З А Я В А

Верховної Ради України щодо неприпустимості екстремістських дій навколо Конституційного Суду України

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2007, N 25, ст.352 )
Верховна Рада України хоче донести до українського суспільства своє бачення ситуації навколо Конституційного Суду України, який розглядає справу щодо конституційності Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п'ятого скликання (264/2007) .
Верховна Рада України переконана в тому, що правове вирішення суперечливої ситуації, пов'язаної з різним баченням сторонами конфлікту положень Конституції України (254к/96-ВР) , можливе лише на основі визнання і виконання рішення Конституційного Суду України - єдиного в державі органу конституційної юрисдикції.
Такий підхід збігається з позицією Парламентської асамблеї Ради Європи щодо подолання політичної нестабільності та зміцнення демократичних інститутів в Україні, згідно з якою рішення Конституційного Суду України має відіграти вирішальну роль у контексті правового залагодження політичного конфлікту.
Однак реалії сьогодення свідчать про те, що Конституційний Суд України працює в умовах, які не є нормальними для діяльності органу, що має виносити доленосне для країни рішення. Створюються ситуації, які не можна розцінити інакше, як тиск на суддів: оприлюднюється компромат на них, надмірна і неадекватна активність окремих політичних лідерів супроводжується неприпустимими заявами та коментарями, застосуванням відверто неправомірних засобів політичного впливу, а також фізичної сили щодо суддів Конституційного Суду України.
Оскільки незалежність і безсторонність суддів гарантовані Конституцією (254к/96-ВР) та законами України, відповідні правоохоронні органи мають своєчасно реагувати на будь-які спроби тиску та прояви неправомірного впливу на суддів Конституційного Суду України.
Верховна Рада України наполягає на негайному припиненні тиску на суддів Конституційного Суду України та притягненні до відповідальності осіб, винуватих у вчиненні впливу на суддів Конституційного Суду України.
м. Київ
19 квітня 2007 року