ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
Н А К А З
26.04.2007 N 150

Про стан охорони лісів від пожеж у весняно-літній період 2007 року

Колегія Державного комітету лісового господарства України розглянула стан охорони лісів від пожеж на початку пожежонебезпечного періоду 2007 року і відмітила неналежну роботу підвідомчих підрозділів щодо профілактики лісових пожеж, вчасного їх виявлення та ліквідації на початковій стадії.
Станом на 25 квітня ц.р. вже сталося 1188 пожеж, вогнем пошкоджено 805 га лісу, в т.ч. верховим - 52 га. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість пожеж збільшилась у 6, пройдена вогнем площа - 18, верхових - понад 47 разів. Середня площа пожежі становить 0,7 га, а в окремих облуправліннях досягає 4,0 га.
Підприємства Дніпропетровського, Полтавського і Черкаського обласних управлінь лісового господарства не допустили розвитку пожеж на великі площі. В той же час у Рескомлісі АР Крим, Донецькому, Миколаївському, Херсонському, Харківському і Луганському облуправліннях та Степовому філіалі УкрНДІЛГА сталося одинадцять великих лісових пожеж загальною площею понад 483 га, в т.ч. верхових - 337,6 га. Найбільші за площею пожежі сталися у Херсонському (ДП "Цюрупинське ЛМГ" - два випадки площею 27,8 і 187 га, ДП "Каховське ЛМГ"- 84 га) та два випадки у Луганському (ДП "Іванівське ЛМГ" - 6,0 га, ДП "Станично-Луганське ДЛМГ" - 19,0 га) облуправліннях лісового господарства та Степовому філіалі УкрНДІЛГА - 96 га.
При розслідуванні обставин великих лісових пожеж встановлені факти несвоєчасного здійснення профілактичних протипожежних заходів, виявлення загорянь із значним запізненням та неефективна організація їх гасіння.
Має місце безвідповідальне ставлення окремих керівників до інформування про лісові пожежі. Так, інформація про велику лісову пожежу із Степового філіалу УкрНДІЛГА до Держкомлісгоспу надійшла тільки через добу і виявилася недостовірною. Також недостовірну інформацію про обсяги пожеж надали ДП "Каховське ЛГ" та ДП "Цюрупинське ЛМГ" Херсонського облуправління.
Не приділяється належна увага першочерговому створенню мінералізованих смуг у лісових масивах, що межують з сільгоспугіддями у ДП "Станично-Луганське ДЛМГ" Луганського, ДП "Баштанське ЛГ" Миколаївського, ДП "Слов'янське ЛГ" Донецького облуправлінь. Тут при безконтрольному випалюванні населенням сухої трав'яної рослинності вогонь безперешкодно розповсюдився на лісові насадження. Особливо постраждали молоді лісові культури, в яких несвоєчасно проведено догляд в міжряддях.
Несвоєчасно проводяться профілактичні протипожежні заходи, негативно впливає на оперативність гасіння пожеж на початковій стадії низька забезпеченість протипожежних формувань ранцевими лісовими вогнегасниками, іншим протипожежним інвентарем.
Підприємствами Донецького, Миколаївського, Херсонського облуправлінь та Степовим філіалом УкрНДІЛГА, в яких мали місце великі лісові пожежі, недостатньо відпрацьовані мобілізаційно-оперативні плани залучення додаткових сил і засобів пожежогасіння, не забезпечується належна відповідальність відповідних служб і організацій за їх невиконання.
В окремих підприємствах Дніпропетровського, Донецького, Херсонського, деяких інших облуправлінь та УкрНДІЛГА укомплектування посад пожежних спостерігачів проводиться малокваліфікованими особами, внаслідок чого мають місце випадки надання несвоєчасної та недостовірної інформації щодо розвитку лісових пожеж.
З метою поліпшення роботи з охорони лісів від пожеж, НАКАЗУЮ:
1. Вказати голові Рескомлісу АР Крим (Кацай І.О.), начальникам Донецького (Стороженко В.І.), Херсонського (Слюсаренко В.О.), Харківського (Овчаренко Д.О.), Луганського (Янченко В.І.) обласних управлінь лісового господарства та директору УкрНДІЛГА (Ткач В.П.) на погіршення стану охорони лісів від пожеж та зобов'язати їх вжити термінових заходів для його корінного поліпшення.
