УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЮВАННЯ ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
02.03.2006 N 213
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
5 травня 2006 р.
за N 521/12395
( Рішення скасовано на підставі Рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку N 489 (z1338-06) від 15.12.2006 )

Про затвердження Положення про порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв

На підставі Закону України "Про радіочастотний ресурс України" (1770-14) Національна комісія з питань регулювання зв'язку України ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Положення про порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що додається.
2. Дозволити реалізацію в Україні як маркованих так і не маркованих обліковими марками радіотелефонів стільникового зв'язку протягом 90 днів та інших радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв протягом 60 днів з дня набрання чинності цим рішенням.
3. Дозволити до 30.11.2006 реалізацію радіотелефонів стільникового зв'язку, виготовлених за кордоном для поставки в Україну, маркованих обліковими марками та без захисних знаків.
4. Управлінню радіочастот та Юридичному управлінню в установленому порядку забезпечити подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Національної комісії з питань регулювання зв'язку України Олійника В.Ф.
Голова
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
Голова Антимонопольного
комітету України
О.В.Гайдук
А.В.Дашкевич
О.О.Костусєв

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної комісії
з питань регулювання зв'язку
України
02.03.2006  N 213
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
5 травня 2006 р.
за N 521/12395

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв

1. Загальні положення
1.1. Це Положення, розроблене відповідно до Закону України "Про радіочастотний ресурс України" (1770-14) (далі - Закон), визначає:
порядок оформлення, подання та розгляду заяв про надання дозволів на реалізацію в Україні радіоелектронних засобів (далі - РЕЗ) і випромінювальних пристроїв (далі - ВП), призначених для використання у смугах радіочастот загального користування;
порядок і правила реалізації в Україні РЕЗ та ВП, призначених для використання у смугах радіочастот загального користування (далі - порядок реалізації);
порядок нанесення облікових марок на РЕЗ та ВП (далі - маркування), що виробляються в Україні.
1.2. Дія цього Положення поширюється на всіх суб'єктів господарювання України - юридичних та фізичних осіб, які здійснюють на території України реалізацію РЕЗ та ВП, що призначені для застосовування у смугах радіочастот загального користування.
1.3. Оптова та роздрібна реалізація на території України РЕЗ і ВП, у тому числі й через мережу комісійної торгівлі та Інтернет-магазини, здійснюється на дозвільній основі.
Суб'єкти господарювання мають право здійснювати реалізацію РЕЗ та ВП при наявності дозволу на реалізацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв (далі - дозвіл на реалізацію) на кожний окремий пункт реалізації, виданого Українським державним центром радіочастот (далі - УДЦР) або його філією за місцем реєстрації суб'єкта господарювання.
1.4. Суб'єкту господарювання дозволяється реалізація лише тих видів РЕЗ та ВП, які зазначені в особливих умовах дозволу на реалізацію.
1.5. Суб'єкт господарювання має право здійснювати реалізацію типів РЕЗ та ВП, які відповідають встановленим законодавством умовам їх застосування в Україні.
1.6. РЕЗ і ВП, що виробляються в Україні та ввозяться з-за кордону з метою їх подальшої реалізації, підлягають обов'язковому маркуванню обліковими марками, а радіотелефони стільникового зв'язку (далі - термінал) - подвійному маркуванню: захисними знаками й обліковими марками.
1.7. Реалізація на території України, в тому числі й через мережу комісійної торгівлі та Інтернет-магазини, РЕЗ та ВП, ввезених з-за кордону або виготовлених на території України, не маркованих згідно з пунктом 1.6 цього Положення, забороняється.
1.8. Облікова марка - контрольна етикетка одноразового використання з нанесеними даними контрольно-облікової інформації у вигляді двомірного штрихового коду, який дозволяє в автоматизованому режимі ідентифікувати кожну промарковану одиницю РЕЗ або ВП, форма якої відповідає встановленому цим Положенням зразку.
1.9. Захисний знак - знак визначеної Українським державним центром радіочастот (далі - УДЦР) форми, що наноситься виробником терміналів на власну фірмову етикетку поруч із серійним номером (IMEI) та назвою термінала на стадії його виготовлення.
1.10. Виготовлення облікових марок, нанесення на них контрольно-облікової інформації, видачу їх суб'єктам господарювання для самостійного маркування РЕЗ та ВП забезпечує УДЦР.
1.11. Роботи (послуги), пов'язані з підготовкою та видачею дозволів на реалізацію, виконуються УДЦР на договірних засадах відповідно до Граничних тарифів на роботи (послуги) Державного підприємства "Український державний центр радіочастот", пов'язаних з користуванням радіочастотним ресурсом України, затверджених рішенням Національної комісії з питань регулювання зв'язку України (далі - НКРЗ) від 02.03.2006 N 217 (z0329-06) , зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 24.03.2006 за N 329/12203 (далі - Тарифи).
2. Порядок оформлення та подання заяв про надання дозволів на реалізацію РЕЗ та ВП
2.1. Суб'єкт господарювання, який має намір здійснювати реалізацію РЕЗ, ВП (далі - Заявник), для отримання дозволу на реалізацію особисто, через уповноважений ним орган чи особу або рекомендованим листом з описом вкладення звертається з заявою про надання дозволу на реалізацію (додаток 1) до філії УДЦР відповідного регіону (далі - Філія), в якому його зареєстровано, як суб'єкта господарювання.
У разі, якщо суб'єкта господарювання зареєстровано в м. Києві або Київській області, він звертається з заявою про видачу дозволу на реалізацію безпосередньо до УДЦР.
