ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
Н А К А З
29.12.2006 N 569-Ц

Про внесення змін до наказу Укрзалізниці від 14.03.2005 N 053-Ц ( v053-650-05 )

З метою підвищення конкурентоздатності залізниць України на ринку міжнародних транспортних послуг, забезпечення прозорості тарифів та доступності їх вантажовідправникам, вантажоодержувачам та експедиторам, створення сприятливих умов для подальшого розвитку конкурентного середовища при здійсненні транспортно-експедиторської діяльності, а також забезпечення економічної ефективності застосування знижок до діючих тарифів при транспортуванні транзитних вантажів НАКАЗУЮ:
1. Затвердити і ввести в дію нову редакцію Порядку встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України (далі - Порядок), що додається.
2. Начальнику Управління з організації транзитних перевезень та договорів (Жадкову В.О.):
2.1 Довести до відома причетних нову редакцію Порядку.
2.2 Опублікувати нову редакцію Порядку на офіційному веб-сайті Укрзалізниці.
3. Комісії з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення вантажів залізницями України неухильно керуватись положеннями нової редакції Порядку.
4. Порядок встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України, затверджений наказом Укрзалізниці від 19.12.2005 N 417-Ц (v0417328-05) , вважати таким, що втратив чинність.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника генерального директора Укрзалізниці Науменко П.П.
Генеральний директор
В.В.Козак

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Укрзалізниці
29.12.2006  N 569-Ц

ПОРЯДОК

встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України

1. Загальні положення

Порядок встановлення Укрзалізницею тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України (далі - Порядок) розроблено з метою формування прозорого та загальнодоступного механізму встановлення тарифів на перевезення транзитних вантажів залізницями України, державного сприяння розвиткові міжнародного транзиту вантажів через територію України, зокрема шляхом удосконалення механізму економічного стимулювання транспортних і транспортно-експедиторських організацій на підставі:
- Законів України "Про ратифікацію Угоди про проведення узгодженої політики у визначенні транспортних тарифів" (104/98-ВР) , "Про залізничний транспорт" (273/96-ВР) , "Про транзит вантажів" (1172-14) , "Про транспортно-експедиторську діяльність" (1955-15) ;
- Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення (СМГС) (998_011) ;
- Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ) (994_291) ;
- Статуту залізниць України (457-98-п) ;
- Тарифної політики залізниць України (n0002650-06) ;
- Положення про Комісію з реалізації тарифної політики Укрзалізниці на перевезення транзитних вантажів залізницями України (v053-650-05) (далі - Комісія).
Порядок визначає для користувачів транспортних послуг критерії та правила встановлення тарифів на перевезення вантажів у міжнародному сполученні залізницями України, що дозволить експедиторам працювати на транспортному ринку в рівних умовах.
Порядок спрямований забезпечити:
- досягнення балансу інтересів залізниць, споживачів транспортних послуг та держави в цілому;
- максимальну конкурентоздатність та привабливість транспортної системи України на міжнародному ринку транспортних послуг з метою зростання обсягів перевезень вантажів у міжнародному транзитному сполученні;
- збільшення доходних надходжень;
- гласність прийнятих рішень з питань регулювання тарифних умов, у тому числі встановлення рівня тарифів, їхньої зміни і правил застосування;
- подальше становлення, розвиток та формування ринку транспортно-експедиторських послуг;
- стимулювання експедиторських фірм до підвищення якості надаваних послуг;
- своєчасність розрахунків за надані послуги.

2. Встановлення загального рівня коефіцієнтів до базових ставок Тарифної політики залізниць України ( n0002650-06 ) (загального тарифу)

Загальний рівень коефіцієнтів до ставок Тарифної політики залізниць України (n0002650-06) (загального тарифу) встановлюється на підставі моніторингу основних ціноутворюючих факторів, а саме:
- собівартості перевезень;
- кон'юнктури міжнародного транспортного ринку та рівня тарифів на залізницях, що складають конкуренцію залізницям України;
- логістики транспортування вантажів територією України на альтернативних українському напрямках перевезень, залізничному видах транспорту;
- рівня тарифів, що склався у попередньому фрахтовому році;
- динаміки коливання обсягів перевезень конкретних видів вантажів;
- рівня світових цін на продукцію, що перевозиться залізницями;
- частки транспортної складової в кінцевій ціні продукції;
- інших факторів, що суттєво впливають на конкурентоспроможність перевезень територією України.
Загальний рівень коефіцієнтів до базових тарифів розглядається та затверджується Комісією, з доведенням їх до відома користувачів транспортних послуг не пізніше, ніж за місяць до початку року (півріччя), шляхом розміщення у мережі Інтернет на сайті Укрзалізниці або надсилання листів-повідомлень.

