ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
11.06.2007 N 2913/Т/17-0715

Щодо оподаткування спадщини

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо оподаткування спадщини та повідомляє наступне.
Згідно з доданим до запиту Свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 23.03.05, що було видане вашому чоловіку спадкове майно складається з:
1) права на земельну частку пай у землі, яка перебуває у колективній власності сільськогосподарського підприємства, належного померлій матері вашого чоловіка на під ставі Сертифіката на право на земельну частку (пай);
2) майнового паю члена колективного сільськогосподарського підприємства;
3) грошових вкладів з належними відсотками та всіма видами компенсацій.
1. Щодо оподаткування спадщини, одержаної у вигляді земельного сертифіката, то відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 08.08.95 N 720 (720/95) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" (далі - Указ) сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств підлягають паюванню.
Паювання земель передбачає визначення розміру земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства без виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості).
Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю (ст. 2 Указу (720/95) .
Право на земельний пай підтверджується Сертифікатом на право на земельну частку (пай), що видається сільською, селищною або міською радою.
Пунктом 17 Розділу IX "Прикінцеві положення" Земельного кодексу України (2768-14) передбачено, що сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.
Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.
З урахуванням зазначеного, сертифікат на право на земельну частку (пай) посвідчує право вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі, тобто майнове право.
Крім цього, згідно зі ст.ст. 125-126 Земельного кодексу України (2768-14) право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку, та його державної реєстрації, тобто після одержання державного акта.
Відповідно до пп. "в" пп. 13.2.1 п. 13.2 ст. 13 Закону України від 22.05.03 N 889-IV (889-15) "Про податок з доходів фізичних осіб" (у відповідній редакції (далі - Закон) оподаткуванню за ставкою, передбаченою п. 7.1 ст. 7 Закону (13 відсотків на період 2004-2006 роки) підлягає вартість об'єктів комерційної власності, до яких, належать майнові права (право вимоги особи), успадковані будь-якими особами, незалежно від ступеня їх споріднення з спадкодавцем.
2. Щодо оподаткування вартості майнового паю необхідно зазначити наступне.
Згідно з п. 2 Методики уточнення складу і вартості пайових фондів майна членів колективних сільськогосподарських підприємств, у тому числі реорганізованих, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.01 N 177 (177-2001-п) майновий пай це частка майна члена підприємства у пайовому фонді, виражена у грошовій формі та у відсотках розміру пайового фонду.
Відповідно до ст. 167 Господарського кодексу України (436-15) корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.
Статтею 9 Закону України від 14.02.99 N 2114 (2114-12) "Про колективне сільськогосподарське підприємство" передбачено, що до пайового фонду майна членів підприємства включається вартість основних виробничих і оборотних фондів, створених за рахунок діяльності підприємства, цінні папери, акції, гроші та відповідна частка від участі в діяльності інших підприємств і організацій. Право членів підприємства на пайовий фонд майна залежить від їх трудового внеску. Члену підприємства щорічно нараховується частина прибутку залежно від частки у пайовому фонді, яку за його бажанням може бути виплачено або зараховано у збільшення частки в пайовому фонді. Майновий пай члена підприємства документально підтверджується Свідоцтвом про право власності на майновий пай члена підприємства (майновим сертифікатом), яке видається сільською, селищною або міською радою. Пай є власністю члена підприємства і може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства.
Таким чином, отримання платником податку доходу, внаслідок прийняття ним у спадщину майнового паю (майнового сертифіката) є тотожним прийняттю у спадщину корпоративного права.
Відповідно до пп. "в" п. 13.1 ст. 13 Закону (889-15) корпоративне право як об'єкт оподаткування відноситься до об'єктів комерційної власності.
Тобто отриманий платником податку дохід, внаслідок прийняття у спадщину майнового паю (комерційної власності) оподатковується за ставкою, передбаченою п. 7.1 ст. 7 Закону (889-15) (13 відсотків на період 2004-2006 роки), незалежно від ступеня споріднення з спадкодавцем.
3. Стосовно оподаткування грошових коштів зазначимо, що отримані у спадщину вашим чоловіком грошові суми (вклади) підлягали оподаткуванню за нормами, визначеними ст. 13 Закону (889-15) , що були чинними у 2005 році.
Так, відповідно до пп. "д" п. 13.1 ст. 13 Закону (889-15) , отриманий членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, що не є членом його подружжя, об'єкт спадщини у вигляді суми коштів (яка не перевищувала суму, що дорівнювала стократному розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2005 року), що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банках та небанківських фінансових установах, оподатковувались за ставкою, визначеною п. 7.2 ст. 7 Закону (5% відсотків). У разі перевищення суми коштів стократного розміру мінімальної заробітної плати, платник податку повинен був сплатити податок з доходів фізичних осіб у розмірі 13 відсотків.
Враховуючи наведене, ваш чоловік повинен був до 1 квітня 2006 року подати до органу державної податкової служби за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію та сплатити податок з одержаної спадщини, згідно з наведеними вище нормами Закону (889-15) .
Стосовно повернення сплачених сум податку з доходів фізичних осіб необхідно зазначити, що чинним законодавством, зокрема, п. 15.3 ст. 15 Закону України від 21.12.2000 N 2181 (2181-14) "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" передбачено повернення податків, зборів (обов'язкових платежів) тільки у разі їх надмірної сплати.
Заступник голови ДПА України
С.Лекарь