2.2. Перелік РЕЗ та ВП, для реалізації яких не потрібні дозволи, наведено в додатку 2.
2.3. До заяви про надання дозволу на реалізацію додаються:
засвідчена в установленому порядку копія свідоцтва про державну реєстрацію;
засвідчена в установленому порядку копія статуту підприємства - для юридичних осіб;
засвідчена в установленому порядку копія свідоцтва платника податку на додану вартість;
ксерокопія відповідних сторінок паспорта, що засвідчують особу та місце проживання, - для фізичної особи;
місцезнаходження пунктів реалізації;
перелік видів РЕЗ та ВП, реалізацію яких планує здійснювати Заявник. Перелік видів РЕЗ та ВП зазначається за видами радіозв'язку, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 N 200 (200-2006-п) "Про розміри плати за видачу, продовження строку дії, переоформлення, видачу дублікатів ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України".
3. Порядок розгляду заяв про надання дозволів на реалізацію та переоформлення дозволів
3.1. Подані заява та документи, що додаються до неї, реєструються в день їх надходження, перевіряються на відповідність встановленим формам, повноту та правильність їх оформлення й формуються в окрему справу.
3.2. Заява, що оформлена з порушенням установленої форми (додаток 1) або з неповним комплектом документів, подальшому розгляду не підлягає, про що в письмовій формі з зазначенням відповідних підстав протягом п'яти робочих днів від дати реєстрації заяви інформується Заявник. Документи Заявнику не повертаються.
3.3. У разі усунення причин, що були підставою для винесення рішення про залишення заяви без подальшого розгляду, Заявник може повторно подати заяву з додатками, визначеними пунктом 2.3 цього Положення.
3.4. Рішення про видачу або відмову у видачі дозволу на реалізацію приймається протягом 10 робочих днів від дня реєстрації заяви.
3.5. У зазначений термін УДЦР або відповідна Філія повинні відправити Заявнику рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручити особисто (при його зверненні) рішення щодо видачі дозволу та рахунок на оплату вартості робіт з підготовки й оформлення дозволу на реалізацію або надати мотивовану відмову.
3.6. На етапі прийняття рішення УДЦР або відповідна Філія з метою уточнення поданих даних може в межах своєї компетенції робити запит та отримувати від Заявника додаткову інформацію з питань підготовки дозволів на реалізацію, що виникають при розгляді заяв, з продовженням терміну прийняття рішення на строк не більше ніж п'ять робочих днів.
3.7. Підставами для відмови в наданні дозволу на реалізацію є:
недостовірні відомості, наведені в заяві;
документи, що додаються до заяви, оформлені з порушенням вимог пункту 2.3 цього Положення.
3.8. Заявник має право оскаржити в НКРЗ рішення УДЦР або відповідної Філії про відмову в наданні дозволу на реалізацію.
3.9. У разі, якщо Заявник протягом 30 календарних днів від дня направлення йому рахунка на оплату вартості робіт з підготовки та оформлення дозволу на реалізацію не надав документа, що підтверджує внесення плати за ці роботи, УДЦР скасовує рішення про видачу цього дозволу.
Заява та документи, що додаються до неї, Заявнику в цьому разі не повертаються. За необхідності отримання дозволу на реалізацію Заявник повторно подає заяву в порядку, встановленому розділом 2 цього Положення.
3.10. Дозволи на реалізацію видаються Заявнику або уповноваженій ним особі не пізніше ніж через три робочі дні після пред'явлення документа, що підтверджує оплату робіт з підготовки та видачі зазначеного дозволу.
3.11. Дозволи на реалізацію надаються на кожний пункт реалізації.
Форму бланка дозволу на реалізацію наведено в додатку 3 (za521-06) . Зміст дозволу на реалізацію наведено в додатку 4.
3.12. Перелік видів РЕЗ та ВП, дозволених до реалізації, зазначається в особливих умовах дозволу на реалізацію.
3.13. Дозволи підписуються начальником УДЦР (уповноваженою ним посадовою особою) або начальником відповідної Філії та засвідчуються печаткою.
3.14. Термін дії дозволу визначається УДЦР або Філією з урахуванням терміну, вказаного в заяві, але не може бути більше п'яти років.
3.15. Видача дозволів на реалізацію реєструється у журналі реєстрації видачі дозволів (додаток 5).
3.16. У разі наміру відкриття додаткового пункту реалізації Заявник звертається з відповідною заявою в порядку, визначеному пунктом 2.1 цього Положення. Документи, визначені пунктом 2.3 цього Положення, у такому разі до заяви не додаються.
3.17. У разі наміру продовження здійснення діяльності з реалізації РЕЗ та ВП після закінчення терміну дії дозволу на реалізацію суб'єкт господарювання не пізніше ніж за місяць до закінчення терміну дії дозволу звертається до УДЦР або відповідної Філії з заявою про надання дозволу на реалізацію (додаток 1) та комплектом документів, визначених пунктом 2.3 цього Положення.
3.18. Підставами для переоформлення дозволу на реалізацію є такі зміни:
найменування юридичної особи або прізвища, імені та по батькові - для фізичної особи суб'єкта господарювання;
місцезнаходження юридичної особи;
місця проживання фізичної особи;
місцезнаходження пункту реалізації;
переліку видів РЕЗ, ВП, які плануються Заявником для подальшої реалізації.
3.19. У разі виникнення підстав для переоформлення дозволу на реалізацію суб'єкт господарювання, який здійснює реалізацію РЕЗ, ВП на підставі відповідного дозволу, зобов'язаний протягом 30 днів від дати виникнення підстав звернутися з заявою про переоформлення дозволу на реалізацію (додаток 6) до УДЦР або відповідної Філії, яка надала дозвіл на реалізацію. До заяви додаються відповідні документи, засвідчені підписом та печаткою Заявника, які підтверджують підстави переоформлення дозволу на реалізацію.
3.20. Рішення про переоформлення або відмову в переоформленні дозволу на реалізацію приймається УДЦР або відповідною Філією в термін до 10 робочих днів з дня реєстрації заяви.
3.21. Підставами для відмови у переоформленні дозволу на реалізацію є:
