єднань (частин) Прикордонних військ України.
4.2. Головний штаб Держкомітету, штаби військ напрямів не менше одного разу на рік організовують комісійні перевірки стану роботи з прийняття заяв про надання статусу біженця.
Начальник управління прикордонного
контролю Головного штабу Держкомкордону
генерал-майор
Б.М.Марченко

Додаток 1
до Інструкції про порядок дій
посадових  осіб  Прикордонних
військ  України при зверненні
іноземців   та    осіб    без
громадянства  із  заявою  про
надання статусу біженця
__________________________________________________________________
       (назва і місцезнаходження органу міграційної служби)
Узято до розгляду ________________________________________________
                              (дата)
__________________________________________________________________
         (посада, прізвище і підпис співробітника органу
                       міграційної служби)

Заява

Прошу надати мені ________________________________________________
                  (прізвище, ім'я (імена), по батькові)
статус біженця, оскільки _________________________________________
__________________________________________________________________
(указати, з якої причини просить надати статус біженця)
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
"____" ___________  __    р.    (підпис заявника)_______________
(Форму заяви визначено Положенням про порядок оформлення надання статусу біженця, затвердженим наказом Міннацміграції України від 11.04.96 N 2 (z0204-96) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції 26.04.96 за N 204/1229.)

Додаток 2
до Інструкції про порядок дій
посадових  осіб  Прикордонних
військ  України при зверненні
іноземців   та    осіб    без
громадянства  із  заявою  про
надання статусу біженця

Журнал

обліку іноземців (осіб без громадянства), які звернулися через посадових осіб органів охорони державного кордону до органів міграційної служби із заявою про надання статусу біженця

N Прізвище та ім'я особи Рік народ- ження Дані паспорт- ного документа Дата і час звернен- ня Обставини отримання заяви Куди і коли передано особу N прото- колу