КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ФІНАНСІВ І БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 
Л И С Т 
13.04.2007  N 06-10/10-289

Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності розглянуто лист ... стосовно порядку нарахування та сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі за текстом - збір) виробниками алкогольних напоїв. По суті порушеного питання Комітет повідомляє наступне.

Статтею 1 Закону України "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства" від 09.04.99 р. N 587-XIV ( 587-14 ) (587-14) визначено, що платниками збору є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують у оптово-роздрібній торговельній мережі алкогольні напої та пиво.

Визначення оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями надається Законом України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 19.12.95 р. N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ) (481/95-ВР), відповідно до якого:  

оптова торгівля - діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам підприємницької діяльності;

роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування.

Закон України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" ( 481/95-ВР ) (481/95-ВР) не містить визначення терміна "виробництво", натомість у Законі України "Про безпечність та якість харчових продуктів" від 23.12.97 р. N 771/97-ВР ( 771/97-ВР ) (771/97-ВР) визначено, що виробництвом харчових продуктів (до яких відносяться і алкогольні напої) є господарська діяльність, пов'язана з виробленням об'єктів санітарних заходів, включаючи всі стадії технологічного процесу, у тому числі виготовлення, підготовку, змішування та пов'язані з цим процедури, обробку, наповнення, пакування, переробку, підновлення та інші зміни стану об'єкта. Крім того, згідно з нормами Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 01.06.2000 р. N 1775-III ( 1775-14 ) (1775-14) виробництво - це діяльність, пов'язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва.

Тобто, в трактуванні діючого законодавства виробництвом є переробка сировини в товар, який потім придбавається підприємствами оптової торгівлі для наступної реалізації.

Виходячи з вищевикладеного, вважаємо, що суб'єкти підприємницької діяльності, які займаються виробництвом алкогольних напоїв та реалізацією їх в межах власного виробництва, не можуть бути віднесені до підприємств оптової торгівлі.

Наявність у підприємств - виробників алкогольних напоїв ліцензій на оптову торгівлю відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за ліцензію та акцизного збору на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 17.11.2006 р. N 374-V ( 374-16 ) (374-16) не є достатньою підставою для віднесення їх до категорії платників збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, оскільки в межах власного виробництва вони не здійснюють оптової торгівлі алкогольними напоями і відповідно до Закону України "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства" ( 587-14 ) (587-14) не відносяться до суб'єктів підприємницької діяльності, які реалізують в оптово-роздрібній торгівельній мережі алкогольні напої.

Однак у випадку, коли підприємство-виробник придбаває або здійснює продаж продукції, виробленої іншими суб'єктами підприємницької діяльності, кошти, отримані від реалізації такої продукції, оподатковуються збором на загальних підставах.

Голова Комітету                                       П.Порошенко