2. Директору ДП "Слов'янське ЛГ" (Красюк В.В.) Донецького, директору ДП "Каховське ЛГ" (Тищенко В.В.), в.о. директора ДП "Цюрупинське ЛМГ" (Непрокін А.В.) Херсонського облуправлінь лісового господарства та директору Степового філіалу УкрНДІЛГА (Шевчук В.В.) за незабезпечення виконання першочергових протипожежних заходів, приховування достовірної інформації про площі пожеж та несвоєчасне інформування Держкомлісгоспу оголосити догану кожному.
3. Голові Рескомлісу АР Крим, начальникам обласних управлінь лісового господарства, керівникам підприємств і установ, що безпосередньо належать до сфери управління:
3.1. Розглянути даний наказ на розширених колегіях та опрацювати додаткові заходи щодо усунення виявлених недоліків та посилення охорони лісів від пожеж в екстремальних погодних умовах. Довести накази Держкомлісгоспу з охорони лісів від пожеж керівникам лісогосподарських підприємств до відома та виконання під розпис.
3.2. У святкові та вихідні дні керівникам та виконуючим їх обов'язки постійно знаходитись в межах діяльності підприємств, забезпечити оперативний зв'язок із структурними підрозділами, облуправлінням та Держкомлісгоспом. Встановити термін особистої доповіді керівників Рескомлісу АР Крим, облуправлінь, підприємств на телефонний запит з Комітету не пізніше 30-ти хвилин.
3.3. При 4-5 класі пожежної небезпеки в лісах забезпечити чергування у вихідні та святкові дні керівників та заступників керівників лісогосподарських підприємств, Рескомлісу АР Крим та обласних управлінь лісового господарства.
3.4. Зобов'язати керівників лісогосподарських підприємств внести пропозиції місцевим державним адміністраціям про налагодження ефективної взаємодії із формуваннями МНС, інших підприємств і організацій на випадок гасіння великих лісових пожеж.
3.5. Очищення згарищ та лісовідновлювальні роботи провести до кінця 2007 року.
3.6. Забезпечити надання своєчасної, повної та достовірної інформації про лісові пожежі та проведення протипожежної профілактики. Вживати заходи дисциплінарного впливу до фахівців, з вини яких допускаються порушення вимог, встановлених Порядком передачі інформації.
3.7. Провести відповідну роботу щодо спрямування власних коштів підприємств на зміцнення інфраструктури пожежогасіння (пожежні вежі, щогли, пункти, штучні протипожежні водойми, влаштування пірсів для забору води на природних водоймах, будівництво лісових пожежних станцій) та придбання пожежної техніки, ранцевих лісових вогнегасників тощо.
3.8. При створенні лісових культур шпилькових порід обов'язково проектувати створення протипожежних бар'єрів за участю листяних та чагарникових порід.
3.9. З метою протипожежного захисту лісів і обмеження доступу населення в лісові масиви в пожежонебезпечний період підготувати проект доручення Голови обласної державної адміністрації "Щодо поліпшення організації протипожежного захисту та профілактичних робіт у лісах області в пожежонебезпечний період 2007 року" та погодити його з МНС, УМВС, автоінспекцією.
3.10 Розробити схему патрульних маршрутів та графіки проведення спільних рейдів працівників лісової охорони та управлінь громадської безпеки УМВС, оформляти їх відповідними наказами (розпорядженнями) та аналізувати їх ефективність.
3.11. Активізувати роботу з органами МВС і прокуратури щодо проведення слідства з причин виникнення лісових пожеж та відшкодування завданих збитків.
3.12. Створити рейдові бригади та пости за участю працівників правоохоронних і природоохоронних органів з метою заборони доступу населення в хвойні насадження при 5 класі пожежної небезпеки, та заїзду транспорту в них.
4. Начальнику Української державної бази авіаційної охорони лісів (Андрющенко М.І.) проаналізувати стан діяльності диспетчерської служби та підготувати пропозиції щодо її удосконалення.
5. Начальнику управління контрольно-ревізійної роботи (Парфенюк В.А.) забезпечити участь фахівців управління у проведенні службових розслідувань великих лісових пожеж, про результати інформувати керівництво Держкомлісгоспу.
6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Лозицького В.Г.
Голова
В.М.Сівець