Виселення з гуртожитку


Я — колишній працівник підприємства, яке мені надало кімнату у гуртожитку (ордера у мене немає). Нещодавно це підприємство було продано і його новий власник попередив про виселення мешканців із гуртожитку без забезпечення житлом. Хотілося б дізнатися, чи законні його дії?


Згідно зі ст. 132 чинного й нині Житлового кодексу Української РСР (далі — ЖК) сезонні, тимчасові працівники і особи, що працювали за строковим трудовим договором, які припинили роботу, а також особи, що вчились у навчальних закладах і вибули з них, підлягають виселенню без надання іншого жилого приміщення з гуртожитку, який їм було надано у зв'язку з роботою чи навчанням. Інших працівників підприємств, установ, організацій, які поселилися в гуртожитку в зв'язку з роботою, може бути виселено без надання іншого жилого приміщення в разі звільнення за:

Осіб, які припинили роботу з інших підстав, ніж перелічені, може бути виселено лише з паданням їм іншого жилого приміщення.

Крім того, без надання іншого жилого приміщення не може бути виселено:

Відповідно до ЖК надане громадянам у зв'язку з виселенням з гуртожитку інше жиле приміщення повинно знаходитись у межах даного, населеного пункту і відповідати встановленим санітарним і технічним вимогам.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 129 ЖК на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу. А у п. 44 Примірного положення про гуртожитки, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.1986 р. № 208, передбачено, шо громадян, які самоправно зайняли жилу площу в гуртожитку (тобто без отримання спеціального ордера), виселяють без надання їм іншого жилого приміщення.

Тому, якщо Ви не належите до перелічених осіб, яких не можна виселяти без забезпечення житлом, або не маєте спеціального ордера на відповідне приміщення, новий власник підприємства має достатні правові підстави виселити Вас із гуртожитку без надання іншого жилого приміщення.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 20 ( 19 - 25 травня 2007 року)