ПЛЕНУМ ВИЩОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Пленуму
Вищого адміністративного 
суду України 
28.12.2006 N 7 

ПОЛОЖЕННЯ

про Науково-консультативну раду при Вищому адміністративному суді України

1. Загальні положення
1.1. Це Положення визначає порядок організації та діяльності Науково-консультативної ради при Вищому адміністративному суді України (далі - Науково-консультативна рада).
1.2. Науково-консультативна рада є дорадчим органом і утворюється з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права для опрацювання питань, пов'язаних з роз'ясненням законодавства, розроблення науково обґрунтованих рекомендацій з принципових питань судової практики, попереднього розгляду проектів постанов Пленуму Вищого адміністративного суду України щодо роз'яснення законодавства, надання висновків щодо проектів законодавчих актів та з інших питань діяльності Вищого адміністративного суду України, підготовка яких потребує наукового забезпечення. Науково-консультативна рада покликана сприяти відправленню правосуддя відповідно до вимог чинного законодавства України.
2. Склад та структура Науково-консультативної ради
2.1. Науково-консультативна рада утворюється строком на п'ять років з числа вчених, суддів, адвокатів та інших висококваліфікованих спеціалістів в галузі права, які за характером своєї діяльності пов'язані з роботою судів.
2.2. Склад Науково-консультативної ради, до якого входять члени Науково-консультативної ради, Голова, перший заступник, заступники голови та вчений секретар Науково-консультативної ради, затверджується Пленумом Вищого адміністративного суду України за поданням Голови Вищого адміністративного суду України.
2.3. Головою Науково-консультативної ради є Голова Вищого адміністративного суду України.
2.4. За структурою Науково-консультативної ради утворюються секції у складі: членів секції, голови секції, його заступника та вченого секретаря секції. Голова кожної із секцій, його заступник та вчений секретар секції обираються на пленарному засіданні Науково-консультативної ради.
2.5. Голова Науково-консультативної ради керує її роботою у відповідності з цим Положенням, головує на засіданнях Науково-консультативної ради, визначає коло питань, що підлягають розгляду на засіданнях ради, порядок розроблення та реалізації її рекомендацій, дає доручення вченому секретареві і членам ради, здійснює заходи до реалізації рекомендацій та рішень Науково-консультативної ради.
2.6. У разі відсутності Голови Науково-консультативної ради його обов'язки виконує перший заступник Голови, а за його відсутності - один із заступників Голови Науково-консультативної ради.
2.7. Перший заступник Голови Науково-консультативної ради відповідає за підготовку пленарних засідань Науково-консультативної ради та здійснює загальну координацію роботи її секцій.
2.8. Вчений секретар Науково-консультативної ради забезпечує організацію роботи Науково-консультативної ради: провадить підготовку засідань Науково-консультативної ради, розробляє план її роботи та організовує його виконання, готує документи Науково-консультативної ради.
2.9. У разі необхідності члени Науково-консультативної ради можуть утворювати робочі групи для вивчення та обговорення окремих питань судової практики та організації діяльності судів.
3. Компетенція Науково-консультативної ради
3.1. Науково-консультативна рада вивчає питання, що виникають у судовій діяльності, і на підставі вимог закону та наукового аналізу судової практики розробляє і подає Вищому адміністративному суду України рекомендації:
3.1.1 по проектах роз'яснень Пленуму Вищого адміністративного суду України;
3.1.2 по матеріалах узагальнень судової практики і даних судової статистики;
3.1.3 по проекту конституційного подання Вищого адміністративного суду України до Конституційного Суду України з питань дачі висновків Конституційним Судом України щодо офіційного тлумачення Конституції України (254к/96-ВР) та законів України;
3.1.4 по проекту конституційного звернення Вищого адміністративного суду України до Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення Конституції України (254к/96-ВР) та законів України;
3.1.5 по проекту звернення Вищого адміністративного суду України до Верховного суду України щодо внесення конституційного подання останнім до Конституційного Суду України з питань прийняття рішень Конституційним Судом України щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
