П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про відзначення 65-річчя з дня створення підпільної молодіжної організації "Молода гвардія"

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2007, N 25, ст.348 )
28 вересня 2007 року виповнюється 65 років з дня створення підпільної молодіжної організації "Молода гвардія", що діяла в шахтарському місті Краснодоні Луганської (Ворошиловградської) області.
Кожен народ свято береже пам'ять про подвиги своїх героїв, виявляючи історичну самоповагу. Саме тому така значуща дата, як 65-річчя підпільної молодіжної організації "Молода гвардія", має бути відзначена в Україні на державному рівні. Це сприятиме активізації роботи з патріотичного виховання молоді та зміцненню і духовному єднанню українського суспільства, зменшенню рівня ідеологічного протистояння, відродженню справжніх духовних цінностей Українського народу, досягненню соціальної стабільності.
Враховуючи непересічне значення героїчної боротьби підпільної молодіжної організації "Молода гвардія" у патріотичному вихованні багатьох поколінь наших громадян, сучасної молоді, наявність гострих молодіжних проблем сьогодення, відповідальність держави за виховання молоді - майбутнього України, Верховна Рада України постановляє:
1. Відзначити на державному рівні 65-річчя з дня створення підпільної молодіжної організації "Молода гвардія".
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 65-річчя з дня створення підпільної молодіжної організації "Молода гвардія", включивши до складу цього комітету представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, передбачивши:
розробку та затвердження плану заходів щодо відзначення ювілейної дати;
проведення у вересні 2007 року урочистих зборів представників громадських організацій в м. Києві;
проведення в м. Краснодоні Луганської області міжнародної науково-практичної конференції "Використання історії підпільної молодіжної організації "Молода гвардія" у патріотичному вихованні дітей та молоді";
забезпечення перевидання роману О. Фадєєва "Молода гвардія";
організацію демонстрації фільму "Молода гвардія" на каналах мовлення та в мережі кінотеатрів.
3. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:
включити до навчальних програм загальноосвітніх навчальних закладів вивчення роману О. Фадєєва "Молода гвардія";
провести у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах уроки пам'яті, присвячені історії "Молодої гвардії";
організувати екскурсії учнів загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів до музею "Молодої гвардії" в м. Краснодоні.
4. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України:
забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, пов'язаних з відзначенням 65-річчя з дня створення підпільної молодіжної організації "Молода гвардія";
організувати тематичні теле- та радіопередачі, присвячені цій річниці.
5. Рекомендувати місцевим державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування сприяти:
впорядкуванню пам'ятників, меморіалів та музейних експозицій на честь героїв-молодогвардійців;
організації тематичних виставок, присвячених історії підпільної молодіжної організації "Молода гвардія" та подвигу молодогвардійців;
наданню дієвої допомоги молодіжним та дитячим громадським організаціям, професійним, творчим спілкам, жіночим, ветеранським, спортивним об'єднанням у здійсненні заходів, пов'язаних з відзначенням 65-річчя з дня створення підпільної молодіжної організації "Молода гвардія".
6. Рекомендувати Луганській обласній раді здійснити необхідні заходи щодо відзначення 65-річчя з дня створення підпільної молодіжної організації "Молода гвардія".
7. Кабінету Міністрів України передбачити виділення коштів, необхідних для проведення зазначених заходів.
8. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.
Голова Верховної Ради України
О.МОРОЗ
м. Київ, 12 квітня 2007 року
N 926-V