подання в заяві недостовірних відомостей;
ненадання документів, які підтверджують зміни, що потребують переоформлення дозволу на реалізацію;
документи, які підтверджують зміни, що потребують переоформлення дозволу на реалізацію, засвідчені невідповідним чином;
рішення НКРЗ щодо заборони подальшої реалізації РЕЗ та ВП Заявником, прийняте на підставі виявлених порушень Заявником встановленого порядку реалізації РЕЗ, ВП, зафіксованих актами перевірок органами нагляду під час дії дозволу на реалізацію, що переоформлюється.
3.22. При отриманні нового дозволу на реалізацію суб'єкт господарювання повертає УДЦР (Філії) дозвіл, що переоформлюється.
3.23. Новий дозвіл на реалізацію надається на термін дії дозволу, що переоформляється.
3.24. Суб'єкт господарювання, який здійснює реалізацію РЕЗ та ВП, веде їх облік у журналі обліку надходжень РЕЗ та ВП (додаток 7). Журнали обліку надходжень РЕЗ та ВП реєструються УДЦР або відповідною Філією при отриманні дозволу на реалізацію та надаються представникам Державної інспекції зв'язку (далі - ДІЗ) та/або УДЦР або його Філій при проведенні перевірки.
Сторінки журналів повинні бути пронумеровані, прошнуровані й скріплені підписом посадової особи та печаткою УДЦР або відповідної Філії.
3.25. Відомості стосовно дозволів на реалізацію заносяться УДЦР до реєстру дозволів на реалізацію РЕЗ та ВП і протягом трьох робочих днів публікуються на веб-сайті НКРЗ.
4. Додаткові заходи щодо недопущення реалізації РЕЗ та ВП, не дозволених до застосування в Україні
4.1. З метою підвищення рівня національної безпеки, запобігання розповсюдженню виготовленої в Україні продукції з порушенням законодавства України, сприяння захисту українського ринку від неякісних і заборонених до використання РЕЗ та ВП запроваджується їх маркування.
4.2. Не підлягають обов'язковому маркуванню обліковими марками РЕЗ і ВП, виготовлені в Україні, що експортуються за межі України.
4.3. Необхідною умовою отримання облікових марок для маркування РЕЗ та ВП є їх відповідність умовам застосування на території України, визначених статтею 25 Закону (1770-14) .
4.4. Маркування РЕЗ та ВП здійснюється суб'єктами господарювання, які безпосередньо здійснюють виробництво РЕЗ, ВП на території України.
4.5. Облікові марки наносяться на нерозбірну частину РЕЗ та ВП в місці, доступному для їх візуального огляду. Якщо розміри або тип виробу не дають змоги нанести облікові марки безпосередньо на виріб (дрібні вироби, упаковані в групі й таке інше), вони наносяться на гарантійний талон або на заводську упаковку. Місце нанесення облікових марок визначає УДЦР під час їх видачі.
У разі маркування терміналів облікова марка наноситься на фірмову упаковку термінала поряд із заводською етикеткою, яка містить серійний номер (IMEI) даного термінала.
Зразок облікової марки наведено в додатку 8 (za521-06) .
4.6. Маркування РЕЗ та ВП суб'єктом господарювання, який здійснює їх виробництво на території України (далі - виробник), проводиться в такому порядку:
4.6.1. Виробник особисто, через уповноважений ним орган чи особу або рекомендованим листом з описом вкладення звертається до УДЦР із заявою (додаток 9) про видачу облікових марок для маркування РЕЗ, ВП.
4.6.2. До заяви додаються:
копія отриманого виробником дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП;
довідка виробника щодо кількості РЕЗ, ВП кожного типу, які заплановано до випуску за місяцями протягом року;
засвідчені в установленому порядку копії сертифікатів відповідності на кожен заявлений тип РЕЗ, ВП, виданих акредитованими в установленому порядку органами сертифікації, перелік яких погоджено НКРЗ (далі - орган сертифікації);
ескіз РЕЗ або ВП з визначеним місцем нанесення облікової марки.
4.6.3. УДЦР протягом 10 робочих днів від дати реєстрації заяви розглядає заяву та надає Заявникові рахунок на оплату вартості облікових марок або мотивовану відмову у їх видачі. Облікові марки надаються виробнику на заплановану до виробництва протягом трьох наступних місяців кількість РЕЗ та ВП.
4.6.4. Підставами для відмови виробнику у видачі облікових марок є:
заява, оформлена або подана з порушенням вимог підпункту 4.6.1 цього Положення;
документи, що додаються до заяви, оформлені з порушенням вимог підпункту 4.6.2 цього Положення;
відсутність хоча б одного з документів, передбачених підпунктом 4.6.2 цього Положення.
У разі відмови у видачі облікових марок УДЦР інформує заявника в письмовій формі з зазначенням відповідних підстав.
Після усунення причин, що були підставою для відмови виробнику у видачі облікових марок, виробник може повторно подати заяву (додаток 9) з додатками, визначеними підпунктом 4.6.2 цього Положення.
4.6.5. УДЦР надає облікові марки виробнику не пізніше ніж через п'ять робочих днів після пред'явлення ним документа, що підтверджує оплату вартості облікових марок.
4.6.6. Видача облікових марок виробнику реєструється УДЦР у журналі обліку виданих (використаних) облікових марок (додаток 10).
4.6.7. Належне зберігання та застосування облікових марок за цільовим призначенням після їх отримання від УДЦР забезпечує виробник, який отримав зазначені облікові марки.
4.6.8. Виробник самостійно здійснює маркування РЕЗ та ВП, що вироблені ним.
4.6.9. Щомісяця, до 10 числа місяця, наступного за звітним, виробник надає УДЦР звіт про використання облікових марок (додаток 11). До звіту додається реєстр зіпсованих облікових марок із зазначенням їх серій та номерів і зіпсовані облікові марки.
4.6.10. Наступна партія облікових марок може бути надана виробнику за його заявою після підтвердженого використання ним не менше 75% раніше отриманих.
4.7. Нанесення облікової марки здійснюється виробником на корпус РЕЗ або ВП таким чином, щоб забезпечити безперешкодне зчитування контрольно-облікової інформації пристроєм автоматизованого зчитування двомірного штрихового коду й можливість вільного читання службової та споживчої інформації органами нагляду або споживачами.
