МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
Н А К А З
14.03.2005 N 053-Ц

Про затвердження Положення про Комісію з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів залізницями України, Порядку встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України, Правил проведення конкурсу щодо встановлення виключних тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державної адміністрації залізничного транспорту N 417-Ц (v0417328-05) від 19.12.2005 N 569-Ц (v0569328-06) від 29.12.2006 )
З метою підвищення конкурентоспроможності залізниць України на ринку міжнародних транспортних послуг, забезпечення прозорості тарифів та доступності їх вантажовідправникам, вантажоодержувачам та експедиторам, створення сприятливих умов для подальшого розвитку конкурентного середовища під час здійснення транспортно-експедиторської діяльності, а також забезпечення економічної ефективності застосування знижок до діючих тарифів при транспортуванні транзитних вантажів НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Комісію з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів залізницями України, Порядок встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України, Правила проведення конкурсу щодо встановлення виключних тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України та довести їх до відома причетних (додатки 1 - 3).
2. Начальнику Головного комерційного управління (Алєнічеву С.П.):
2.1. Довести до відома причетних зазначені в пункті 1 цього наказу документи.
2.2. Опублікувати Положення про Комісію з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів залізницями України, Порядок встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України, Правила проведення конкурсу щодо встановлення виключних тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України у засобах масової інформації, в т. ч. у галузевій газеті "Магістраль", та розмістити на офіційному веб-сайті Укрзалізниці.
3. Комісії з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів залізницями України неухильно керуватися Положенням про Комісію з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів залізницями України, Порядком встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України, Правилами проведення конкурсу щодо встановлення виключних тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України.
4. Положення про Комісію з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів залізницями України, затверджене наказом від 23.12.99 р. N 366-Ц, та Порядок встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України, затверджений наказом від 19.09.2001 р. N 507-Ц, вважати такими, що втратили чинність.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника генерального директора Укрзалізниці Мостового М.В.
Заступник Міністра транспорту
та зв'язку України - генеральний
директор Укрзалізниці
З.Афтаназів

Додаток 1
до наказу Укрзалізниці
14.03.2005  N 053-Ц

ПОЛОЖЕННЯ

про Комісію з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів залізницями України

1. Загальні положення

Комісія з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів (далі - Комісія) створюється з метою найбільш повного задоволення потреб вантажовласників у перевезеннях вантажів залізницями, здійснення зваженої тарифної політики для збільшення обсягів перевезень та доходів залізничного транспорту, створення умов до зниження собівартості перевезень та збільшення прибутків залізниць України.
У своїй роботі Комісія керується:
- законами України "Про ратифікацію Угоди про проведення узгодженої політики у визначенні транспортних тарифів" (104/98-ВР) , "Про залізничний транспорт" (273/96-ВР) , "Про транзит вантажів" (1172-14) , "Про транспортно-експедиторську діяльність" (1955-15) ;
- указами Президента і постановами Кабінету Міністрів України, що стосуються залізничного транспорту;
- Угодою про міжнародне залізничне вантажне сполучення (СМГС) (998_011) ;
- Статутом залізниць України (457-98-п) ;
- Тарифною політикою залізниць України;
- Правилами перевезень вантажів (z0861-00) .
Особовий склад Комісії визначається наказом генерального директора Укрзалізниці.
Комісія скликається її головою (у разі його відсутності - заступником голови) за необхідністю, але не рідше одного разу у квартал. Рішення Комісії приймаються більшістю голосів.

2. Завдання і функції Комісії

Реалізація виваженої тарифної політики залізниць України з урахуванням собівартості перевезень, кон'юнктури міжнародного транспортного ринку, роду вантажу та його вартості, логістичних схем транспортування вантажів, конкурентоспроможності альтернативних напрямків перевезень та інших факторів, що впливають на обсяги перевезень вантажів.
Створення умов для організації комплексного транспортно-експедиторського обслуговування транзитних вантажів на залізничному транспорті.
Прийняття заходів щодо забезпечення своєчасного надходження провізних платежів за перевезення.
Здійснення економічного аналізу запитів і пропозицій про встановлення тарифів на вантажні перевезення.
Визначення категорій експедиторських організацій відповідно до встановлених критеріїв.
Прийняття заходів щодо виконання взаємних договірних зобов'язань з експедиторськими організаціями.
Дотримання конфіденційності інформації, що стосується комерційної діяльності експедиторських організацій.