3. Встановлення рівня особливих та виключних тарифів для конкретного виду вантажу та напрямку перевезень

За підсумками роботи експедиторів (вантажовласників) у попередньому періоді звітного року, який аналізується, на підставі даних про:
- рівень виняткових тарифів (особливих, виключних), визначених наказами Укрзалізниці, по яких експедиторами були здійснені перевезення;
- збільшення обсягів транзитних перевезень вантажів у порівнянні з попереднім періодом;
- виконання заявлених обсягів перевезень;
- розміри оплати;
- якість виконання договірних умов із Укрзалізницею;
- термін роботи на ринку транспортно-експедиторських послуг;
- комплекс послуг, що надаються;
- розмір попередньої оплати за перевезення;
- та інші умови, що сприяють покращанню транспортного обслуговування;
- внесення змін у діючі нормативні правові акти або прийняття нових актів, що впливають на вантажні транзитні перевезення і їх вартість,
для експедиторських організацій, на засадах додаткових знижок постійним клієнтам, встановлюється рівень особливих тарифів на новий фрахтовий рік з урахуванням відсотка індексації базових тарифів (збільшення або зменшення) для конкретного виду вантажу та напрямку перевезень, завдяки чому досягається:
- залучення нового вантажопотоку з альтернативних українському напрямків перевезень;
- значний обсяг перевезень;
- залучення обсягів перевезень вантажів, які потребують особливих умов, пов'язаних із зростанням матеріальних, фінансових та інтелектуальних затрат для їх організації;
- залучення обсягів перевезень у власних вагонах і контейнерах на власні термінали та встановлення спільно із Укрзалізницею узгоджених паритетних ставок (знижок) на перевезення та переробку вантажів на цих терміналах.
Виходячи з економічної доцільності, експедиторським організаціям на засадах додаткових знижок, можуть встановлюватись виключні тарифи у розмірі до граничного значення собівартості перевезень для конкретного виду вантажу та напрямку перевезень (з урахуванням рентабельності), завдяки чому досягається:
- залучення нових обсягів перевезень шляхом переключення вантажів на залізниці з інших видів транспорту;
- рівень попередньої оплати за майбутні перевезення;
- значний гарантований обсяг перевезень з урахуванням наданих додаткових матеріалів на підтвердження заявлених обсягів (контракти, договори або письмове звернення вантажовласника);
- можливість використання незадіяних або слабко задіяних транзитних маршрутів;
- інші умови, що сприяють якості перевезення, оптимізації транзитних перевезень вантажів з метою запобігання монополізації ринку.
У всіх випадках особливі або виключні тарифи встановлюються за умови внесення експедитором попередньої оплати за місячний обсяг цих перевезень та з урахуванням положень чинного законодавства України про захист економічної конкуренції щодо обмеження монопольного (домінуючого) становища на транспортному ринку для конкретного виду вантажу та напрямку перевезень.
Вказані критерії є обов'язковими для встановлення рівня особливих та виключних тарифів.
У разі недотримання експедиторською організацією одного з вищезазначених критеріїв розрахунки здійснюються згідно з умовами укладених договорів між Укрзалізницею та експедиторськими організаціями "Про організацію перевезень вантажів залізницями України".
У разі коли у зв'язку з реорганізацією експедиторська організація передає повноваження щодо транспортно-експедиторського обслуговування своїх транзитних вантажів іншій експедиторській організації, Тарифна комісія має право прийняти рішення щодо укладання Укрзалізницею договору з експедиторською організацією, що виступає правонаступницею зазначених обсягів вантажів, на діючих умовах, в тому числі зі збереженням тарифів на існуючому рівні.