4.8. Реалізація терміналів дозволяється лише за наявності:
маркування захисним знаком. Цей знак наноситься виробником на власну фірмову етикетку, нанесену безпосередньо на термінал, поряд з назвою терміналу та його серійним номером (IMEI) на стадії його виготовлення;
маркування обліковими марками фірмової упаковки термінала поряд із заводською етикеткою, яка містить серійний номер (IMEI) даного термінала.
4.9. Порядок маркування терміналів захисним знаком виробником для їх реалізації в Україні визначається відповідним договором між УДЦР та цим виробником. У додатках до договору зазначаються конкретні типи терміналів, що виробляються для реалізації в Україну.
4.10. У разі відмови в наданні виробнику права на маркування терміналів захисним знаком УДЦР інформує Заявника в письмовій формі з зазначенням відповідних підстав.
4.11. Маркування терміналів обліковими марками виробником здійснюється в порядку, визначеному пунктом 4.6 цього Положення.
4.12. Маркування раніше немаркованих РЕЗ, ВП для реалізації через мережу комісійної торгівлі здійснюється в такому порядку:
4.12.1. При здаванні на комісію РЕЗ, ВП, які було отримано в поштовому відправленні за дозволом УДЦР, комітент звертається до УДЦР або відповідної Філії з заявою про маркування РЕЗ, ВП для комісійної торгівлі (додаток 12). До заяви додаються митна декларація та дозвіл УДЦР на ввезення РЕЗ, ВП з-за кордону.
На підставі раніше виданого дозволу на ввезення УДЦР або відповідна Філія безкоштовно надає облікові марки для маркування цих РЕЗ, ВП. Дозвіл на ввезення та митна декларація з відміткою УДЦР (Філії) про надання облікових марок повертається заявнику. Облікові марки для маркування терміналів надаються лише за наявності їх маркування захисним знаком.
4.12.2. При здаванні на комісію РЕЗ, ВП, які було ввезено з-за кордону без дозволу УДЦР відповідно до визначеного НКРЗ переліку радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для ввезення із-за кордону яких не потрібні дозволи, комітент звертається до УДЦР або відповідної Філії з заявою про маркування РЕЗ, ВП для комісійної торгівлі (додаток 12).
Обов'язковою умовою маркування таких РЕЗ, ВП є включення конкретних їх типів до реєстру радіоелектронних засобів, випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватися на території України.
4.12.3. Облікові марки для маркування інших РЕЗ та ВП за заявою комітента надаються УДЦР або відповідною Філією лише за умови, що вони відповідають визначеним статтею 25 Закону (1770-14) умовам застосування на території України та виготовлені до набрання чинності цим Положенням.
4.13. Термін дії облікових марок не обмежений.
4.14. Порядок введення маркування:
4.14.1. За наявності дійсного дозволу на реалізацію суб'єкт господарювання може звернутися до УДЦР із заявою (додаток 13) про видачу облікових марок для маркування нереалізованих РЕЗ та ВП. До заяви додаються такі документи:
довідка про кількість нереалізованих РЕЗ та ВП на складі, засвідчена підписом керівника та печаткою;
ксерокопія дозволу УДЦР на ввезення РЕЗ, ВП (якщо дозвіл на ввезення було отримано раніше);
копія сертифіката відповідності, засвідчена в установленому порядку;
ксерокопія дозволу УДЦР на реалізацію РЕЗ та ВП;
ескіз(и) РЕЗ, ВП з визначеним місцем нанесення облікової марки (крім терміналів).
4.14.2. ДІЗ або УДЦР за дорученням НКРЗ до видачі облікових марок можуть перевірити кількість нереалізованих РЕЗ та ВП.
4.14.3. УДЦР протягом 10 робочих днів розглядає заяву та надає суб'єкту господарювання облікові марки або мотивовану відмову в їх видачі.
Облікові марки надаються на підтверджену та/або перевірену працівниками ДІЗ, УДЦР або відповідної Філії кількість нереалізованих РЕЗ та ВП.
4.14.4. Підстави для відмови в наданні облікових марок визначені підпунктом 4.6.4 цього Положення.
4.14.5. Облік та маркування нереалізованих терміналів, що знаходяться на складах, не проводиться.
4.15. УДЦР за власні госпрозрахункові кошти забезпечує виготовлення облікових марок, які надаються суб'єктам господарювання.
4.16. Виробникам облікові марки надаються на договірних засадах.
4.17. Облікові марки, втрачені суб'єктом господарювання, УДЦР не поновлюються. Втрачені облікові марки вважаються недійсними, замість них надаються інші на договірних засадах.
Для отримання облікових марок замість втрачених суб'єкт господарювання повинен протягом місяця від дати втрати облікових марок звернутися з заявою (додаток 9) до УДЦР. До заяви додається копія повідомлення на веб-сайті НКРЗ про втрату облікових марок із зазначенням їх серій та номерів. Несвоєчасність звернення з заявою є підставою відмови в наданні інших облікових марок замість втрачених.
4.18. Видача облікових марок суб'єктам господарювання здійснюється УДЦР на підставі договору між ним та цим суб'єктом господарювання.
5. Нагляд за дотриманням порядку реалізації в Україні РЕЗ та ВП
5.1. Нагляд за дотриманням суб'єктами господарювання, які здійснюють реалізацію РЕЗ та ВП, вимог чинного законодавства щодо реалізації РЕЗ та ВП, порядку реалізації, маркування здійснюється ДІЗ та/або за дорученням НКРЗ - УДЦР та його Філіями.
5.2. УДЦР щомісячно до 20 числа місяця, наступного за звітним, надає НКРЗ звіт про видачу облікових марок і маркування РЕЗ та ВП.
5.3. Дозволи на реалізацію анулюються УДЦР на підставі:
заяви суб'єкта господарювання, який здійснює реалізацію РЕЗ, ВП, про анулювання дозволу;
скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання, який здійснює реалізацію РЕЗ, ВП;
нотаріально засвідченої копії свідоцтва про смерть фізичної особи - суб'єкта господарювання, який здійснював реалізацію РЕЗ, ВП.
5.4. Повідомлення про анулювання дозволу на реалізацію УДЦР протягом тижня від дати анулювання дозволу на реалізацію направляє до відповідних податкових органів за місцем реєстрації суб'єкта господарювання та за місцем здійснення ним діяльності з реалізації РЕЗ, ВП.
Член Національної комісії
з питань регулювання
зв'язку України
В.Ф.Олійник

Додаток 1
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗАЯВА

про надання дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП

                                      ----------------------------
                                      |Реєстраційний N           |
                                      ----------------------------
                                       (заповнюється оператором
                                           бази даних УДЦР)
     1. Відомості про Заявника
------------------------------------------------------------------
|Назва суб'єкта господарювання                                   |
|Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ                                  |
|(ідентифікаційний номер з ДРФО)                                 |
|----------------------------------------------------------------|
|Місцезнаходження (місце проживання)                             |
|----------------------------------------------------------------|
|Організаційно-правова форма суб'єкта господарювання             |
|----------------------------------------------------------------|
|Банківські реквізити: рахунок N ______________, МФО ___________ |
|Банк _______________________________, м. ______________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Керівник суб'єкта господарювання ______________________________ |
|                                            (посада,            |
|_______________________________________________________________ |
|               прізвище, ім'я та по батькові)                   |
|----------------------------------------------------------------|
|Тел.             |Факс              |Електронна пошта           |
|----------------------------------------------------------------|
|Поштова адреса                                                  |
------------------------------------------------------------------
     2. Відомості про порядок реалізації РЕЗ, ВП
------------------------------------------------------------------
|Оптова торгівля _____________________________ (так, ні)         |
|----------------------------------------------------------------|
|Роздрібна торгівля __________________________ (так, ні)         |
|----------------------------------------------------------------|
|Наявність філій _____________________________ (так, ні)         |
|дилерської мережі ___________________________ (так, ні)         |
|----------------------------------------------------------------|
|Підготовка (установка технічних характеристик) РЕЗ, ВП перед    |
|реалізацією ________________________ (так, ні)                  |
|----------------------------------------------------------------|
|Місцезнаходження пункту реалізації РЕЗ, ВП ____________________ |
|_______________________________________________________________ |
------------------------------------------------------------------
     3. Адреса
------------------------------------------------------------------
|Адреса, на яку надсилається дозвіл (на вимогу Заявника) _______ |
|_______________________________________________________________ |
------------------------------------------------------------------
     4. Документи, що додаються до заяви
------------------------------------------------------------------
|1. Копія свідоцтва про державну реєстрацію                      |
|----------------------------------------------------------------|
|2. Копія статуту підприємства                                   |
|----------------------------------------------------------------|
|3. Копія свідоцтва платника податку на додану вартість          |
|----------------------------------------------------------------|
|4. Місцезнаходження пунктів реалізації*                         |
|----------------------------------------------------------------|
|5. Перелік видів РЕЗ, ВП, реалізацію яких планує здійснювати    |
|Заявник                                                         |
|----------------------------------------------------------------|
|6. Інші документи на бажання Заявника                           |
------------------------------------------------------------------
______________
* У разі наявності двох та більше пунктів реалізації їх перелік надається у додатку за підписом та печаткою Заявника.
Про зміни місцезнаходження, поштової адреси Заявника та/або пунктів реалізації РЕЗ, ВП зобов'язуюся у 30-денний термін письмово повідомити підрозділ УДЦР, який видав дозвіл на реалізацію.
 Заявник ____________________  ____________________
               (підпис)        (ініціали, прізвище)
                М.П.
 _____________________ 200__ року

Додаток 2
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ПЕРЕЛІК

радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для реалізації яких не потрібні дозволи УДЦР

N з/п Радіоелектронний засіб, випромінювальний пристрій Примітки
1 Приймач для визначення місцезнаходження (типу GPS), встановлений на транспортному засобі
2 Засоби, зокрема супутникові, для індивідуального приймання програм теле- і радіомовлення
3 Засоби, зокрема супутникові, для приймання сигналів персонального радіовиклику (радіопейджер)
4 Засіб охоронної сигналізації, встановлений на автомобілі, до складу якого входить радіопередавальний пристрій З потужністю випромінювання до 10 мВт включно
5 Дитячі радіопереговорні засоби, що працюють у діапазоні 26,975...27,283 МГц З потужністю випромінювання до 10 мВт включно
6 Дитячі радіокеровані іграшки, що працюють у діапазоні 26,975...27,283 МГц З потужністю випромінювання до 10 мВт включно
7 Побутові мікрохвильові печі

Додаток 3
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗРАЗОК

бланка дозволу на реалізацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв ( za521-06 )


Додаток 4
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗМІСТ

дозволу на реалізацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв N _____________________________ (номер дозволу на реалізацію)

на реалізацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв

     Дозвіл надано: ______________________________________________
                      (організаційно-правова форма, найменування,
__________________________________________________________________
 ідентифікаційний код за ЄДРПОУ, місцезнаходження юридичної особи
     або прізвище, ім'я та по батькові, ідентифікаційний код
                      з ДРФО фізичної особи)
     Згідно з Законом України "Про радіочастотний ресурс  України"
дозволяється  здійснювати  реалізацію  радіоелектронних засобів та
випромінювальних пристроїв за адресою ____________________________
__________________________________________________________________
                (адреса місця реалізації РЕЗ, ВП)
     Спосіб реалізації: __________________________________________
                          (оптова торгівля, роздрібна торгівля)
При здійсненні діяльності з реалізації РЕЗ та ВП цей дозвіл не звільняє від державної реєстрації юридичних та фізичних осіб як суб'єктів господарювання та отримання інших передбачених законодавством документів на право торгівлі.
Особливі умови
1. У разі виникнення підстав для переоформлення дозволу, визначених Положенням про порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, затвердженого рішенням НКРЗ від 02.03.2006 N 213, власник цього дозволу зобов'язаний протягом 30 днів від дати виникнення підстав звернутися із заявою про переоформлення дозволу на реалізацію до підрозділу УДЦР, який його надав.
2. Забороняється реалізація:
РЕЗ та ВП, які не відповідають умовам застосування РЕЗ та ВП на території України, визначених Законами України "Про радіочастотний ресурс України" та "Про телекомунікації";
РЕЗ та ВП, стосовно яких не дотримані вимоги додаткових заходів, щодо недопущення ввезення з-за кордону, реалізації та експлуатації РЕЗ та ВП, встановлених НКРЗ;
оптова та роздрібна реалізація на території України РЕЗ та ВП, в тому числі й через мережу комісійної торгівлі та Інтернет-магазини, не маркованих обліковими марками;
оптова та роздрібна реалізація на території України терміналів стільникового зв'язку, в тому числі й через мережу комісійної торгівлі та Інтернет-магазини, без нанесених виробником захисних знаків та не маркованих обліковими марками.
 (зворотний бік)
     Перелік видів РЕЗ, ВП, реалізація яких дозволяється
------------------------------------------------------------------
| N  |Види радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв|
|з/п |                                                           |
|----+-----------------------------------------------------------|
| 1  |                                                           |
|----+-----------------------------------------------------------|
| 2  |                                                           |
|----+-----------------------------------------------------------|
| 3  |                                                           |
|----+-----------------------------------------------------------|
| 4  |                                                           |
|----+-----------------------------------------------------------|
| 5  |                                                           |
------------------------------------------------------------------
 Заступник начальника    _______________  ________________________
 (начальник Філії) УДЦР      (підпис)      (ініціали та прізвище)
                               М.П.
 Дата видачі ____________________
             (число, місяць, рік)
 Дозвіл дійсний до ________________________
                     (число, місяць, рік)
------------------------------------------------------------------
|Реєстраційний N заяви           |                               |
|--------------------------------+-------------------------------|
|Дозвіл підготував               |                               |
------------------------------------------------------------------

Додаток 5
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЖУРНАЛ

реєстрації видачі дозволів на реалізацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв

Найменування підрозділу УДЦР або його філії _________________
N з/п Дата видачі Номер дозволу на реаліза- цію Номер бланка дозволу Кому видано* дозвіл Назва та номер доку- мента, за яким отрима- но дозвіл Прізви- ще, ініціа- ли особи, яка отрима- ла дозвіл Підпис
______________
* Найменування суб'єкта господарювання для юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові для фізичної особи.

Додаток 6
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗАЯВА

про переоформлення дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП

     1. Відомості про Заявника
------------------------------------------------------------------
|Назва суб'єкта господарювання                                   |
|Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ                                  |
|(ідентифікаційний номер з ДРФО)                                 |
|----------------------------------------------------------------|
|Місцезнаходження (місце проживання)                             |
|----------------------------------------------------------------|
|Організаційно-правова форма суб'єкта господарювання             |
|----------------------------------------------------------------|
|Банківські реквізити: рахунок N ___________, МФО ______________ |
|Банк _______________________________, м. ______________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Керівник суб'єкта господарювання ______________________________ |
|                                           (посада,             |
|_______________________________________________________________ |
|                прізвище, ім'я та по батькові)                  |
|----------------------------------------------------------------|
|Тел.             |Факс              |Електронна пошта           |
|----------------------------------------------------------------|
|Поштова адреса                                                  |
------------------------------------------------------------------
     2. Відомості про дозволи, що подано на переоформлення*
------------------------------------------------------------------
|Номер, дата видачі дозволу ________________ Термін дії ________ |
|Місцезнаходження пункту реалізації РЕЗ, ВП ____________________ |
------------------------------------------------------------------
     3. Адреса
------------------------------------------------------------------
|Адреса, на яку надсилається дозвіл (на вимогу Заявника) _______ |
|________________________________________________________________|
------------------------------------------------------------------
     4. Документи, що додаються до заяви
------------------------------------------------------------------
|1. Документи, які підтверджують підстави переоформлення дозволу |
|----------------------------------------------------------------|
|2. Інші документи на бажання Заявника                           |
------------------------------------------------------------------
_______________
* У разі наявності двох та більше пунктів реалізації, їх перелік надається у додатку за підписом та печаткою Заявника.
Про зміни місцезнаходження, поштової адреси Заявника та/або пунктів реалізації РЕЗ, ВП зобов'язуюся у 30-денний термін письмово повідомити підрозділ УДЦР, який видав дозвіл на реалізацію.
 Заявник ____________________  ____________________
              (підпис)         (ініціали, прізвище)
                М.П.
 _____________________ 200__ року

Додаток 7
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЖУРНАЛ

обліку надходжень радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв

     Суб'єкт господарювання ______________________________________
                         (назва та ідентифікаційний код за ЄДРПОУ,
__________________________________________________________________
          місцезнаходження юридичної особи або прізвище,
       ім'я, по батькові та ідентифікаційний номер з ДРФО,
                 місце проживання фізичної особи)
     Дозвіл на    реалізацію    радіоелектронних    засобів     та
випромінювальних пристроїв N ____ від ______________ 200 __року
     Термін дії дозволу до ______________ 200__ року
N з/п Радіоелектронні засоби та випромінювальні пристрої Постачальник Дата надход- ження Кіль- кість Прізвище, ініціали, підпис посадової особи
наймену- вання тип (марка) наймену- вання* іденти- фікацій- ний код (номер) **
_______________
* Найменування суб'єкта господарювання для юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові для фізичної особи.
** Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ юридичної особи або ідентифікаційний номер з ДРФО фізичної особи.

Додаток 8
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗРАЗОК

облікової марки ( za521-06 )


Додаток 9
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗАЯВА

про видачу облікових марок для маркування РЕЗ, ВП

                                      ----------------------------
                                      |Реєстраційний N           |
                                      ----------------------------
                                       (заповнюється оператором
                                           бази даних УДЦР)
     1. Відомості про Заявника
------------------------------------------------------------------
|Назва суб'єкта господарювання                                   |
|Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ                                  |
|(ідентифікаційний номер з ДРФО)                                 |
|----------------------------------------------------------------|
|Місцезнаходження (місце проживання)                             |
|----------------------------------------------------------------|
|Організаційно-правова форма суб'єкта господарювання             |
|----------------------------------------------------------------|
|Банківські реквізити: рахунок N _____________, МФО ____________ |
|Банк _______________________________, м. ______________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Керівник суб'єкта господарювання ______________________________ |
|                                           (посада,             |
|_______________________________________________________________ |
|                 прізвище, ім'я та по батькові)                 |
|----------------------------------------------------------------|
|Тел.             |Факс              |Електронна пошта           |
|----------------------------------------------------------------|
|Поштова адреса                                                  |
------------------------------------------------------------------
     2. Відомості про РЕЗ, ВП
------------------------------------------------------------------
|Назва ____________ Тип __________ Кількість ___________________ |
|                                            (цифрами та словами)|
|Назва ____________ Тип __________ Кількість ___________________ |
|                                            (цифрами та словами)|
|----------------------------------------------------------------|
|Сертифікат відповідності N ______ від ___________ 200__ року    |
|----------------------------------------------------------------|
|Термін випуску від ______________ до ___________                |
|----------------------------------------------------------------|
|Регіон розповсюдження _________________________________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Спосіб реалізації продукції ___________________________________ |
|                                (заявником, іншими особами)     |
------------------------------------------------------------------
     3. Документи, що додаються до заяви
------------------------------------------------------------------
|1. Ксерокопія паспорта РЕЗ, ВП з основними технічними даними    |
|----------------------------------------------------------------|
|2. Копія сертифіката відповідності, засвідчена печаткою органу  |
|сертифікації                                                    |
|----------------------------------------------------------------|
|3. Ксерокопія дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП, отриманого       |
|виробником у встановленому порядку                              |
|----------------------------------------------------------------|
|4. Довідка виробника щодо кількості РЕЗ, ВП кожного типу, які   |
|заплановано до випуску за місяцями протягом року                |
|----------------------------------------------------------------|
|5. Ескіз(и) РЕЗ, ВП з визначеним місцем нанесення облікової     |
|марки (крім терміналів стільникового зв'язку)                   |
|----------------------------------------------------------------|
|6. Інші документи на бажання Заявника                           |
------------------------------------------------------------------
 Заявник
 (посада)   (підпис)   (ініціали, прізвище)
 М.П.
 Дата й номер реєстрації заяви в УДЦР ___________200__ року N ____

Додаток 10
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЖУРНАЛ

обліку виданих (використаних) облікових марок

N з/п Наймену- вання суб'єкта господа- рювання Номер, дата угоди Номер, дата замов- лення Кіль- кість виданих (вико- риста- них) обліко- вих марок Номер, дата дору- чення на отри- мання облі- кових марок Прізвище, ініціали, підпис особи, що отримала облікові марки Дата отри- мання Звіт суб'єкта господарювання про використання облікових марок Залишок обліко- вих марок
но- мер, дата фак- тично вико- рис- тано облі- кових марок Зіп- со- вано об- лі- ко- вих ма- рок

Додаток 11
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗВІТ

про використання отриманих облікових марок для маркування РЕЗ, ВП

                                      ----------------------------
                                      |Реєстраційний N           |
                                      ----------------------------
                                       (заповнюється оператором
                                          бази даних УДЦР)
 Дата ____________ 200__ року
     1. Відомості про виробника РЕЗ, ВП
------------------------------------------------------------------
|Назва суб'єкта господарювання                                   |
|Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ                                  |
|(ідентифікаційний номер з ДРФО)                                 |
|----------------------------------------------------------------|
|Місцезнаходження (місце проживання)                             |
|----------------------------------------------------------------|
|Керівник суб'єкта господарювання ______________________________ |
|                                            (посада,            |
|_______________________________________________________________ |
|               прізвище, ім'я та по батькові)                   |
|----------------------------------------------------------------|
|Тел.             |Факс              |Електронна пошта           |
|----------------------------------------------------------------|
|Поштова адреса                                                  |
------------------------------------------------------------------
     2. Відомості щодо отриманих облікових марок
------------------------------------------------------------------
|  Від кого отримано |    Дата    |  Назва, дата  |   Кількість  |
|   облікові марки   | отримання  |видачі, номер, |              |
|                    |            |документ, на   |              |
|                    |            |підставі якого |              |
|                    |            |   отримано    |              |
|                    |            |облікові марки |              |
|--------------------+------------+---------------+--------------|
|                    |            |               |              |
|--------------------+------------+---------------+--------------|
|                    |            |               |              |
------------------------------------------------------------------
     3. Відомості про використання облікових марок для  маркування
РЕЗ, ВП
------------------------------------------------------------------
|   Назва РЕЗ, ВП    |         Тип         |  Кількість фактично |
|                    |                     |     використаних    |
|--------------------+---------------------+---------------------|
|                    |                     |                     |
|--------------------+---------------------+---------------------|
|                    |                     |                     |
------------------------------------------------------------------
     4. Кількість зіпсованих облікових марок _____________________
                                             (цифрами та словами)
     5. Залишок облікових марок _________________________________
                                       (цифрами та словами)
6. Додаток. Реєстр зіпсованих облікованих марок.
 Заявник  ____________       ___________     _____________________
            (посада)           (підпис)       (ініціали, прізвище)
                                 М.П.
 Дата й номер реєстрації звіту в УДЦР __________ 200__ року N ____

