Соціальна допомога на дитину-інваліда


Чи маю я право на соціальну допомогу на доньку-інваліда тринадцятирічного віку, якщо їй призначено пенсію у разі втрати годувальника? Який розмір цієї допомоги?


Згідно з ч. 4 ст. 1 Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" (далі — Закон), якщо дитина-інвалід має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, ці виплати призначаються одночасно. Слід відзначити, що ця норма діє з 1 січня 2006 року (до цього призначалася лише або державна соціальна допомога, або пенсія на дітей-інвалідів за вибором їх батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника).

Для отримання допомоги Вам слід звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання або за місцем фактичного проживання (за умови подання довідки про неодержання цієї допомоги в органі праці та соціального захисту населення за місцем постійного проживання) із заявою про призначення державної соціальной допомоги на дитину-інваліда. До цієї заяви додаються документи про вік і місце проживання дитини-інваліда, про місце проживання батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника, який подав заяву, а також довідка медико-соціальної експертизи або медичний висновок.

Порядок видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 04.12.2001 р. № 482. Згідно з п. 1 цього Порядку показаннями для встановлення інвалідності у дітей є патологічні стани, які виникають при вроджених, спадкових, здобутих захворюваннях та після травм. Перелік медичних показань, що дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів віком до 18 років, затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я, Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства фінансів України від 08.11.2001 р. № 454/471/516. Медичний висновок про дитину-інваліда віком до 18 років оформляється за підписами головного лікаря дитячого лікувально-профілактичного закладу, його заступника з медичної частини та лікуючого лікаря, завіряється круглою печаткою і в 3-денний строк направляється в орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника дитини-інваліда віком до 18 років. Не пізніше 10 днів після надходження зазначених документів орган праці та соціального захисту населення зобов'язаний направити письмове повідомлення інваліду з дитинства, батькам, усиновителям, опікуну, піклувальнику дитини-інваліда про право на державну соціальну допомогу, умови, розмір і порядок її призначення.

Відповідно до пп. 2.4 п. 2 Порядку надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства фінансів України від 30.04.2002 р. № 226/293/169 (далі - Порядок), для призначення державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам подаються такі документи:

Іноземці та особи без громадянства додатково подають копію посвідки на постійне або тимчасове проживання. Якщо із заявою звертається-опікун або піклувальник, то подається також копія рішення про встановлення опіки чи піклування.

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону заява про призначення державної соціальної допомоги розглядається органами праці та соціального захисту населення не пізніше 10 днів після її надходження з усіма необхідними документами.

Допомога призначається з дня звернення за її призначенням (тобто з дня прийому заяви з усіма необхідними документами) на строк, зазначений у медичному висновку, але не більш як по місяць досягнення дитиною-інвалідом 18-річного віку.

Відповідно до ст. 2 Закону державна соціальна допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається у розмірі 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Згідно зі ст. 62 Закону "Про Державний бюджет України на 2007 рік" прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, у розрахунку на місяць становить: з 1 січня — 380 гривень, з 1 квітня — 406 гривень, з 1 жовтня — 411 гривень. Тому з 1 січня 2006 року розмір допомоги становив 266 грн, з 1 квітня — 284,2 грн, а з 1 жовтня дорівнюватиме 287,7 грн.

Також потрібно зазначити, що розміри державної соціальної допомоги підвищуються у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму і допомога встановлюється в новому розмірі з дня набрання чинності законом про збільшення розміру прожиткового мінімуму. У цьому випадку перерахунок державної соціальної допомоги здійснюється органами праці та соціального захисту населення без подання одержувачем заяви, але з оформленням відповідного рішення про перерахунок в установленому порядку.

До державної соціальної допомоги дітям-інвалідам віком до 18 років також може призначатися надбавка на догляд за ними. Така надбавка призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. А одинокій матері (одинокому батьку) надбавка на догляд за дитиною-інвалідом призначається незалежно від факту роботи. Згідно з пп. 3.3 п. З Порядку одинокою матір'ю (одиноким батьком) вважається особа, яка відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" має право на призначення допомоги на дітей одиноким матерям, крім вдів та вдівців з дітьми, матерів (батьків) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті.

Для отримання надбавки потрібно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення надбавки на догляд за дитиною інвалідом. Надбавка призначається у тому ж порядку, що й соціальна допомога, з дня звернення за її призначенням. Відповідно до ч. З ст. З Закону надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком від 6 до 18 років установлюється в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років (тобто надбавка становить з 1 січня — 279 грн, з 1 квітня — 297,5 грн, з 1 жовтня дорівнюватиме 302 грн).

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 25 ( 23 - 29 червня 2007 року)