3.1.6 про відповідність Конституції (254к/96-ВР) та законам України актів органів державної виконавчої влади: міністерств, відомств, місцевих державних адміністрацій тощо, актів органів місцевого самоврядування;
3.1.7 по проектах інструкцій, методичних листів та інших документів, які розробляються Вищим адміністративним судом України;
3.1.8 з питань правового характеру, що виникають у судовій практиці.
3.2. На засіданнях Науково-консультативної ради можуть обговорюватися теоретичні праці та практичні посібники з питань матеріального та процесуального права та організації діяльності судів.
3.3. Членам Науково-консультативної ради надається можливість:
3.3.1 бути присутніми на засіданнях Пленуму Вищого адміністративного суду України і брати участь в обговоренні загальних питань судової діяльності;
3.3.2 в установленому порядку ознайомлюватися з матеріалами судової практики і судової статистики Вищого адміністративного суду України та інших судів;
3.3.3 виявляти особисту ініціативу в порушенні перед Науково-консультативною радою, а також Головою та заступниками Голови Вищого адміністративного суду України питань щодо поліпшення судової практики і вдосконалення законодавства, конституційності законів та інших правових актів, необхідності офіційного тлумачення положень Конституції (254к/96-ВР) та законів України;
3.3.4 готувати наукові висновки з питань правового характеру.
3.4. Члени Науково-консультативної ради беруть участь у вивченні та узагальненні судової практики, у роботі по підвищенню кваліфікації суддів та працівників судів, у вивченні питань загального характеру, які підлягають розгляду на засіданнях Науково-консультативної ради, в розробленні та обговоренні відповідних рекомендацій. За дорученням голови Науково-консультативної ради, його заступника або вченого секретаря члени Науково-консультативної ради готують письмові висновки з окремих питань судової діяльності, а також виконують інші доручення відповідно до цього Положення та планів роботи Науково-консультативної ради.
4. Порядок діяльності Науково-консультативної ради
4.1. Робота Науково-консультативної ради проводиться за річними планами, які формуються на підставі пропозицій секцій і затверджуються на її пленарних засіданнях. Про розгляд питань, що не передбачені планом роботи, члени Науково-консультативної ради повідомляються не пізніше 20 днів до засідання.
4.2. Основною формою діяльності Науково-консультативної ради є пленарні засідання та засідання секцій.
4.3. Пленарні засідання Науково-консультативної ради скликаються в разі потреби, але не рідше одного разу на рік; засідання секцій - в разі потреби, але не рідше одного разу на півріччя. За 15 днів до засідання Науково-консультативної ради або її секції членам Науково-консультативної ради (секції) надсилаються порядок денний і матеріали, що підлягають обговоренню. Для участі в засіданні Науково-консультативної ради можуть бути запрошені вчені та практики, спеціалісти з різних галузей знань, які не є її членами.
4.4. На пленарних засіданнях Науково-консультативної ради та засіданнях її секцій забезпечується всебічне творче обговорення питань, що розглядаються.
4.5. За результатами розгляду правових і методичних питань Науково-консультативна рада приймає мотивовані рекомендації, з питань організації роботи Науково-консультативної ради або її секцій - рішення.
Рішення Науково-консультативної ради приймається більшістю голосів її членів.
4.6. На пленарних засіданнях Науково-консультативної ради та засіданнях її секцій ведеться протокол.
Протокол пленарного засідання Науково-консультативної ради оформляється та підписується вченим секретарем Науково-консультативної ради, після чого протокол підписує головуючий на засіданні Науково-консультативної ради.
Протокол засідання секцій оформляється та підписується вченим секретарем секції, після чого протокол підписує головуючий на засіданні секції.
4.7. Голова Науково-консультативної ради повідомляє її членів про результати розгляду у Вищому адміністративному суді України підготовлених радою рекомендацій.
4.8. Про роботу Науково-консультативної ради її голова в разі потреби інформує президію Вищого адміністративного суду України та Пленум Вищого адміністративного суду України.
4.9. Робота Науково-консультативної ради висвітлюється на веб-сайті Вищого адміністративного суду України та в засобах масової інформації.