Реєстрація платника ПДВ


Чи повинна юридична особа, яка є платником єдиного податку за ставкою 10 %, реєструватися як платник податку на додану вартість, якщо загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг) протягом останнього року перевищила 300 000 грн?


Зазвичай суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником податку на додану вартість (далі — ПДВ). Винятком є лише ті випадки, коли юридична особа обрала спосіб оподаткування доходів за єдиним податком за ставкою 6 % — про це прямо зазначено у п. 6 Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 3 липня 1998 р. № 727/98 (далі - Указ).

У разі ж, коли у платника єдиного податку за ставкою 10% обсяг операцій з поставки товарів (послуг) перевищив суму у 300 000 грн, то це не є підставою для його обов'язкової реєстрації як платника ПДВ за нормами пп. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 Закону України "Про податок на додану вартість" (до речі, саме ця позиція була викладена у листі Державної податкової адміністрації України від 7 липня 2005р. № 13492/7/15-2417), незалежно від загальної суми, отриманої ним від здійснення операцій з поставки товарів (послуг) — навіть якщо вона й перевищила 300 000 грн. Звісно, це правило діє лише за умови, що сума виручки від реалізації товарів (послуг) не перевищила обсягів, визначених вищезгаданим Указом (тобто для юридичної особи ця сума не повинна перевищувати 1 000 000 грн).

А от у випадку, коли юридичні особи, які сплачують єдиний податок за ставкою 10%, перестають бути суб'єктами спрощеної системи оподаткування у зв'язку з недотриманням ними встановлених Указом положень, то, враховуючи норми ст. 2 Закону України "Про податок на додану вартість", такі суб'єкти господарювання повинні зареєструватися платниками ПДВ.

Безпосередньо порядок реєстрації осіб платниками ПДВ регулюється ст. 9 Закону України "Про податок на додану вартість" та Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 1 березня 2000р. № 79. Зокрема, у пп. "б" п. 7 цього Положення визначено, що особи, які сплачуючи згідно з Указом єдиний податок за ставкою 10% суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), порушили вимоги, установлені ст. 1 Указу (тобто середньооблікова чисельність працюючих перевищила 50 осіб або обсяг виручки від реалізації продукції (товарш, робіт, послуг) за рік перевищив 1 млн грн), зобов'язані подати до органу державної податкової служби заяву про реєстрацію як платника податку на додану вартість, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу).

Підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України № 33 ( 17-25 серпня 2007 року)