4. Порядок встановлення коефіцієнтів до базових тарифів на конкурсних засадах

Встановлення коефіцієнтів до базових тарифів здійснюється на конкурсних засадах згідно з чинними правилами. Проведення конкурсу є обов'язковим для всіх учасників конкурсного відбору.
У разі коли до Укрзалізниці звертається декілька вантажовласників та експедиторів з проханням щодо встановлення знижок на перевезення вантажів, однакових за видами, напрямками і контрактами, Комісія розглядає ці звернення на конкурсних засадах. Перевага у встановленні знижок у цьому випадку надається тому, хто забезпечує найсприятливіші умови перевезень, а саме:
- найбільш конкурентоспроможні тарифи на інозалізницях, портах, поромних переправах та термінальних комплексах;
- найменші комісійні збори за особисто надані послуги;
- організацію найбільш якісних сервісних умов перевезення вантажу;
- інші умови, що сприяють якості перевезення.

5. Встановлення тарифів з урахуванням кон'юнктури міжнародного транспортного ринку та світових цін на продукцію, що перевозиться залізницями

У випадку значних коливань світових цін на продукцію, що перевозиться залізницями, або зміни кон'юнктури міжнародного транспортного ринку (встановлення на транспортних системах інших держав більш високих чи демпінгових тарифів), значного коливання частки транспортної складової в кінцевій ціні продукції, Комісія має право, з метою захисту економічних інтересів залізниць України та держави в цілому, встановлювати більш високі або нижчі у порівнянні із зазначеними в пункті 2 цього Порядку тарифи на перевезення всіх чи деяких видів вантажів.
Рівень коефіцієнтів підвищення або зниження тарифів встановлюється на підставі маркетингових та економічних досліджень.
Рівень підвищення тарифів доводиться до всіх користувачів транспортних послуг не пізніше одного місяця до його введення, а рівень зниження - з моменту прийняття рішення Комісією (якщо не обумовлена конкретна дата).

6. Встановлення коефіцієнтів до базових тарифів з метою збільшення обсягів транзитних перевезень вантажів територією України

В окремих випадках, з метою збільшення обсягів перевезень вантажів шляхом залучення тих, що перевозилися іншими видами транспорту або в обхід України, Комісія має право встановлювати, виходячи з економічної доцільності, нижчі у порівнянні із зазначеними в пункті 2 цього Порядку тарифи на перевезення вантажів.

7. Встановлення наскрізних тарифів на перевезення вантажів у міжнародному сполученні залізницями України за участю інозалізниць, морських, річкових портів, поромів, термінальних комплексів

Наскрізні тарифи встановлюються Укрзалізницею за погодженням з інозалізницями, морськими, річковими портами, поромами, власниками термінальних комплексів у портах, на прикордонних переходах та регіонах зародження або погашення вантажопотоків на паритетних взаємовигідних умовах з урахуванням перспективності напрямків, залучення вантажопотоків з інших видів транспорту, виконання експериментальних перевезень, перевезень гуманітарних вантажів та інше.
Наскрізні тарифи доводяться до користувачів транспортних послуг із зазначенням їх розміру на залізницях України, інших залізницях та вартості переробки вантажів в портах, поромних переправах, термінальних комплексах.

8. Визначення виняткових тарифів на перевезення вантажів у міжнародному сполученні залізницями України за умови виконання гарантованих обсягів перевезень вантажів - "відкладені знижки"

"Відкладені знижки" (у порівнянні із загальним рівнем коефіцієнтів) за умови виконання гарантованих обсягів перевезень можуть надаватись Укрзалізницею з метою збільшення обсягів перевезень вантажів.
Критеріями встановлення "відкладених знижок" є конкретно обумовлені: вид вантажів (найменування та код за ГНВ), регіон зародження вантажопотоку, обсяги перевезень, строк дії тарифів, вантажовідправник, вантажоодержувач, експедитор.
При виконанні користувачами транспортних послуг обумовлених обсягів перевезень, Укрзалізниця здійснює перерахунок сум провізної плати за винятковим тарифом із зарахуванням на картку обліку клієнта різниці вартості тарифу як передоплати за майбутні перевезення.

9. Прикінцеві положення

Дія цього Порядку поширюється на перевезення транзитних вантажів у міжнародному сполученні, для яких тарифи визначаються у відповідності до положень Тарифної політики залізниць України (n0002650-06) .