УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р О З'Я С Н Е Н Н Я
N 7 від 05.04.99
м.Київ
( Роз'яснення скасовано на підставі Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 1602 (v1602312-07) від 19.07.2007 )
Відповідно до п.23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку роз'яснює порядок застосування рішення Комісії від 30.12.98 N 215 (z0044-99) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції 25 січня 1999 р. за N 44/3337.
На виконання рішення від 30.12.98 N 215 кожен емітент цінних паперів (відкрите акціонерне товариство) повинен визначитися щодо поширення на нього дії цього рішення. У разі, якщо емітент відповідає вимогам, визначеним у п.1 рішення від 30.12.98 N 215, він здійснює наступні заходи:
- емітент укладає двосторонній договір про допуск (лістинг) до офіційного котирування та про підтримання лістингу з обраним ним організатором торгівлі згідно з відповідними внутрішніми документами (правилами) організатора торгівлі;
- з моменту підписання двостороннього договору з організатором торгівлі про лістинг емітент у триденний термін повинен повідомити реєстратора, який здійснює ведення реєстру власників іменних цінних паперів цього емітента (у разі документарної форми випуску цінних паперів) або депозитарій, в якому емітент розмістив глобальний сертифікат (у разі випуску цінних паперів у бездокументарній формі) про те, що обіг цінних паперів повинен виконуватися з додержанням вимог рішення від 30.12.98 N 215.
Організатор торгівлі з моменту підписання двостороннього договору з емітентом протягом одного робочого дня повідомляє про це Комісію та оголошує цю інформацію через офіційне повідомлення, яке публікується в офіційному виданні організатора торгівлі.
Комісія після отримання відповідної інформації від організаторів торгівлі публікує її в офіційних виданнях Комісії.
Торговець цінними паперами перед укладанням угоди щодо цінних паперів, а реєстратор або зберігач - перед переоформленням прав власності за цією угодою повинні впевнитися, що в разі підпадання цієї чи іншої угоди з цінними паперами під дію рішення від 30.12.1998 року N 215, ця (ці) угоди та переоформлення прав власності на підставі таких угод повинні здійснюватись відповідно до вимог рішення від 30.12.1998 року N 215.
Цінні папери можуть бути тимчасово введені до продажу за заявою торговця цінними паперами - члена фондової біржі або учасника торговельно-інформаційної системи відповідно до внутрішніх документів (правил) організатора торгівлі.
Згідно з п.6 зазначеного рішення, як повідомлення про здійснення угоди через організатора торгівлі, реєстратору або зберігачу надаються такі документи:
- у разі здійснення угоди з купівлі цінних паперів через фондову біржу, сторона, яка забезпечує зміну права власності, надає реєстроутримувачу біржовий контракт певної угоди, завірений підписом посадової особи та печаткою фондової біржі та його копію, завірену підписом посадової особи та печаткою торговця цінними паперами, що є членом фондової біржі (копія залишається у реєстроутримувача);
- у разі здійснення угоди з купівлі цінних паперів через торговельно-інформаційну систему у термін до окремого рішення Комісії, сторона, яка забезпечує зміну права власності, надає реєстроутримувачу роздрукований торговий звіт ТІС певної угоди, який залишається у реєстроутримувача. На роздрукованому торговому звіті ТІС має міститися прізвище та підпис уповноваженої особи, яка безпосередньо здійснила угоду купівлі-продажу цінних паперів, ввела торговий звіт в ТІС та роздрукувала його. Торговий звіт ТІС певної угоди має бути, завірений підписом посадової особи та печаткою торговця цінними паперами, що є учасником ТІС.
Терміни "активи" та "прибуток за останній балансовий рік" застосувати в наступному значенні:
активи - сума рядків активу балансу;
прибуток за останній балансовий рік - балансовий прибуток (рядок 090 форми N 2 річної звітності підприємства).
Голова Комісії
О.Мозговий
Протокол засідання Комісії
від 30 березня 1999 р. N 19
"Українська Інвестиційна Газета", 13.04.1999 р.