Додаток 12
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗАЯВА

про маркування РЕЗ, ВП для комісійної торгівлі

                                      ----------------------------
                                      |Реєстраційний N           |
                                      ----------------------------
                                       (заповнюється оператором
                                           бази даних УДЦР)
     1. Відомості про Заявника
------------------------------------------------------------------
|Прізвище ________________________________ |Ідентифікаційний     |
|Ім'я, по батькові _______________________ |номер з ДРФО         |
|----------------------------------------------------------------|
|Громадянство __________________________________________________ |
|Постійне місце проживання _____________________________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Паспорт серія _______ N _____________ ким видано ______________ |
|дата видачі _______________                                     |
|----------------------------------------------------------------|
|Тел.                 |Факс                |Електронна пошта     |
------------------------------------------------------------------
     2. Відомості про РЕЗ, ВП
------------------------------------------------------------------
|Назва _____________ Тип _________ Кількість ___________________ |
|                                            (цифрами та словами)|
|Назва _____________ Тип _________ Кількість ___________________ |
|                                            (цифрами та словами)|
------------------------------------------------------------------
     3. Документи, що додаються до заяви
------------------------------------------------------------------
|1. Митна декларація на РЕЗ, ВП (повертається Заявнику) - для    |
|РЕЗ, ВП, які не були у користуванні                             |
|----------------------------------------------------------------|
|2. Дозвіл УДЦР на ввезення РЕЗ, ВП (за наявності)               |
|----------------------------------------------------------------|
|3. Інші документи на бажання Заявника                           |
------------------------------------------------------------------
 Заявник  ____________       ___________     _____________________
            (посада)           (підпис)      (ініціали, прізвище)
                                 М.П.
 Дата й номер реєстрації заяви в УДЦР (Філії) _____200__ року N __

Додаток 13
до Положення про порядок
реалізації в Україні
радіоелектронних засобів
та випромінювальних
пристроїв

ЗАЯВА

про видачу облікових марок для маркування нереалізованих РЕЗ, ВП

                                      ----------------------------
                                      |Реєстраційний N           |
                                      ----------------------------
                                       (заповнюється оператором
                                           бази даних УДЦР)
     1. Відомості про Заявника
------------------------------------------------------------------
|Назва суб'єкта господарювання                                   |
|Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ                                  |
|(ідентифікаційний номер з ДРФО)                                 |
|----------------------------------------------------------------|
|Місцезнаходження (місце проживання)                             |
|----------------------------------------------------------------|
|Організаційно-правова форма суб'єкта господарювання             |
|----------------------------------------------------------------|
|Банківські реквізити: рахунок N _____________, МФО ____________ |
|Банк ________________________________, м. _____________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Керівник суб'єкта господарювання ______________________________ |
|                                            (посада,            |
|_______________________________________________________________ |
|                  прізвище, ім'я та по батькові)                |
|----------------------------------------------------------------|
|Тел.             |Факс              |Електронна пошта           |
|----------------------------------------------------------------|
|Поштова адреса                                                  |
------------------------------------------------------------------
     2. Відомості про РЕЗ, ВП
------------------------------------------------------------------
|Назва ______________ Тип ________ Кількість ___________________ |
|                                            (цифрами та словами)|
|Назва ______________ Тип ________ Кількість ___________________ |
|                                            (цифрами та словами)|
|----------------------------------------------------------------|
|Виробник ______________________________________________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Сертифікат відповідності N ______ від _____________ 200__ року  |
|----------------------------------------------------------------|
|Термін: увезення ______________________________________________ |
|отримання від українського виробника __________________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Регіон реалізації _____________________________________________ |
|----------------------------------------------------------------|
|Спосіб реалізації продукції ___________________________________ |
|                                    (оптова, роздрібна)         |
------------------------------------------------------------------
     3. Документи, що додаються до заяви
------------------------------------------------------------------
|1. Ксерокопія дозволу УДЦР на ввезення РЕЗ, ВП (якщо дозвіл на  |
|ввезення було отримано раніше)                                  |
|----------------------------------------------------------------|
|2. Копія сертифіката відповідності, засвідчена в установленому  |
|порядку                                                         |
|----------------------------------------------------------------|
|3. Ксерокопія дозволу УДЦР на реалізацію РЕЗ та ВП              |
|----------------------------------------------------------------|
|4. Ескіз(и) РЕЗ, ВП з визначеним місцем нанесення облікової     |
|марки (крім терміналів стільникового зв'язку)                   |
|----------------------------------------------------------------|
|5. Інші документи за бажанням Заявника                          |
------------------------------------------------------------------
 Заявник  ____________       ___________     _____________________
            (посада)           (підпис)      (ініціали, прізвище)
                                 М.П.
 Дата й номер реєстрації заяви в УДЦР __________ 200__ року N ____