МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
08.06.2007 N 1/9-357
Керівникам вищих навчальних
закладів України I-IV рівнів
акредитації
На численні звернення приймальних комісій вищих навчальних закладів щодо надання пільг дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, при вступі на навчання за освітньо-професійними програмами молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра, Міністерство освіти і науки України роз'яснює.
Відповідно до ст. 53 Конституції України (254к/96-ВР) громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі. При цьому основним критерієм при прийомі визначені знання вступника (на базі загальної середньої освіти) та його спроможність навчатись у вищому навчальному закладі за обраною освітньо-професійною програмою (успішно виконувати графік навчального процесу і засвоювати програмний матеріал). Саме для виявлення рівня знань вступника та його спроможності успішно навчатись Приймальні комісії проводять конкурсні вступні випробування. Перелік вступних випробувань визначається Приймальною комісією вищого навчального закладу з урахуванням навчальних планів і навчальних програм спеціальностей, за якими буде навчатися вступник.
Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 року N 226 (226-94-п) "Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків" (із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України N 433 (433-95-п) передбачено, що абітурієнти з числа дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, приймаються до навчальних закладів поза конкурсом.
Законом України "Про громадянство України" (2235-14) (ст. 1) визначено, що дитина - це особа віком до 18 років.
Законом України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (2342-15) (ст. 1) визначено поняття осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як осіб віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та осіб, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування. Чинним законодавством України не передбачено право позаконкурсного вступу для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Відповідно до Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (2342-15) , право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до двадцяти трьох років.
Особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, крім повного державного забезпечення виплачується стипендія в розмірі, який на 50 відсотків перевищує розмір стипендії у відповідному навчальному закладі, а також виплачується 100 відсотків заробітної плати, яка нарахована в період виробничого навчання та виробничої практики.
При цьому слід враховувати, що відповідно до ст. 53 Конституції України (254к/96-ВР) безоплатно (за державним замовленням) отримати вищу освіту громадяни мають право у вищих навчальних закладах державної і комунальної форми власності.
Заступник Міністра
В.Д.Шинкарук