3. Права Комісії

Визначати на підставі чинного законодавства перелік документів, необхідних для укладання (переукладання) договору про організацію перевезень вантажів з експедиторськими організаціями.
Розробляти рекомендований проект договору з експедиторськими організаціями про організацію транзитних перевезень вантажів залізничним транспортом.
Надавати рекомендації щодо укладання (переукладання) договорів з експедиторськими організаціями на основі установчих, банківських та інших документів, необхідних для укладання договору та з урахуванням виконання експедитором договірних зобов'язань у попередньому звітному періоді.
Визначати рекомендований розмір передоплати при укладанні договорів залежно від обсягів перевезень, роду вантажів та напрямку перевезень.
Надавати рекомендації щодо тимчасового зупинення дії або розірвання договорів у зв'язку з невиконанням експедиторами договірних зобов'язань.
Розглядати надані за рекомендованою формою (додається) звернення експедиторських організацій, вантажовласників, підприємств щодо встановлення конкурентоспроможних тарифних ставок та умов перевезень вантажів, в тому числі на конкурсній основі.
Встановлювати на підставі економічних обґрунтувань конкурентоспроможні ставки та знижки до тарифів з метою збільшення обсягів перевезень та дохідних надходжень залізниць України.
Приймати рішення щодо відміни категорії експедитора у разі порушення ним критеріїв щодо її встановлення.
Розглядати та приймати рішення з питань, які стосуються спірних сум платежів за виконані перевезення вантажів.
Розглядати питання щодо правомірності застосування штрафних санкцій за невиконання вантажовласниками положень СМГС (998_011) , Статуту залізниць (457-98-п) , Правил перевезень вантажів та договірних зобов'язань.
Запрошувати для участі в засіданнях Комісії з власної ініціативи або на прохання експедиторів їх повноважних представників на час розгляду питань, що безпосередньо стосуються цих експедиторів.

4. Прикінцеві положення

Рішення, прийняті на засіданнях Комісії, оформлюються протоколом, який підписується членами Комісії і затверджується головою, в разі його відсутності - заступником голови.
Витяги з протоколу, підписані головою або його заступником, надсилаються до відома залізниць, вантажовласників, експедиторських організацій, підприємств, запити яких розглядались на засіданні Комісії.
Рішення Комісії направляються для виконання причетним підприємствам Укрзалізниці.
Положення вводиться в дію наказом генерального директора Укрзалізниці.
( Додаток 2 "Порядок встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України" втратив чинність на підставі Наказу Державної адміністрації залізничного транспорту N 417-Ц (v0417328-05) від 19.12.2005 )
( Нову редакцію Порядку див. в Наказі Державної адміністрації залізничного транспорту N 569-Ц (v0569328-06) від 29.12.2006 )

Додаток 3
до наказу Укрзалізниці
14.03.2005  N 053-Ц

ПРАВИЛА

проведення конкурсу щодо встановлення виняткових тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України

