Страхові внески до Пенсійного фонду


Чи сплачуються підприємствами страхові внески до Пенсійного фонду за осіб, які отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у 2007 році ?


Постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2007 р. № 13 затверджено Порядок призначення і виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а також внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку нарахування та сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за деякі категорії застрахованих осіб" від 25.08.2004 р. № 1092, згідно з якими страхувальниками за осіб, які відповідно до законів отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, визначені районні (міські) управління праці та соціального захисту населення.

Виплата згідно з вищезазначеною постановою допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, здійснюється починаючи з 1 січня 2007 року.

У ст. 56 Закону "Про Державний бюджет на України на 2007 рік" встановлено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку здійснюється за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету. Компенсація Пенсійному фонду України несплачених страхових внесків за зазначених осіб передбачена у Державному бюджеті України на 2007 рік. Ця компенсація підлягає зарахуванню на рівні Пенсійного фонду України на підставі відповідних розрахунків.

Таким чином, з 1 січня 2007 року підприємства не є страхувальниками осіб, які відповідно до законів отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і, відповідно, не сплачують за них страхові внески. За зазначених осіб звітність до Пенсійного фонду України подають районні (міські) управління праці та соціального захисту населення.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 23 ( 9 - 15 червня 2007 року)