Граничний розмір ринкового збору


Чи існують граничні розміри ринкового збору та хто встановлює його розмір в окремому регіоні? Які санкції за його несплату?


Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України "Про систему оподаткування" ринковий збір належить до місцевих зборів (обов'язкових платежів). Механізм справляння та порядок сплати місцевих податків і зборів встановлюється сільськими, селищними, міськими радами відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України.

Згідно з п. 23 Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, Міністерства внутрішніх справ. Державної податкової адміністрації, Державного комітету стандартизації, метрологи та сертифікації України від 26.02.2002 р. № 57/188/84/105 (далі - Правила) продавці на ринках зобов'язані сплатити ринковий збір до початку торгівлі. Справляння ринкового збору, плати за утримання торговельного місця в належному стані й інші послуги ринку здійснюють касири та контролери ринку із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" з видачею касових чеків.

Ринковий збір та інші платежі справляються після проведення ветеринарно-санітарної експертизи продукції тваринного та рослинного походження до початку торгівлі. Торгівля без документів, що підтверджують сплату ринкового збору, послуги за утримання торговельного місця в належному стані та інших послуг ринку, забороняється. Відповідальність за сплату ринкового збору несуть продавці на ринку та адміністрація ринку відповідно до чинного законодавства.

Прийнятий з метою стимулювання розвитку малого підприємництва Указ Президента України "Про впорядкування механізму сплати ринкового збору" від 28.06.1999 р. № 761/99 встановлює:, що ринковий^збір справляється за кожний день торгівлі. Його ставка встановлюється у розмірі від 0,05 до 0,15 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян для фізичних осіб і від 0,2 до 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб за кожне місце. Відповідно до п. 22.5 ст. 22 "Прикінцеві положення" Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", якщо норми законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 гривень.

Також потрібно зазначити, що не справляється ринковий збір із підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, які розташовані у стаціонарних приміщеннях (магазинах, кіосках, палатках) на території ринку, та з власних торговельно-закупівельних підрозділів ринку незалежно від займаного місця.

Відповідно до п. 24 Правил документи про сплату ринкового збору та за утримання торговельного місця в належному стані повинні зберігатися продавцем до закінчення торгівлі. Передача торговельного місця та документів про сплату ринкового збору й послуги ринку третім особам забороняється. А у разі виявлення на ринку під час проведення контрольної перевірки працівниками органів державної податкової служби торговців без касових чеків, що засвідчують сплату ринкового збору, з цих торгівців стягується штраф у сумі, еквівалентній п'яти розмірам ринкового збору, аз адміністрації ринку — у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн). У разі виявлення у торгівців неналежним чином оформлених з вини адміністрації ринку касових чеків адміністрація ринку за кожний випадок сплачує штраф у сумі, еквівалентній 20 неоподатковуваним мінімумам доходів громадян (340 грн).

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 25 ( 23 - 29 червня 2007 року)