ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ В СЛОВАЦЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ
Л И С Т
30.05.2007 N 6139/51-230-771
Директору Департаменту 
економічного співробітництва 
МЗС України 
С.В.Корсунському 
Копія: Держмитслужба України 
Шановний Сергію Володимировичу !
На виконання доручення МЗС України щодо надання опису та зразків діючих в Словацькій Республіці реєстраційних документів на транспортні засоби та інформації щодо відміток у цих документах, які свідчать про зняття автомобіля з обліку, повідомляємо про наступне.
Після вступу Словацької Республіки до Європейського Союзу та приведення чинного законодавства СР до вимог ЄС, у Словаччині, згідно з Законом N 725/2004 "Про умови експлуатації автомобілів та про внесення доповнень до окремих законів" існує єдиний документ "Свідоцтво про реєстрацію" (Osvedcenie o Evidencii), який підтверджує реєстрацію автомобіля у компетентних органах країни перебування.
Згідно з чинним законодавством, при покупці автомобіля громадянин СР власноручно заповнює заяву про реєстрацію автотранспортного засобу, яка потім подається до відповідного реєстраційного підрозділу МВС СР, а власнику автотранспортного засобу видається "Свідоцтво про реєстрацію" та номерні знаки на автомобіль.
У випадку, якщо автомобіль знімається з обліку з метою його продажу за кордон, власник цього автотранспортного засобу має пройти відповідну контрольну перевірку на предмет встановлення технічного стану та з'ясування чи не був цей автомобіль викраденим. Окрім цього власником автомобіля обов'язково заповнюється заява про внесення змін, у якій зазначається її головна мета (зняття з обліку, перереєстрація, зміна місця проживання), де вказуються наступні відомості:
- марка автомобіля;
- колір автомобіля;
- номер кузова та двигуна;
- серія та номер свідоцтва про реєстрацію автомобіля;
- у якому місті (селищі) був зареєстрований цей автомобіль;
- ідентифікаційний номер власника автомобіля;
- адресу нового власника автомобіля, де зазначаються його прізвище, ім'я та по батькові, адреса за якою прописаний новий власник.
Після цього, власник автомобіля у реєстраційному підрозділі МВС СР здає "Свідоцтво про реєстрацію", а взамін йому видається свідоцтво на вивіз автомобіля з СР, де у розділі "Загальні відомості про реєстрацію" вказується тимчасовий номерний знак. Окрім цього, власнику видаються тимчасові номерні знаки на автомобіль, які за кольором (жовтий колір), спеціальною літерою "V" (одноразовий вивіз автомобіля) та розмірами відрізняються від постійних номерних знаків, призначених для автотранспортних засобів у СР.
Вартість процедури зняття автомобіля з обліку для громадян СР складає 2150 словацьких крон (близько 86 доларів США).
Згідно з домовленістю з представниками митних органів України, оригінали існуючих у СР документів, необхідних для реєстрації автотранспортного засобу та його зняття з обліку, а також зразки номерних знаків будуть надіслані на адресу Держмитслужби України черговою дипломатичною поштою.
З повагою,
Посол
І.В.Огнівець
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua