УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
N 09/1-2344-ЕП від 27.06.2000
м.Київ
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної митної служби N 09/2-3121-ЕП (v3121342-00) від 27.08.2000 )

Про митне оформлення транспортних засобів

До відома та використання в оперативній роботі повідомляємо, що 14.06.2000 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову N 958 (958-2000-п) "Про митне оформлення транспортних засобів, увезених на територію України громадянами для тимчасового користування під зобов'язання про зворотне вивезення", яка набрала чинності 17.06.2000 (опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр", N 110).
При зверненні громадян з приводу митного оформлення для постійного користування на території України зазначених у постанові транспортних засобів нарахування платежів (мита, акцизного та митних зборів, податку на додану вартість) необхідно проводити згідно з вимогами Законів України від 24.05.96 N 216 (216/96-ВР) "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі транспортні засоби", від 05.02.92 N 2097-XII (2097-12) "Про Єдиний митний тариф", від 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість", Декрету Кабінету Міністрів України від 11.01.93 N 2-93 "Про порядок обкладення митом предметів, які ввозяться (пересилаються) громадянами в Україну", постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.98 N 1598 (1598-98-п) "Про затвердження Порядку визначення митної вартості товарів та інших предметів у разі переміщення їх через митний кордон України".
Митне оформлення для постійного користування на території України транспортних засобів зазначених у постанові Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 N 958 (958-2000-п) "Про митне оформлення транспортних засобів, увезених на територію України громадянами для тимчасового користування під зобов'язання про зворотне вивезення" проводиться тільки після зняття таких транспортних засобів з реєстраційного обліку у відповідних органах іноземних держав та подання громадянами митниці документів про право розпорядження (володіння) цими транспортними засобами.
При зверненні громадян з приводу митного оформлення зазначених транспортних засобів:
- громадянин подає в письмовій формі заяву в митницю щодо митного оформлення транспортного засобу;
- при прийнятті рішення щодо митного оформлення транспортного засобу інспектор митниці у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорті) робить запис "Направляється для зняття з обліку", який завіряє відтиском особистої номерної печатки:
- на зворотному боці доручення робить запис "Направляється для зняття з обліку", обводить його і завіряє підписом та відтиском особистої номерної печатки.
- У разі вивезення з України транспортного засобу з метою зняття його з обліку у відповідних органах іноземних держав оформляється автомобільна митна декларація формі; МД-7 (у двох примірниках). У графі "Примітки" робиться запис: "Вивезення для зняття з обліку". Пропуск (вивезення, увезення) транспортного засобу може бути здійснений за наявності відповідного засвідченого запису на зворотному боці доручення, а також відповідних документів про право користування (володіння, розпорядження).
Увезення в Україну такого транспортного засобу після зняття його з обліку у відповідних органах іноземних держав здійснюється на підставі оформленої декларації форми МД-7, яка залишається в громадянина при вивезенні та є підставою (за наявності документів про право власності, розпорядження тощо) для пропуску транспортного засобу в Україну й у якій на зворотному боці зазначається документ про право власності (розпорядження) із зазначенням його номера, дати. Запис обводиться, підписується інспектором, що здійснив пропуск, і завіряється його особистою номерною печаткою. Ця декларація повертається громадянину для подання митниці, у зоні діяльності якої він проживає. Після цього власник транспортного засобу (довірена особа) повинен звернутися в митницю, надати документи, необхідні для здійснення митного оформлення та сплатити відповідні платежі.
Митне оформлення транспортних засобів, які по закінченні терміну, зазначеного митними органами в наданому громадянином зобов'язанні про зворотне вивезення, не були вивезені за межі України, може бути здійснене у вищевикладеному порядку після розгляду відповідних справ про порушення митних правил або за рішенням суду. Для обліку та звітності необхідно здійснити заходи щодо визначення кількості оформлених відповідно до зазначеної постанови транспортних засобів, а також суми сплачених при здійсненні митного оформлення платежів.
Голова Служби
Ю.П.Соловков
"Митна газета", N 13\\2000