1. Загальні положення
Правила проведення конкурсу щодо встановлення виняткових тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України (далі - Правила) визначають умови проведення відкритого конкурсу щодо встановлення виняткових тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України.
Правила є невід'ємним додатком до Порядку встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України (надалі - Порядок). Підготовка та проведення конкурсу здійснюється Комісією з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів (далі - Комісія).
Правила повинні забезпечувати:
- відповідність вимогам антимонопольного законодавства;
- рівноправність учасників;
- прозорість процедури конкурсу;
- змагальність учасників конкурсу.
2. Термінологія
Терміни, наведенні в цих Правилах, вживаються в такому значенні:
Граничний термін - дата та час, встановлений Комісією для подання претендентами підтверджуючих документів згідно з оголошенням. Граничний термін визначається як 12 годин 00 хвилин за київським часом передостанньої доби до дати проведення конкурсу.
Конкурсна пропозиція - документ, що надається претендентом згідно з Правилами, містить кваліфікаційну інформацію та складається з двох частин.
Оголошення - офіційна публікація не пізніше як за 10 днів до граничного терміну в газеті "Магістраль" або на веб-сайті Укрзалізниці інформації щодо проведення конкурсу, в якій зазначені суттєві умови для участі в ньому.
Підтверджуючі документи - комплект документів, які необхідно подати для участі в конкурсі, на підставі яких Комісією приймається рішення про реєстрацію претендента як учасника конкурсу.
Претендент - будь-який вантажовласник або експедитор, що надіслав підтверджуючі документи для участі у конкурсі.
Винятковий тариф - відмінний від звичайного (підвищений або знижений) тариф на окремі перевезення вантажів.
3. Конкурсна пропозиція (загальний огляд і вимоги до неї)
Конкурсна пропозиція включає кваліфікаційні характеристики учасників конкурсу, що засвідчують якість виконання: договірних умов з Укрзалізницею; комплексу послуг, що надаються; розміру попередньої оплати за перевезення.
Перша частина конкурсної пропозиції повинна містити звернення щодо встановлення знижок на перевезення вантажів за конкретними напрямками, контрактами та видами з економічним обґрунтуванням щодо розміру знижок (згідно з додатком).
Друга частина конкурсної пропозиції повинна містити таку інформацію:
- досвід роботи та фінансова надійність учасника конкурсу, а також усіх залучених ним до співпраці партнерів для реалізації конкурсної пропозиції;
- термін роботи на ринку транспортно-експедиційних послуг та (або) термін співробітництва з Укрзалізницею;
- свідоцтво про одержання конкурентоспроможних тарифів на інозалізницях і в портах та встановлення найменших комісійних зборів за особисто надані послуги;
- інша інформація учасника, яка, на його думку, допоможе Комісії ефективно оцінити пропозицію.
4. Для участі у конкурсі претендент подає такі документи:
- заяву претендента на участь у конкурсі у двох примірниках;
- конкурсну пропозицію;
- довідку державної податкової адміністрації про відсутність заборгованості за податками, зборами та іншими обов'язковими платежами;
- довідку з банку про платоспроможність (для учасників, що не мають договору з Укрзалізницею);
- копії свідоцтв про реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності та платника податку на додану вартість (для учасників, що не мають договору з Укрзалізницею);
Усі документи претендент надсилає в папці, на якій написана назва претендента та його реквізити, листом з повідомленням про вручення поштового відправлення в Комісію Укрзалізниці.
Документи, представлені не в повному обсязі, не реєструються і повертаються претендентам із зазначенням причин повернення.
Подання документів на конкурс припиняється у строк, визначкний в оголошенні про проведення конкурсу.
Претендент, у якого прийнято всі необхідні документи для участі у конкурсі, може відмовитися від участі у ньому, але не пізніше як у строк, визначений в оголошенні про проведення конкурсу.
Претендентами можуть пропонуватись технічні, організаційні чи комерційні умови, що відрізняються від умов, визначених у документах на конкурс, які можуть бути прийняті Комісією, якщо будуть визнані більш вигідними для Укрзалізниці. Ці умови надсилаються претендентом окремо.
5. До участі у конкурсі не допускаються суб'єкти підприємницької діяльності, які:
Визнані банкрутами або щодо яких порушено справу про банкрутство чи ліквідацію як суб'єкта підприємницької діяльності (скасування державної реєстрації).
Не виконують умови попередньо укладених договорів з Укрзалізницею.
Не надіслали в повному обсязі необхідні документи до граничного терміну.
6. Вимоги до проведення конкурсного відбору
Учасник конкурсу може бути за рішенням Комісії відсторонений від подальшої участі у конкурсі внаслідок порушення цих Правил або якщо Укрзалізниця чи Комісія отримає відомості про надання учасником конкурсу недостовірної інформації.
Якщо Комісії до граничного терміну подання учасниками конкурсу конкурсних пропозицій стає відома інформація про зміни щодо проведення конкурсу, яка може суттєво вплинути на учасників конкурсу та їх конкурсні пропозиції, Комісія надсилає всім учасникам конкурсу письмово короткий виклад цієї інформації, а також відомості про те, де можна отримати додаткову інформацію.
7. Стислий виклад проведення конкурсу
Після публікації оголошення будь-яка експедиторська організація або вантажовласник може звернутись до Комісії з метою отримання більш повної інформації та надіслати документи для участі в конкурсі.
Претендент, який подав документи до граничного терміну, реєструється Комісією як учасник конкурсу. Реєстрація відбувається шляхом присвоєння Комісією поданим документам вхідного номера. При цьому один примірник заяви на участь у конкурсі повертається учаснику із зазначенням вхідного номера та дати подання документів.
Перевага у встановленні знижок надається тому, хто представив найсприятливіші умови перевезень, а саме:
- одержання найбільш конкурентоспроможних тарифів на інозалізницях, в портах, на поромних переправах, термінальних комплексах;
- встановлення найменших комісійних зборів за особисто надані послуги;
- організація найбільш сервісних умов перевезення вантажу;
- інших умов, що сприяють якості перевезення.
Рішення про результати конкурсу приймаються Комісією на закритому засіданні у присутності не менш як двох третин її складу відкритим голосуванням простою більшістю голосів. За рівної кількості голосів голос голови Комісії є вирішальним.
Після затвердження рішення учаснику конкурсу негайно надсилається протокол рішення, який є основною підставою для встановлення знижки.
8. Прикінцеві положення
У разі систематичного порушення вантажовласником або експедитором умов договорів з Укрзалізницею надана знижка може бути відмінена в односторонньому порядку, про що Комісія приймає відповідне рішення. Після затвердження цього рішення суб'єкту-вантажовласнику або експедитору надсилається відповідне повідомлення.
У разі порушення процедур проведення конкурсу спори вирішуються відповідно до чинного законодавства України.

Додаток
до Правил проведення
конкурсу щодо встановлення
виняткових тарифів
на перевезення транзитних
вантажів залізницями країни

КОНКУРСНА ПРОПОЗИЦІЯ

щодо встановлення рівня тарифу на перевезення вантажів транзитом по території України на 200_ фрахтовий рік

Наймену- вання вантажу та його код за ГНВ Вантажо- власник, станція та залізни- ця відправ- лення Напря- мок переве- зення Орієн- товний обсяг пере- везень Необ- хідний рівень тарифу Логістич- не та економіч- не обґрунту- вання щодо необхід- ності встанов- лення запропо- нованого рівня тарифу Інформа- ція щодо отрима- ного рівня тарифів на інозалі- зницях, в портах, на поромах, терміна- лах Інша інформа- ція, яка, на думку конкурсан- та, свідчить про підвищення рівня транспорт- ного обслугову- вання
"Відомості Міністерства транспорту
та зв'язку України",
N 6, 2005 р.