ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
16.07.2007 N 8780/5/17-0716
Міністерству України 
у справах сім'ї, молоді 
та спорту 

Щодо відшкодування витрат, пов'язаних із забезпеченням участі спортсменів у змаганнях

Державна податкова адміністрація України розглянула лист і повідомляє.
Згідно із ст. 3 Закону України від 24 грудня 1993 року N 3808-XII (3808-12) "Про фізичну культуру і спорт" (далі - Закон N 3808) держава регулює відносини у сфері фізичної культури і спорту, зокрема, шляхом формування державної політики у цій сфері, створення відповідних державних органів, фінансового, матеріально-технічного, кадрового, інформаційного, нормативно-правового та іншого забезпечення розвитку фізичної культури і спорту.
Фінансування державної програми розвитку фізичної культури і спорту здійснюється за рахунок державного бюджету, бюджетів місцевого самоврядування і передбачається в них окремою статтею. На цілі фізичної культури і спорту використовуються кошти фонду соціального страхування, а також позабюджетні надходження: внески підприємств, установ та організацій, об'єднань громадян, окремих осіб, кошти від фінансово-господарської діяльності закладів фізичної культури і спорту та організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, а також від продажу прав на використання спортивної символіки і на телевізійну трансляцію спортивних змагань, від проведення фізкультурно-спортивних та інших видовищних заходів, спортивних лотерей тощо. Одержання коштів з позабюджетних джерел не впливає на обсяги бюджетних асигнувань на фізичну культуру і спорт (ст. 28 Закону N 3808 (3808-12) ).
Згідно із ст. 19 Закону N 3808 (3808-12) порядок відшкодування витрат, пов'язаних із забезпеченням участі спортсменів у змаганнях, визначається Кабінетом Міністрів України.
Постановою Кабінету Міністрів України від 6 лютого 1992 року N 63 (63-92-п) "Про впорядкування фінансування та матеріального забезпечення у галузі спорту" (п. 1) Міністерству України у справах молоді і спорту було надано право визначення (за погодження Міністерством фінансів України) норм витрат власних коштів, зокрема, на:
організацію й проведення в Україні чемпіонатів і Кубків світу, Європи та України, інших спортивних заходів;
утримання і спортивну підготовку штатних національних збірних команд, а також на їхню участь в Олімпійських іграх, чемпіонатах і Кубках світу, Європи, України, в інших змаганнях і спортивних заходах;
виплату винагород спортсменам, тренерам та іншим спеціалістам за високі спортивні досягнення на Олімпійських іграх, чемпіонатах і Кубках світу, Європи, України, в інших міжнародних та комерційних змаганнях;
матеріальне забезпечення команд - учасниць чемпіонатів України з футболу, хокею та інших ігрових видів спорту.
Відповідно до наказу Державного комітету України з фізичної культури і спорту від 06.05.98 N 917 (z0456-98) , розробленого на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 6 лютого 1992 року N 63 (63-92-п) "Про впорядкування фінансування та матеріального забезпечення у галузі спорту", були затверджені Норми витрат на проведення спортивних змагань та навчально-тренувальних зборів (далі - Норми витрат) та Положення про порядок забезпечення додатковим спеціальним харчуванням окремих категорій спортсменів у межах України (z0457-98) .
Щорічно на підставі міжнародних календарів спортивних змагань наказами Мінсім'ямолодь України затверджується всеукраїнський календар спортивних заходів на відповідний рік.
Учасниками спортивних заходів вважаються спортсмени, тренери, судді та інші учасники, які згідно з Положенням (z0457-98) або списковим складом учасників навчально-тренувального збору, включені до затвердженого відповідним наказом списку осіб, що беруть участь у спортивному заході.
Виходячи з наведеного, на учасників офіційних спортивних заходів та пов'язаних з ними навчально-тренувальних зборів, можуть поширюватись положення пп. 4.2.9 "б" та пп. 4.2.9 "г", п. 4.2 та пп. 4.3.1 "а", та пп. 4.3.2 п. 4.3 ст. 4 Закону України від 22.05.2003 N 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб" в частині забезпечення безоплатним харчуванням (в т.ч. замість добових), медико-відновлювальними засобами та спортивним одягом у межах Норм витрат (63-92-п) .
Крім того, згідно з п. 5 постанови N 63 (63-92-п) втрати на обслуговування іноземних спортивних делегацій провадяться за тарифами, встановленими для громадян України за умови, якщо зазначені делегації прибувають в Україну для участі у змаганнях або згідно з договорами про співробітництво, а також у відповідності до календарних планів.
На учасників офіційних спортивних змагань - іноземців, зокрема, суддів, також можуть бути розповсюджені положення пп. 4.2.9 "б" та пп. 4.2.9 "г", п. 4.2 та пп. 4.3.1 "а" та пп. 4.3.2 п. 4.3 ст. 4 Закону України від 22.05.2003 N 889-IV (889-15) "Про податок з доходів фізичних осіб" за умови використання коштів в межах Норм витрат (63-92-п) .
Заступник Голови
ДПА України
І.Приймак